Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat sâmbătă seara, la Antena 3, că, în acest moment, România are cele mai stricte criterii din Europa privind biocidele, potrivit Agerpres.
Demnitarul a spus: "Ieri sau alaltăieri, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul 10, care reglementează criteriile de punere pe piaţă a produselor biocide. În momentul acesta avem poate cele mai stricte criterii din Europa. Fiecare produs biocid nou introdus pe piaţă va trebui analizat la două laboratoare acreditate. Fiecare produs care există deja pe piaţă va trebui analizat la un laborator acreditat în termen de 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al acestui ordin de ministru".
El a precizat că statul român nu va plăti analizele biocidelor şi a subliniat că acest lucru va fi făcut de cei care pun pe piaţă acest tip de produse.
"Nu vom plăti nimic. Cine va face asta sunt distribuitorii acestor biocide. Dacă cineva vrea să vândă în piaţa din România produse biocide atunci trebuie să respecte aceste reguli", a afirmat Voiculescu.
Potrivit acestuia, produsele biocide şi calitatea acestora reprezintă o mică parte care contribuie la problema infecţiilor nosocomiale.
Ministrul Sănătăţii a precizat: "Problema infecţiilor nosocomiale este legată de multe alte lucruri. (...) Principala cauză pentru infecţiile nosocomiale este igiena mâinilor personalului medical. Nu se spală pe mâini. Problematica infecţiilor nosocomiale este o hârtie de turnesol. Ce s-a întâmplat la Colectiv, o hârtie de turnesol pentru sistemul nostru sanitar. Practic ne arată că nu respectăm reguli, că nu ne-am îngrijit de infrastructura sanitară, ne arată cum este câteodată tratat pacientul. Ne arată că pacientul nu este întotdeauna pus în centru sistemului sanitar".
• Voiculescu, despre un posibil dezastru ca cel de la Colectiv: "Am trimite pacienţii mult mai repede în străinătate"
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a mai declarat sâmbătă seara, la Antena 3, că dacă ar avea loc un alt dezastru precum cel de la Colectiv, pacienţii ar fi trimişi mult mai repede în străinătate.
El a spus că România nu are suficiente locuri în spitale şi nu are condiţii în cazul unui nou accident de acest fel.
Ministrul a susţinut: "În cazul în care Colectiv s-ar întâmpla mâine nu avem suficiente locuri în spitale şi nu avem condiţiile necesare pentru a trata atâţia pacienţi cu arsuri grave. Ceea ce trebuie spus este că orice capitală europeană ar fi depăşită de situaţie. Ce ar trebui să facem şi sunt sigur că am face - pentru că autorităţile statului au învăţat din ce s-a întâmplat atunci - sunt sigur că am trimite pacienţi mult mai repede în străinătate şi cred că asta ar fi lucrul de făcut. Ar trebui să ne asumăm ce avem în acest moment şi să avem în centru pacienţii. Ce ar trebui să facem noi este să ne construim capacitatea ca, în cazul unei tragedii de o scară mai mică, să ne prindă pregătiţi. Şi asta facem. Pe de o parte renovăm secţia de terapie intensivă de la Spitalul de Arşi, pe de altă parte vă spuneam despre un spital nou de arşi, avem extinderea secţiei de post critic de la Floreasca, la care se lucrează în acest moment. Secţia specială de arşi de la Floreasca funcţionează la capacitatea maximă. Mai sunt multe lucruri de îmbunătăţit dar secţia de acolo funcţionează şi nu ştiu ce ne-am face fără ea".
El a afirmat că, anual, România trimite în străinătate la tratament aproximativ 1000 de copii, cu banii cheltuiţi într-un an putându-se construi un spital.
Ministrul Sănătăţii a precizat: "Pleacă foarte mulţi copii la tratament în străinătate, sunt 1000 de copii pe care îi trimitem în străinătate anual. Calculaţi că fiecare caz trimis în străinătate costă câteva zeci de mii de euro. Cu banii aceştia se construia deja un spital. Cu banii pe care îi cheltuim într-un singur an am fi putut construi un spital".