Ministrul Finanţelor, Sebas-tian Vlădescu, a avertizat sindicatele că, deşi în această perioadă există tendinţa de violenţă, aceasta "nu este utilă nimănui şi face rău exact celor pe care ar trebui să-i protejeze".
"Una dintre marile noastre obligaţii este de a fi suficient de inventivi pentru menţine pacea. Trebuie să avem curaj să gândim soluţii care să plece nu de la ceea ce ne place să prezentăm public".
Sindicatele au ameninţat cu greva generală, pe 31 mai fiind programaţi funcţionarii publici, profesorii, cadrele medicale, salariaţii din transportul aerian şi feroviar, iar pe 1 iunie cei de la RATB şi Metrorex.
Sebastian Vlădescu consideră că redistribuirea resurselor bugetare pentru populaţie nu este potrivită pentru România şi că măsurile actuale sunt oportune, chiar dacă aces-tea par a fi o "sinucidere politică".
Sebastian Vlădescu a declarat: "Facem ceea ce trebuie pentru cetăţenii României, chiar dacă pare o sinucidere politică şi o eroare din punct de vedere economic. Transferul de resurse externe începe să fie limitat şi este o necesitate absolută. Nu cred că avem nevoie de redistribuirea resurselor. A le lăsa oamenilor care au capacitate resursele necesare este singura şansă pentru celorlalţi".
Ţara noastră trebuie să iasă din obişnuit, iar în acest moment avem nevoie de o economie nouă, în care capacitatea umană este singura resursă importantă, potrivit lui Vlădescu.
Transferul de resurse de la bugetul de stat către sectorul privat este foarte greu de imaginat la ora actuală, a mai spus şeful Ministerului de Finanţe.
"În limitele actualului spaţiu bugetar, nu este o sursă directă care să fie pusă la dispoziţia mediului de afaceri dincolo de granturile europene. Toate aceste lucruri sunt puse în funcţiune, iar dorinţa cea mai mare este să profităm de acestea. Resursele de care dispunem la ora actuală sunt extrem de limitate, un transfer de resurse de la bugetul de stat către sectorul privat este foarte greu de imaginat", a subliniat Vlădescu. Potrivit oficialului, ţara noastră are nevoie de spirit antreprenorial şi de o menţinere a stabilităţii macro-economice.
"Menţinerea stabilităţii economice este foarte importantă pentru sectorul privat. La ora actuală, Banca Naţională şi sectorul bancar, alături de Ministerul Finanţelor, fac eforturi majore pentru a menţine liniile de credit deschise", a conchis Sebastian Vlădescu.