VLADIMIR PUTIN: ''Forţele OTSC se vor retrage din Kazahstan la încheierea misiunii''

G.U.
Internaţional / 10 ianuarie 2022

''Forţele OTSC se vor retrage din Kazahstan la încheierea misiunii''

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat astăzi că forţele ţării sale şi ale ţărilor aliate trimise în Kazahstan pentru a sprijini puterea kazahă, vizată - potrivit lui - de "terorismul internaţional" se vor retrage din această ţară din Asia Centrală de îndată ce îşi vor fi încheiat misiunea, avertizând totodată că această alianţa militară din cadrul CSI, condusă de Rusia, nu va permite ca guvernele ţărilor membre să fie răsturnate de la putere prin "revoluţii colorate", relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

"Odată ce contingentul îşi va fi îndeplinit funcţiile, el se va retrage de pe teritoriul Kazahstanului", a indicat Putin în cadrul unei reuniuni în format de videoconferinţă cu şefii statelor membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care grupează Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

"Un contingent al Forţelor colective de menţinere a păcii ale OTSC a fost trimis în Kazahstan şi, vreau să subliniez, pentru o perioadă limitată de timp, pentru atât cât va considera necesar preşedintele kazah", a afirmat şeful statului rus, subliniind că trupele trimise de OTSC au împiedicat grupuri armate să submineze baza puterii în Kazahstan.

Înaintea sa, preşedintele kazah Kasîm-Jomart Takaev a asigurat că retragerea lor va avea loc "în curând".

Circa 2.030 de militari din cadrul Forţei colective de menţinere a păcii a OTSC au fost desfăşuraţi săptămâna trecută la solicitarea preşedintelui kazah pe fondul revoltelor violente ce au cuprins ţara, potrivit AFP.

Kazahstanul, a spus Putin, a fost victima "unei agresiuni a terorismului internaţional", afirmând totodată că aceste "bande de bărbaţi înarmaţi" aveau "clar experienţă de luptă" şi au fost formaţi în "centre din străinătate".

În opinia sa, a existat o ameninţare la adresa statalităţii Kazahstanului, care a apărut nu din cauza protestelor spontane care au început din cauza creşterii preţului la carburant, ci pentru că de această situaţie au profitat "forţe interne şi externe distructive".

În acest context, preşedintele rus a avertizat că Moscova nu va tolera "revoluţiile colorate" în fosta URSS, o formulă recurentă pentru a denumi revoltele care, potrivit Kremlinului, ar fi orchestrate de către Occident în ţările din fosta Uniune Sovietică în anii 2000.

"Bineînţeles, aceasta nu este nici prima şi nici ultima tentativă de ingerinţă în afacerile interne ale ţărilor noastre (venită) din afară", a spus preşedintele rus. "Nu vom lăsa ca situaţia să ne fie tulburată acasă şi nu vom permite ca scenariile unor aşa-zise revoluţii colorate să aibă loc", a mai avertizat Putin.

Şeful statului rus a făcut aceste comentarii după ce înaintea sa vorbise preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, al cărui curaj el l-a lăudat. Liderul kazah a spus că ordinea a fost restabilită, dar că vânătoarea de "terorişti" continuă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Einstein e de vina ca totul e relativ?

    cum se face ca cine vorbeste de "terorismul internaţional" , terorizeaza o lume intreaga  

    printr-un simplu ""exercitiu militar " ? 

    Kazakhstana aderat la ONU la 2 martie 1992 iar Rusia si-a depasit atribtutiile substituindu-se ONU prin OTSC (CSTO) fondat in 15 Mai 1992 ( nu am vazut ca ONU a mandatat regimul lui Putin sa intervina ca forta de mentinere a pacii ) ,altfel ONU e singura organizatie legitima careia sa i se recunoasca statutul de ""forta de mentinere a pacii "" inclusiv in cazul de fata - in opinia mea 

    In 2009, Belarus boycotted the CSTO summit due to their Milk War with Russia.] After refusing to attend a CSTO summit in 2009, Lukashenko said: "Why should my men fight in Kazakhstan? Mothers would ask me why I sent their sons to fight so far fr om Belarus. For what? For a unified energy market? That is not what lives depend on. No"" 

    see the "smoking gun"" ??? 

    1. In August 2014, 3,000 soldiers fr om the members of Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia and Tajikistan participated in psychological and cyber warfare exercises in Kazakhstan under war games managed by CSTO.

      On 19 March 2015, the CSTO Secretary General Nikolai Bordyuzha offered to send a peacekeeping mission to Donbas, Ukraine. "The CSTO has a peacekeeping capacity. Our peacekeepers continuously undergo corresponding training. If such a decision is taken by the United Nations, we stand ready to provide peacekeeping units" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb