Vodafone: Curtea de Apel Bucureşti a suspendat plata amenzii impusă de ANCOM

Ionuţ Stănescu
Companii #Telecomunicaţii / 21 octombrie 2016

Vodafone: Curtea de Apel Bucureşti a suspendat plata amenzii impusă de ANCOM

Actualizare 18:17 ANCOM: "Instanţa recunoaşte caracterul de practică ilegală a neaplicării de către Vodafone a plafonului pentru date în roaming"

Curtea de Apel Bucureşti a admis parţial cererea de suspendare formulată de Vodafone, în sensul că a suspendat, pentru moment, restituirea sumelor de bani încasate necuvenit de către operatorul telecom, menţinând însă obligaţia companiei de a nu mai percepe utilizatorilor de date în roaming, nicio sumă ce depăşeşte cuantumul de 60 de euro/lună (TVA inclus), susţine Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat remis Redacţiei.

"ANCOM a sancţionat Vodafone pentru că nu a aplicat plafonul financiar pentru date în roaming şi i-a impus încetarea acestei practici ilegale şi restituirea sumelor de bani încasate necuvenit de la utilizatori. Curtea de Apel Bucureşti a admis parţial cererea de suspendare formulată de Vodafone, în sensul că a suspendat, pentru moment, restituirea sumelor de bani încasate necuvenit de către Vodafone, menţinând însă obligaţia Vodafone de a nu mai percepe utilizatorilor de date în roaming nicio sumă ce depăşeşte cuantumul de 60 de euro/lună (TVA inclus), cu încălcarea Regulamentului", susţine Autoritatea.

ANCOM mai spune că instanţa a recunoscut, astfel, caracterul de practică ilegală sancţionată. Autoritatea va susţine, în cadrul dosarului pe fond, atât încetarea practicii ilegale, cât şi restituirea prejudiciului către consumatorii afectaţi.

(S.A.)

-----------

Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea Vodafone România şi a dispus suspendarea obligaţiei companiei de telecomunicaţii de a plăti amenda de 100.000 de lei, aplicată, luna trecută, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pentru neaplicarea plafonului maxim la internet mobil în roaming, anunţă un comunicat de presă al companiei, remis Redacţiei.

Astfel, instanţa a dispus, până la soluţionarea definitivă a cererii de anulare a Deciziei ANCOM, suspendarea măsurilor cu efect retroactiv impuse de către Autoritate.

Pe lista obligaţiilor impuse Vodafone se aflau: obligaţia companiei de a restitui, la cerere, orice sumă achitată peste 60 de euro (TVA inclusă) pentru serviciile de comunicaţii de date în roaming pe planuri alternative de roaming; obligaţia publicării şi menţinerii pe website-ul Vodafone România a procedurii pe care utilizatorii o pot urma pentru a obţine restituirea sumelor mai sus menţionate; obligaţia de a informa prin mijloace individuale utilizatorii finali despre posibilitatea de a obţine restituirea sumelor amintite.

"Vodafone a argumentat instanţei de judecată că nu a încălcat Regulamentul UE nr. 531/2012 invocat de ANCOM şi că măsurile de remediere impuse de ANCOM nu sunt permise de reglementările legale în vigoare. Vodafone România (...) va continua să pună la dispoziţia utilizatorilor oferte inovatoare la tarife avantajoase pentru serviciile de roaming, în funcţie de nevoile lor de comunicare, protejându-i de potenţiale riscuri legate de aşa-numitele «facturi şoc», conform regulamentului UE menţionat", se arată în comunicatul companiei.

Vodafone precizează că va respecta, în condiţiile legii, obligaţia de notificare a clienţilor pentru consumul de date în roaming pe planuri tarifare alternative, obligaţie care a fost menţinută de către instanţă.

ANCOM a anunţat, la începutul lunii septembrie, că a amendat operatorul de telecomunciaţii Vodafone România cu 100.000 de lei.

"Acţiunea de control derulată de ANCOM în urma unei sesizări primite în cursul acestui an a arătat că Vodafone nu a aplicat şi nu a pus la dispoziţie cel puţin un plafon financiar sau de volum maxim pentru serviciile de comunicaţii de date în roaming în cazul următoarelor categorii de abonaţi: beneficiari ai ofertei «Roaming pe zi» (în ţările în care se aplică oferta «Roaming pe zi»), opţiune introdusă de Vodafone în oferta sa comercială începând cu data de 1 iulie 2012; al căror plan tarifar include beneficii de roaming, astfel de beneficii fiind introduse de Vodafone în oferta sa comercială începând cu data de 3 februarie 2014 şi fiind disponibile în prezent în anumite variante ale planurilor tarifare de tip RED/SUPER RED etc. Neaplicarea plafonului de date în roaming încalcă dispoziţiile din Regulamentul UE nr. 531/2012 şi constituie contravenţie conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011. În consecinţă, ANCOM a sancţionat operatorul Vodafone cu amendă în valoare de 100.000 lei şi a dispus o serie de măsuri de remediere a situaţiei", a informat ANCOM într-un comunicat de presă, în septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb