Voestalpine decide până în decembrie în ce ţară riverană Mării Negre va ridica combinatul siderurgic

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 29 septembrie 2008

Compania austriacă Voestalpine va decide până în luna decembrie unde va construi o nouă fabrică de oţel, România aflându-se printre posibilele locaţii unde austriecii ar putea produce 5,5 milioane de tone de oţel/an, a declarat, vineri, la Iaşi, ambasadorul Austriei în România, Martin Eichtinger.

"Compania vrea să construiască fabrica la Marea Neagră, pentru o aprovizionare continuă cu minereuri. Până-n luna decembrie, compania va decide locaţia pentru noua fabrică, care s-ar putea deschide în România, Bulgaria, Ucraina sau Turcia", a spus ambasadorul Martin Eichtinger în conferinţă de presă, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit presei internaţionale, Voestalpine ar putea investi cinci miliarde de euro în noua fabrică, capabilă să producă 5,5 milioane de tone de oţel/an. Recent, purtătorul de cuvânt al Voestalpine, Peter Schiefer, a declarat că o astfel de fabrică ar fi cea mai mare din ţări, precum România şi Bulgaria.

Vânzările Voestalpine în anul fiscal 2007/2008 au fost de 10,5 miliarde de euro, compania având aproape 41.500 de angajaţi.

La 10 septembrie, premierul Călin Popescu Tăriceanu a purtat o serie de discuţii, la sediul Guvernului, cu reprezentanţii companiei aus-triece Voestalpine, potrivit purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

În cazul în care România va reuşi să atragă investiţia, Voestalpine va deveni cel mai mare investitor direct din ţară, devansând alte două grupuri austriece: Erste Bank (acţionarul majoritar al BCR) şi OMV (care controlează Petrom).

Semnarea memorandumului dintre România şi concernul austriac Voestalpine, programată iniţial pe 31 iulie, a fost amânată pentru luna septembrie din cauza unor neînţelegeri privind suprafaţa de teren care ar urma să fie concesionată de către guvernul român. Austriecii au solicitat o suprafaţă de teren din portul Constanţa, adiacentă zonei fluvio - maritime, începând de la dana 95 până la dana 103.

Dacă Voestalpine alege România ca destinaţie a investiţiei, aceştia vor depinde de SC Comvex SA, cel mai mare operator de produse vrac de la Marea Neagră, titra în 21 august cotidianul Business Standard. Din luna iunie, Comvex a primit în concesiune, în urma unei licitaţii, încă 50 de hectare în jurul portului Constanţa, suprafaţă de teren care fusese solicitată de către aus-triecii de la Voestalpine. Potrivit aceloraşi surse, Comvex împreună cu belgienii de la Electrabell vor construi pe acest teren o centrală termoelectrică gigant, de 1.200-1.800 MW, în valoare de 1-1,5 miliarde euro.

Concernul austriac şi-a anunţat intenţia, la începutul lunii iulie, de a plăti proprietarilor de terenuri din zona Constanţa-Agigea 5% din valoarea terenurilor, pentru ca aceştia să nu creas-că preţul loturilor. Tot în iulie, austriecii au contractat 96,4 hectare de la fondurile de inves-tiţii ARCA East Invest si Chayton Capital.

Agenţia de presă bulgară, Novinite, a anunţat luni, 8 septembrie, că ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, Petar Dimitrov, împreună cu Alfred Dusing, directorul financiar al companiei austriece Voestalpine, au semnat un memorandum pentru un proiect de investiţii în Bulgaria.

Contractul este considerat un pas înainte pentru realizarea proiectului de investiţii în Bulgaria al grupului austriac.

Bugaria se află în competiţie cu Româ-nia, Turcia şi Ucraina pentru atragerea de investiţii. Pe 4 septembrie, guvernul bulgar a anunţat că va plăti 300.000 de leva unor consultanţi legali internaţionali, ce vor pregăti şi instrumenta negocierile pentru contractul cu Voestalpine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb