Volodimir Zelenski: Întreaga lume vrea ca Rusia să participe la următorul summit pentru pace

A.F.
Politică / 31 iulie 2024

Volodimir Zelenski: Întreaga lume vrea ca Rusia să participe la următorul summit pentru pace

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat miercuri mai multor media franceze, între care şi AFP, că "întreaga lume", inclusiv Ucraina, vrea ca Rusia să participe la viitorul summit pentru pace.

"Cea mai mare parte a lumii spune că Rusia trebuie să fie reprezentată la al doilea summit, altfel nu vom obţine niciun fel de rezultate importante. Întrucât întreaga lume o vrea la masă, noi nu ne putem opune", a spus el.

Kievul a organizat în iunie în Elveţia un summit pentru pace în Ucraina, la care au participat circa 90 de ţări, în principal aliate. Rusia a fost exclusă, iar China, ţară cu greutate diplomatică şi apropiată de Moscova, a refuzat să participe.

Recent, Ucraina a anunţat că va elabora un plan până în luna noiembrie care să servească drept bază pentru viitorul summit, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a pus drept condiţie pentru discuţii ca Ucraina să se retragă de pe teritoriile anexate de Rusia în septembrie 2022 şi să renunţe la aspiraţia de a adera la NATO, revendicări inacceptabile pentru ucraineni şi Occident.

Moscova a declarat că aşteaptă detalii suplimentare despre acest summit înainte de a decide dacă va participa sau nu, dar a susţinut că actualul guvern de la Kiev nu este un interlocutor legitim.

Zelenski a făcut apel la China să exercite presiuni asupra aliatului său rus pentru a pune capăt războiului, care afectează ţara sa de doi ani şi jumătate, ceea ce Beijingul, cel puţin în mod public, nu a făcut-o până acum.

"Dacă China vrea, ea poate forţa Rusia să oprească acest război. China aparţine lumii şi este un stat influent", a spus el.

"Nu o vreau ca mediator, vreau ca ea să pună presiune pe Rusia", a insistat preşedintele ucrainean în interviu.

Potrivit Occidentului, Beijingul - sprijinind Rusia pe plan economic - ajută maşinăria industrială rusă să facă tranziţia către o economie de război, furnizându-i componentele de care Moscova duce lipsa pentru fabricile sale de armament ca urmare a sancţiunilor occidentale.

De asemenea, autorităţile chineze nu au condamnat niciodată invazia rusă, în timp ce îşi proclamă sprijinul pentru integritatea teritorială a tuturor ţărilor din lume, inclusiv a Ucrainei.

Zelenski a criticat, din nou, timiditatea aliaţilor săi occidentali, reproşându-le că i-au interzis să folosească în mod liber armele livrate pentru a lovi ţinte militare de pe teritoriul rus, unde armata Moscovei poate acţiona cu impunitate pentru a bombarda Ucraina.

"Este o provocare majoră faptul că nu putem folosi arme (occidentale), deoarece avem nevoie să oprim inamicul", a spus el, adăugând că "lucrează din greu" pentru a-şi convinge aliaţii să îl lase să utilizeze aceste arme aşa cum consideră armata ucraineană.

"Din păcate, partenerii noştri încă se tem de asta", a spus el. Occidentul susţine că doreşte să evite provocarea unei escaladări.

Totodată, Zelenski a exclus să treacă peste vetoul lor pentru a nu periclita ajutorul viitor. "Dacă folosim armele partenerilor noştri (fără acordul lor), atunci vor putea spune 'nu vă mai dăm nimic', iar acesta este un risc", a explicat preşedintele ucrainean.

În acelaşi timp, Volodimir Zelenski şi-a exprimat regretul că ajutorul furnizat a fost insuficient. "Credeţi că este posibil să opriţi (ruşii) dacă doar trei (brigăzi ucrainene suplimentare) din 14 sunt echipate?", a întrebat retoric liderul ucrainean, explicând astfel de ce armata rusă a reuşit să acapareze sute de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean de la începutul anului.

În acelaşi interviu, el a recunoscut că incertitudinea legată de alegerea candidatei democrate Kamala Harris sau a adversarului ei republican Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA în toamnă reprezintă un "risc" pentru Ucraina, care mizează pe continuarea sprijinului militar al SUA pentru a putea face faţă Rusiei.

"Nu putem influenţa nicio alegere, dar, desigur, SUA reprezintă o provocare astăzi. Şi există riscuri pe care nimeni dintre noi nu le poate prezice", a declarat Zelenski.

Aliat-cheie al Ucrainei, SUA au livrat Kievului ajutor militar şi economic în valoare de zeci de miliarde de dolari pentru ca Ucraina să poată face faţă invaziei ruse, totul sub impulsul preşedintelui democrat Joe Biden, o politică pe care vicepreşedinta sa, Kamala Harris, se aşteaptă să o continue dacă va fi aleasă la Casa Albă în noiembrie.

Dacă tabăra republicană a sprijinit la fel de puternic Kievul în 2022 şi o parte a anului 2023, un grup de susţinători fermi ai lui Donald Trump a blocat ajutorul pentru Ucraina timp de luni de zile la sfârşitul lui 2023 şi începutul lui 2024.

La Kiev şi în Europa, mulţi se tem că această asistenţă vitală ar putea fi pusă sub semnul întrebării de către republicanul Donald Trump, care a declarat în mai multe rânduri că va forţa cele două tabere să ajungă la o soluţie negociată. De asemenea, el l-a ales ca vicepreşedinte pe J.D. Vance, un adversar înverşunat al sprijinului pentru Ucraina.

"În calitate de preşedinte al Ucrainei, trebuie să duc un dialog între echipa mea şi cea a lui (Joe) Biden, a lui (Donald) Trump şi acum a (Kamalei) Harris, trebuie să avem aceste contacte pentru a discuta despre cum ar putea arăta viitorul", în funcţie de partea care va câştiga alegerile, a rezumat preşedintele ucrainean.

Cu toate acestea, Zelenski s-a declarat convins că va exista întotdeauna "o majoritate (...) în sprijinul Ucrainei".

"Această majoritate va influenţa Congresul (american), căci ei sunt reprezentanţii publicului, astfel încât cred că vom păstra o majoritate în Congres atunci când vine vorba de sprijinul pentru Ucraina", a mai spus el în interviul pentru media franceze.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Rusia are ocazia sa zica da . Daca zice nu incepe calvarul tuturor rusilor .Oferta este generoasa .

    "zeul" razboiului alias actorasul cel viteaz (pe margine) traieste in bula lui, alimentata de adevaratul zeu al razboiului, complexul militar american......

    1. ce convenabil ca putler nici nu-i mentionat

    vreau, vreau , vreau. mai taci odata si fa pacea.

    Cand incep sa zboare F16 primite de Ucraina sa vezi cum se autoinvita mujicii la whatever summit de pace…iar daca nu este unul, il inventeaza mujicii:-)

    Se apropie capitularea.Nu va obține nimic favorabil.

    Pai cum sa vina rusii la discutii de pace,

    daca actorasul a dat lege ,ca nu discuta cu Putin 

    Parca schimba placa Zele acum spre sfarsitul mandatului lui Biden. Vin vremuri incerte.

    Nu se va rezolva nimic.

    In fostul URSS toate tarile rezultate din destramarea acestui imperiu au probleme de frontiera unele cu altele si acolo este cel mai mare focar de razboi latent din lume.  

    ONU trebuie sa organizeze o conferinta pentru pace, la care sa participe toate statele foste parti ale URSS-ului si toate cele foste comuniste, tari cate au avut de suferit in urma stabilirii dupa razboi, in conformitate cu "bunul plac" a frontierelor din interiorul URSS si a celor comuniste, de catre dictatorii comunisti, conferinta in care sa fie discutate problemele de frontiera si stabilite noi frontiere corecte, drepte, care sa respecte in primul rand istoria si apoi noua situatie etnica a locuitorilor de acolo rezultata in urma amestecului etnic produs.

    Daca se vrea pace. 

    De ce ar dori Rusia pace?

    Pentru ca a luat Crimeea! 

    Inca nu face pace pentru are strategie militara de a distruge si scoate din uz capacitati pe o adancime de cel putin 30 de km… fata de linia de front… 

    Iar Granita stabilita de baza e oricum portiunea de uscad te 5 km ce leaga Crimeea… aia e zona minima pana unde ar “accepta” rusia ca ucraina sa se “reapropie”… in reat Rusia nu va mai ceda prea curand Ceimeea… e dispusa sa sacrifice cel putin 2-3-5 milioane de oameni… sa ii sacrifice militar … prin deces pentru patria “mama”… 

    Oricm Crimeea / Ucraina … a gresit cu contractee de inchiriere porturi din Crimeea catre Armata rusnaca… armata a profitat de asta ca sa isi creasca prezenta si monopolul in campul muncii pe regiune… in detrimentul Ucrainienilor/Ucrainei… si logico social… cei pro rusnacia au aparat rusnacia…. orice alt om ar fi facut la fel… si-ar apara mana care il hraneate… 

    s c c r e t 

    1. asa cum in 90 Minerii au aparat mana care ii hranea.. Pe dragul nostru Iliescu… ca dupa minerii sa fie dati afara din munca si sa peimeasca salariile compensatorii aferente…

      s c c r e t 

    Patania Ucrainei legat de inchirierea porturilor catre alte state… pe parte “militara”… tre sa fie invatatura de minte…

    Au mai fost porturi pe timpuri in alte state “inchiriate” pentru “mirodenii”… iar cu timpul ele au devenit clandestin baze de incarcare cu armament militar… si la prima schitare … statul gazda a “racit”.. brusc… 

    Proceduri asemanatoare au fost prin Africa, Arabi, America Latina… Rusia pe alte teritorii vecine… 

    s c c r e t 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb