Vosganian: "A venit momentul să facem curat în proprietatea economică a statului"

Ziarul BURSA #Politică / 1 februarie 2013

Vosganian: "A venit momentul să facem curat în proprietatea economică a statului"

Ministrul Economiei, Varujan Vos­ganian, a spus ieri că "a venit momentul să fie făcută curăţenie în ceea ce priveşte proprietatea economică a statului", susţinând că, exceptând unele companii energetice mari, toate celelalte companii ale statului vor fi privatizate în "viitorul mediu". Domnia sa a spus: "A venit momentul să facem curat în ceea ce priveşte proprietatea economică a statului. Statul nu mai trebuie să fie actor. Modul în care statul a fost în acelaşi timp supraveghetor şi actor a fost dăunător; fie s-au tolerat deficienţele, fie a fost folosit preţul mai mare ca să acopere ineficienţa, fie au fost folosite la graniţa dintre interesul public şi interesul privat tendinţe dăunătoare pentru interesul public, fie comunităţile respective au rămas în urmă în ceea ce priveşte cerinţele de mediu şi cerinţele ecologice, toate acestea ne arată că dacă vrem cu adevărat să încheiem tranziţia în domeniul economic ea nu se poate încheia decât în clipa în care rolul statului ca actor economic va înceta. Eu nu vorbesc niciodată despre reducerea rolului statului în economie, ci despre redimensionarea rolului statului în economie. Statul trebuie să se reducă din rolul de actor economic, dar trebuie să-şi sporească rolul ca garant al liberei competiţii şi al proprietăţii. Nu trebuie să se retragă, ci trebuie să se reorienteze către a fi arbitru, a fi normator al pieţei economice".

În acest context, ministrul Economiei a spus că, exceptând unele companii energetice mari, toate celelalte companii la care statul este acţionar majoritar vor fi privatizate: "Cu excepţia unor unităţi din domeniul energetic şi le şi numesc: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, poate şi reţelele de transport - Transgaz, Transelectrica - cu excepţia, poate, a unor căi ferate cum ar fi CFR Călători pe anumite tronsoane şi cum ar fi unele componente ale industriei de apărare, toată industria de stat trebuie privatizată fără niciun fel de reţinere".

El a adăugat că statul trebuie să aibă "capacitatea de a dispune de unele unităţi economice care în unele situaţii economice excepţionale să poată echilibra sistemul".

Întrebat care ar fi companiile la care statul deţine pachetul majoritar şi pe care ar trebui să le privatizeze, ministrul Economiei a spus că, printre acestea, se numără CFR Marfă, Oltchim, Cuprumin, Remin Baia Mare, întreprinderile de avioane de la Craiova, şantierele navale de la Mangalia, Fortus Iaşi, Aversa Bucureşti şi altele.

Vosganian: Pe terenurile unor companii aflate în insolvenţă vor fi înfiinţate parcuri industriale

Terenurile unor companii ale statului aflate în insolvenţă şi care probabil vor da faliment vor fi reintroduse în circuitul economic prin înfiinţarea de parcuri industriale, măsura fiind luată pentru a "apăra" aceste terenuri de speculanţii imobiliari, a anunţat ministrul Economiei Varujan Vosganian.

Aflat, ieri, la Ploieşti, unde a participat la un workshop la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Prahova, ministrul Economiei, Varujan Vos­ganian, a anunţat că ministerul pe care îl conduce are un program care include câteva oraşe mari în care statul deţine societăţi aflate în insolvenţă şi care au terenuri ce vor fi trans­formate în parcuri industriale: "Avem un program, cel puţin în câteva oraşe până în clipa de faţă, pe care să dimensionăm terenuri pe care le avem în proprietatea unor companii care se află în statut de insolvenţă şi la care insolvenţa e probabil să meargă către faliment şi să apărăm aceste terenuri de speculaţii imobiliare şi să le destinăm parcurilor industriale. Sunt zeci şi zeci de hectare de teren care pot fi folosite în acest scop, mai ales că ele, aparţinând unor infrastructuri industriale, au racordări la utilităţi şi pot fi foarte rapid reintroduse în circuitul economic".

Ministrul Economiei a precizat că oraşele în care există astfel de terenuri care sunt incluse în acest program sunt: Craiova, Cluj, Braşov, Ploieşti, Iaşi şi Bucureşti.

În acest context, ministrul Economiei a spus că România are nevoie "să se reindustrializeze" şi că reindustrializarea trebuie făcută "pe baze private, de această dată", ceea ce presupune, pe de o parte, stabilitate politică şi legislativă, iar pe de altă parte presupune un mediu economic ospitalier, dar şi o atitudine corectă, echilibrată din partea statului.

Vosganian a susţinut că "reidus­trializarea" nu presupune "să fie luat de la început un proces care s-a petrecut în România în anii '50".

Guvernul va aloca 200 milioane de euro primăriilor ca să-şi achite datoriile către mediul privat

Guvernul va aloca primăriilor aproximativ 200 de milioane de euro pentru ca administraţiile locale să-şi plătească datoriile către mediul privat, Varujan Vosganian spunând că acesta este un gest care ţine de onoarea statului român.

Ministrul Economiei a anunţat că miercuri Guvernul a discutat despre plata datoriilor autorităţilor locale către firmele private şi că Executivul a decis să aloce primăriilor aproximativ 200 de milioane de euro pentru achitarea acestor datorii.

Vosganian: Informaţia că trei miniştri ar fi cercetaţi pentru corupţie este o "fantezie"

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a catalogat drept "fantezie" informaţia conform căreia în Guvernul României ar exista trei miniştri cercetaţi pentru corupţie, spunând că, dacă ar fi existat o anchetă a DIICOT în ceea ce-l priveşte, ar fi trebuit să ştie şi el, şi premierul, dar şi presa.

Varujan Vosganian a afirmat că speculaţiile potrivit cărora din Guvernul României ar face parte trei miniştri acuzaţi de corupţie sunt "fantezie" şi că prin astfel de afirmaţii România este pusă într-o situaţie "stânjenitoare".

"Cred că datoria noastră este în primul rând să apărăm prestigiul statului român. Mi se pare neverosimil ca primul ministru să ne întrebe pe noi în şedinţa de Guvern dacă se oferă vreunul voluntar să fie ministru acuzat de corupţie pentru că dânsul nu ştie pe nimeni. Eu îmi exprim surprinderea că cineva, inclusiv agenţia France Presse, îşi poate imagina că surse de la Bruxelles ştiu ceea ce serviciile de informaţii din România nu ştiu", a spus Varujan Vosganian, întrebat cum comentează informaţiile legate de faptul că el ar fi unul dintre miniştrii acuzaţi de corupţie.

Despre presupusa anchetă a DIICOT în ceea ce îl priveşte, ministrul Economiei a spus că, dacă o astfel de anchetă ar fi existat, ar fi trebuit să ştie despre investigaţie şi el, şi premierul, dar şi presa.

În plus, Vosganian a lăsat să se înţeleagă că în spatele surselor care dau presei internaţionale nume de miniştri români acuzaţi de corupţie s-ar afla europarlamentarul Monica Macovei.

Ministrul Economiei a mai afirmat că astfel de informaţii reprezintă "o fantezie" şi pun România într-o situaţie "stânjenitoare".

Raportul MCV precizează că noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar trei dintre noii miniştri erau cercetaţi penal, iar cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţie a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate.

Un oficial din cadrul Comisiei Europene citat de AFP a precizat că doi dintre miniştrii la care face referire raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare sunt vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi Varujan Vosganian, ministrul Economiei, care este vizat de o anchetă a DIICOT.

AFP reaminteşte, potrivit Mediafax, că Liviu Dragnea este cercetat pentru presupusa implicare în fraudele din referendumul privind destituirea preşedintelui Traian Băsescu.

Al treilea ministru la care face referire raportul Comisiei Europene este Relu Fenechiu, titularul portofoliului Transporturilor, precizează AFP, reluând o declaraţie a premierului Victor Ponta.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. felicitari pentru ideile dvs. clarvazatoare. Venind in intampinarea ideilor dumneavoastra magistrale permiteti-mi sa-mi aduc aportul ca acestea sa poata fi puse in practica:

    "Statul trebuie să se reducă din rolul de actor economic, dar trebuie să-şi sporească rolul ca garant al liberei competiţii şi al proprietăţii". Prin urmare vom trata astazi tema garant al liberei competitii avand sprijinul incontestabil al letopisetului industiemagazin din capitala valsului:"Die rumänische OMV-Tochter Petrom verkauft die Petrochemie-Sparte ihrer Raffinerie Arpechim an den staatlichen Konkurrenten Oltchim" Fara a fi nevoie de a intra in detalii vom putea observa aparitia flamboianta a termenului "Konkurrenten" , care dupa metoda personala de traducere s-ar putea asezona cu Concurenta. Facand un studiu de fezabilitate asupra acestui articol care prezice ca decizia a fost luata pentru ca firma a hotarat sa se axeze pe nucleul afacerii putem interpreta acest lucru ca fiind echivalent cu faptul ca in Orasul Pitesti nu exista port, conform doamnei Gheorghe bineinteles. Daca luam insa in considerare aurora Boreal is a very interesting point of view , pentru a observa ca orasele Schwechat, Burghausen, chiar si Linz au reusit ceva pentru care ar fi fost cu adevarat invidiati de cei care au construit canalul lui Suez. Totul doar prin forta mintii...Cand o sa treceti prin Linz intreband daca cineva a auzit de domnul Roiss sa nu va mirati ca domnia sa este probabil cetatean de onoare al orasului. La cat a facut pentru urbe...O fi si primarul Pitestiului atat de iubit...Doar un lucru sa fi facut: sa promita Pitestenilor un Port :-) Dar asa este, cand vrei sa devii popular, oamenii incurca notiunile si cred ca vorbesti de costumatie, cand tu ca edil nu trebuia sa faci decat figuratie :-) 

    poate ar trebui sa ne amintim cum din mila fatza de batrani cu case nationalizate ati dat drumul rechinilor sa-i spolieze ...oare de ce? asta doar DNA-ul poate afla...puteti repeta isprava daca tot sunteti la butoane.

    1. Dl ministru Vosganian ,poet si scriitor se considera proprietar al unei averi care nu-i apartine. Sa-i amintim pacatele din perioada taricenista? Cand era ministrul economiei ? Undeva sunt stocate in arhiva noastra electronica toate aceste pacate! De asta data dsa ,liberal ,ca si fostul sau sef,Tariceanu ,considera ca rolul staului in economie trebuie redus. Si ca ,exceptand unele obiective strategice ,restul trebue privatizat..Ne intrebam cu relativa uimire: Aceste obiective ce trebuesc privatizate sunt proprietatea Domniei sale? Sau a intregii tari? Nu ii este teama de urmari? Ca ar fi posibil sa sa duca alaturi de dl Adrian Nastase, puscariabil ,in perspectiva ,pe viata? Doreste dl ministru Vosganian sa-i amintim ispravile facute in comun cu dl ex primministru Tariceanu?

      Dl Adrian Nastasde a fost condamnat si la o despagubire de 1.200.000euro. Are dl Vosganian fondurile proprii pentru viitoarele despagubire datorate statului roman ,in perspectiva,consecinta a actiunilor sale in calitate de ministru al economiei? Legea este una pentru toti dle ministru,inclusiv pentru dl Primministru V.Ponta si intregul sau guvern ! Sugeram dlui ministru Vosganian o analiza mai profunda a actiunilor proprii si consecintelor pe termen lung a deciziilor proprii! Nu sunteti proprietar ci doar administrator,dle ministru Vosganian!  

    privatizare,un cuvant mare cu oameni corupti,sa se faca parcuri dar cu hale adecvate numai pentru productie,nu comert.

    "Modul în care statul a fost în acelaşi timp supraveghetor şi actor a fost dăunător" zice poetul.

    Eu zic: pai a fost asa pentru ca toti ati permis sa fie asa, sa fie pagubit si supt de bani. Unul nu a putut sa nu vrea bani si putere, unul nu a facut ceva la companiile de stat, sa le faca profitabile, ca pe o companie proprie! Nu-i aduc aminte poetului de colegul "penar" Relu Fenetransformator!  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb