Impozitul pentru dividende va fi de 10% atât pentru rezidenţi cât şi pentru nerezidenţi, iar impactul acestei măsuri asupra bugetului va fi suportabil, de câteva milioane de euro, a declarat, ieri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Procentul a fost stabilit pentru a continua procesul de relaxare fiscală, a mai spus ministrul, citat de Rompres. În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană a trimis scrisori de somare (prima etapă a procedurii privind încălcarea dreptului comunitar) României şi Bulgariei cu privire la normele prin care aceste două state percep impozite mai mari pe dividendele plătite în afara ţării decât pe cele interne. Scrisoarea de somare adresată României se referă la impozitarea dividendelor plătite către societăţi cu reşedinţa în alte state UE sau în ţări din SEE/AELS (Islanda, Norvegia şi Liechtenstein). Pentru acţionarii români care deţin sub 15 la sută din acţiuni impozitul pe dividende este de 10 la sută şi se percepe la sursă. Impozitul se ridică, însă, la 16 la sută, dacă acţionarul este nerezident. Procentul poate fi mai mic pentru acţionarii din ţări cu care România are acorduri fiscale bilaterale.
Pentru acţionarii care deţin cel puţin 15% din acţiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. România percepe, în schimb, 10% impozit final reţinut la sursă, în cazul în care societăţile care încasează dividendele au sediul în Norvegia, şi 16 la sută, dacă dividendele revin unor societăţi din alte state SEE/AELS. Toate cele patru state membre (România, Bulgaria, Spania şi Portugalia) au fost solicitate să răspundă în termen de două luni. În acelaşi timp, Comisia a închis acţiunea împotriva Luxemburgului în privinţa impozitelor mai mari pe dividendele plătite societăţilor din alte ţări, întrucât Marele Ducat a eliminat această măsură discriminatorie.
Dividendele plătite în afară sunt cele pe care societăţile dintr-o ţară le plătesc acţionarilor care-şi au sediul sau domiciliul în alte ţări. Dividendele interne sunt cele pe care societăţile dintr-o ţară le plătesc acţionarilor din aceeaşi ţară. Dividendele plătite din afară sunt cele pe care acţionarii dintr-o ţară le încasează de la societăţi din alte ţări la care au acţiuni. Suprataxarea dividendelor distribuite societăţilor nerezidente poate aduce atingere liberei circulaţii a capitalurilor consfinţită de Tratatul CE (articolul 56) şi de Acordul SEE (articolul 40). În plus, când societatea nerezidentă este acţionar majoritar, discriminarea în cauză poate să restrângă şi libertatea de stabilire prevăzută la articolele 43 CE şi 34 SEE. Comisia nu are cunoştinţă de existenţa niciunei justificări pentru asemenea restricţii.