VOT ÎN UNANIMITATE ÎN CONSILIUL GENERAL Primăria Capitalei poate iniţia demersurile de preluare a Elcen

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 septembrie 2021

Primăria Capitalei poate iniţia demersurile de preluare a Elcen

Primăria Capitalei poate să cumpere activele Elcen, după ce, ieri, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în unanimitate, proiectul de hotărâre iniţiat de edilul Nicuşor Dan.

Valoarea activelor Elcen este de aproape un miliard lei, iar municipalitatea trebuie să plătească aceşti bani pentru transferul afacerii. Pentru început trebuie plătită o tranşă de 200-300 de milioane lei.

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat că Municipalitatea nu are în acest moment banii necesari, dar că se poate împrumuta, astfel încât transferul să fie făcut până la finalul anului.

"În momentul ăsta nu avem aceşti bani, dar putem face rost de ei cu ajutorul Guvernului. Am solicitat toţi, şi Primăria, şi Termoenergetica, şi Elcen, şi creditorii Elcen, o întâlnire cu premierul şi cu ministrul Finanţelor, ca să dea Bucureştiului un împrumut din Trezorerie sau să ne lase să ne împrumutăm de pe piaţă, numai să ne mărească plafonul de îndatorare, şi astfel facem rost de bani pentru cumpărarea Elcen. (...) Din punctul de vedere al Elcen trebuie să terminăm transferul până în martie 2022 pentru că până atunci trebuie să iasă din insolvenţă ca să acceseze bonusul de cogenerare. Pentru că e posibil să fie întârzieri şi cu bugetul naţional şi cu cel local, să nu fie aprobat bugetul local până atunci, iar noi să nu putem plăti tranşa, atunci ar trebui să terminăm totul până la finalul acestui an, semnarea contractului de preluare şi plata primei tranşe. Noi avem de plată către Termoenergetica circa 400 milioane lei, iar Termoenergetica către Elcen o sumă de măsură comparabilă, poate puţin mai mică, fiindcă mai are datorii şi la alţi furnizori mai mici. Datoria trebuie plătită de noi către Termoenergetica şi Energetica către Elcen, chiar dacă noi cumpărăm Elcen", a declarat primarul general al Capitalei.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii generali ai Capitalei au mai aprobat desfiinţarea companiilor municipale privind întreţinerea arborilor, respectiv parcuri şi grădini. Aleşii au stabilit ca atribuţiile celei de-a doua companii să fie preluate de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), în baza contractului de delegare.

Un alt proiect de hotărâre adoptat, ieri, în unanimitate de Consiliul General al Capitalei este cel privind Planul de gestionare a deşeurilor din Municipiul Bucureşti, care prevede investiţii noi în valoare de aproximativ 500 milioane lei. Din suma respectivă se vor realiza colectarea şi transportul deşeurilor, staţie de compostare, staţie de sortare, staţie de tratare mecanică, staţie de digestie anaerobă şi depozitarea deşeurilor Capitalei.

Planul care se va derula până la finalul anului 2025 îşi propune să realizeze un management performant al deşeurilor, cu impact cât mai redus asupra mediului şi sănătăţii umane, cu un consum minim de resurse şi energie.

Documentul prevede ca până la 31 decembrie 2021, consiliile locale de sector să implementeze principiul "plăteşte pentru cât arunci" şi să amendeze contractele şi regulamentele, astfel încât colectarea materialelor reciclabile să se realizeze pe trei fracţii, iar biodeşeurile să fie colectate separat. Din anul 2025 ar urma să fie implementată şi colectarea separată a deşeurilor textile. Totodată, se vor desfăşura campanii de conştientizare a populaţiei privind implementarea colectării separate a deşeurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb