Vrajba de primăvară

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 17 martie 2008

Cristian Pîrvulescu

Sfârşitul săptămânii trecute a fost marcat de scandalul "tonomatelor". A fost suficient ca Traian Băsescu să se refere critic la patronii de presă şi la "tratamentul" pe care i-l aplică unii jurnalişti în dubla sa calitate de şef al statului şi cap al familiei pentru ca ordinea priorităţilor să fie inversată. Încă odată, reacţiile preşedintele au stabilit agenda presei. Aşa că, pe parcursul week-end-ului, relaţia preşedintelui cu presa a devenit subiect de dezbatere naţională. Şi cei mai mulţi i-au răspuns preşedintelui cu vârf şi îndesat. În absenţa dirijorului, corul criticilor prezidenţiali nu a putut cânta armonios. Şi astfel, singurul mesaj care s-a putut dis­tinge pe fondul zgomotului asurzitor a fost cel al preşedintelui. Nu pentru că melodia era reuşită, ci pentru că era cântată pe o singură voce. Din nou Traian Băsescu, atacat în grup, a fost victimizat. Vrajba preşedintelui cu "o parte a presei" a devenit subiectul uni serial politic inteligibil pentru publicul larg, obişnuit cu telenovelele: onoare, familie, invidie, bani.

Reluarea temei "mogulilor" în noua varianta a fost rezultatul unui calcul politic şi electoral. Pusă însă în formă mitologică controversa agită spiritele. Riposta prezidenţială îl pune, încă o dată, pe David faţă în faţă cu Goliat. Iar "uriaşul filistin", acum în ipostaza trusturilor de presă, repetă cu obstinaţie acelaşi scenariu sperând că odată şi odată va învinge. Dar publicul, cel pentru care mitul este repus în scenă, ştie dintru început că filistinii sunt cei făţarnici, aşa că David beneficiază de clemenţă şi reuşeşte să fie în centrul atenţiei.

În acest fel, mass media devine victimă colaterală într-un război în care jurnaliştii nu sunt protagoniştii principali. Atraşi în cursă, aceştia se aşază în front, în vreme ce bătălia se dă în altă parte. Căci, nu libertatea presei este subiectul, ci influenţa asupra publicului. Sub aparenţa unei bătălii pentru libertatea de exprimare, asistăm la debutul tumultuos al campaniei pentru alegerile locale şi parlamentare.

În răspăr cu majoritatea clasei politice, în război cu "mogulii", în permanentă căutare a sprijinului popular, Traian Băsescu foloseşte mass media, şi în special televiziunea, ca pe o armă redutabilă pentru a reveni ciclic în atenţia unui electorat volatil, indecis, dar disponibil. Deşi riscant, jocul mediatic al preşedintelui l-a menţinut în top. Chiar dacă a mai scăzut în sondaje, Traian Băsescu se află încă la 20% de următorul clasat, Theodor Stolojan, tot un apropiat al său. Şi, în vreme ce toată lumea "bună" scade, un alt membru al grupării prezidenţiale, Emil Boc, este singurul politician în uşoară creştere. Astfel, preşedintele nu se expune excesiv ieşind la atac. Doar că, respingând cu sistem formele standardizate de exprimare publică, Traian Băsescu flirtează cu telepopulismul. Reţeta e sigură, succesul e ca şi garantat, dar nimic mai mult.

După două decenii în care democraţia românească s-a înfundat în labirintul populist fără a mai ieşi la liman, ar fi nevoie şi de altceva. Bine regizată, vrajba de primăvară urmează celei de iarnă, totul într-un ciclu politico-climateric fără sfârşit. Şi, câtă vreme logica repetitivă a anotimpurilor politice va continua, România nu îşi va putea găsi calea.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb