WALL STREET JOURNAL: Yenul devine rapid moneda-refugiu pentru investitori

Ioana Dogaru
Internaţional / 9 aprilie 2016

Previziunile pentru anul în curs anunţau creşterea dolarului faţă de yenul japonez. Cursul de schimb a surprins, însă, investitorii şi a condus spre ipoteze privind momentul la care trendul descendent înregistrat de moneda americană s-ar putea inversa, scrie Wall Street Journal.

Conform The Wall Street Journal, dolarul a scăzut sub pragul de 110 yeni miercuri, 6 aprilie, pentru prima dată din octombrie 2014, după ce a depăşit 125 yeni în luna iunie. Prăbuşirea monedei americane cu 8,3%, calculată de la începutul anului până marţi, 5 aprilie este mai accentuată decât cea înregistrată faţă de euro, în faţa căruia a pierdut 4,6% în aceeaşi perioadă.

În ultimele cinci zile, dolarul a pierdut 2,53% faţă de yen şi rămâne sub pragul de 109 yeni. Evoluţia cotaţiilor a apărut în ciuda deciziei Băncii Japoniei de a adopta rate de dobândă negative în 2016, ca parte a eforturilor de a slăbi moneda.

"Cred că oamenii au înţeles că regulile jocului s-au schimbat atunci când Banca Japoniei a surprins globul cu rate de dobândă negative, dar yenul nu s-a depreciat" a declarant Marc Chandler, directorul pentru strategie valutară la nivel global al Brown Brothers Harriman.

Mulţi afirmă că un yen japonez mai puternic poate crea dificultăţi de competitivitate pentru exportatorii niponi şi şubrezeşte eficienţa măsurilor de stimulare economică. Între timp, exportatorii americani se bucură de un impuls, devalorizarea dolarului reprezentând un răgaz pentru companiile împovărate de aprecierea dolarului din ultimul an.

Oficialii guvernului nu par dispuşi să intervină pentru a inversa trendul, ridicând întrebări privind poziţia yenului pe termen lung. Primul ministru al Japoniei Shinzo Abe a declarat pentru The Wall Street Journal că ţările ar trebui să evite devalorizarea competitivă a monedelor. "Cred că ar trebui să ne abţinem de la intervenţii arbitrare în pieţele valutare."

Dolarul s-a apreciat înaintea deciziei Rezervei Federale de a creşte ratele de dobândă în luna decembrie. De atunci banca centrală şi-a revizuit discursul în ceea ce priveşte creşterea dobânzilor de referinţă, cu o cu o creştere mai moderată: de două ori în acest an, faţă de patru, cât prognozase iniţial. Perspectivele mai moderate de creştere a dobânzii au dus la deprecierea dolarului în raport cu valutele de referinţă.

Unii investitori au inceput să parieze pe o creştere a inflaţiei în SUA, întrucât datele arată că preţurile au o tendinţă ascendentă, iar Rezerva Federală a sugerat că nu o va tempera, fapt care i-a determinat pe investitori să caute locuri pentru plasarea de obligaţiuni în care nu vor fi erodate de creşterea preţurilor.

În acest context, Japonia rămâne o opţiune viabilă, inflaţia nefiind un pericol iminent."Dacă vă aflaţi în căutarea unor valute isolate de tranzacţiile momentului, yenul este o opţiune bună" a declarat Jim Vogel, strateg pentru ratele de dobândă la FTN Financial, indicând că banii ar putea lua calea yenului pentru a preveni pierderile rezultate din inflaţie.

Yenul este privit ca o valută care se apreciază în perioade de turbulenţă precum volatilitatea recentă din pieţele globale. În plus, există indicaţii că unii investitori japonezi repatriază bani, ceea ce i-ar putea îndemna pe alţii să favorizeze moneda, conform declaraţiilor lui Julian Jessop, economist-şef la nivel mondial pentru Capital Economics.

Speculatorii au acumulat poziţii pentru yen în urma declinului acestuia din ultimii ani. "Pentru că yenul scădea atât de accentuat, cred că oamenii au considerat că singurul pariu profitabil este cel de scădere continuă" a afirmat Jessop.

"Când yenul a inceput să se aprecieze, au fost nevoiţi să închidă poziţiile şi să cumpere yeni", a precizat acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb