Supărat, nevoie mare, pe fundamentele mecanicii cuantice, Einstein a invocat, la un moment dat, drept argument suprem în sprijinul opoziţiei sale, pe Dumnezeu, însuşi. Cînd este vorba despre întocmirea lumii, nu putem crede că Marele Creator se joacă cu zarurile! O aluzie străvezie la "funcţia de undă" care, într-un sistem cuantic, înlocuia determinarea precisă, spaţio-temporală, a evoluţiei particulelor, cu un set de valori reprezentînd doar şiruri de probabilităţi. Între timp, teoria cuantică a ajuns să domine dezvoltarea fizicii, în ciuda premiselor sale radical neconvenţionale, anti-newtoniene şi contra-intuitive. Precizia şi consistenţa cu care predicţiile teoretice au fost verificate experimental, de la formularea teoriei cuantice şi pînă astăzi, au trecut în desuetudine obiecţia "ultimă" a lui Einstein. Cu toate acestea, deocamdată, nimeni nu are curajul să spună că teoria cuantică descrie realitatea, ci doar că o explică mulţumitor, dacă nu chiar foarte bine, că permite previziuni cu un grad ridicat de exactitate care se susţin reciproc, utile, exploatabile din punct de vedere tehnologic. Ceea ce înseamnă că Einstein poate, încă, să aibă dreptate!
Să sperăm că aşa este! Nu de alta, dar incompetenţa şi deraierile masive ale lumii politice au ajuns să contureze, destul de convingător, ipoteza că politicianul "post-modern" este tot mai tentat şi dispus să renunţe la fundamentele raţional-deterministe ale comportamentelor şi deciziilor sale pentru a îmbrăţişa soluţia datului cu zarul, a datului în bobi, a jocului la ruletă şi altele ejusdem farine, eventual, în varianta dezastruoasă, "întîi călcăm în străchini şi pe urmă mai vedem noi cum dregem busuiocul"!!!! Cîteva exemple ca să "legăm" teoria de practică!
Şirul deciziilor controversate, de politică internaţională, dacă nu de-a dreptul riscante, ale Administraţiei Trump, a început chiar înainte de prima zi a mandatului iar, de atunci, nu se mai termină. Ultima, o bruscă şi "nouă" abordare a situaţiei din Siria, inspirată de autoproclamata "mare şi neegalată înţelepciune" a chiriaşului din Biroul Oval; (nu-s eu de vină, aşa a scris omul despre el pe twitter!). Trump a decis să dea undă verde Turciei pentru operaţiunea militară din Siria menită să "cureţe" o porţiune semnificativă de teritoriu, ocupat şi controlat de miliţiile curde, aliatul principal al SUA în operaţiunile contra forţelor statului islamic, dar inamicul de stat, oficial, al Turciei. De ce? Pentru că, oricum, SUA au învins în lupta cu "statul islamic", luptele din Siria sunt cam la vreo 7000 de km de teritoriul american, iar ciondăneala respectivă este mai mult o încăierare tribală, care nu îi priveşte pe americani, nici cît negru sub unghie. Unde mai pui că SUA au cheltuit deja o grămadă de bani pentru gîlcevile din Siria, fără prea multă justificare. Iar, dacă Turcia îndrăzneşte să întreacă măsura, atunci Zeus bis de la Casa Albă a promis că îi face zob toată economia cu un singur fulger!!!! Aceasta este argumentaţia lui Trump în favoarea "luminatei" sale decizii de politică de securitate internaţională!
Cam tot pe aici se învîrte şi celălalt personaj tipic al acestei lumi a politicii cu zarurile în mînă, Boris Johnson. A dat cu zarurile la referendum şi i-a ieşit că Marea Britanie trebuie să o rupă imediat şi radical cu Uniunea Europeană. Doar poporul a votat! "Nespa"! "Baspa"! Doar că a fost olecuţă ajutat de un masiv val, ştiinţific creat şi orientat, de distorsiuni propagandistice, manipulări şi minciuni strigate în gura mare pe mai toate canalele media şi ale mediului virtual. Ok, nu se mai pune, oamenii au votat, mortul de la groapă nu se mai dezgroapă! Trebuiau căutate soluţiile cele mai bune ale divorţului. Domnul Johnson a dat iar cu zarurile şi i-a ieşit că, nici vorbă, nu e nevoie de nimeni şi de nimic. O tulim din UE şi gata! Cui nu-i place, să pună mătura în doliu! O parte însemnată din oamenii partidului său i-au spus că aşa nu se poate. Opoziţia i-a spus că aşa nu se poate. În cele din urmă Parlamentul a votat o lege prin care i s-a spus că aşa nu se poate. A mai venit şi justiţia pe deasupra şi i-a spus că nu ţine să-şi facă pe plac punînd lacăt pe uşile Parlamentului. Mă rog, toată lumea, cu excepţia lui Trump, desigur, i-a spus că ceea ce vrea el nu se poate, nu e bine, nu duce unde trebuie.
Toată lumea aşteaptă, acum, cu înfrigurare, ca "Marele Blond" să mai dea o dată cu zarurile... poate... cine ştie... acum îi iese că trebuie totuşi să facă ceva cu scaun la cap, legat de divorţul Marii Britanii de UE!
În sfîrşit, la noi, pe inegalabilele meleaguri... proprii! De la preluarea actualuilui mandat, cu majoritate parlamentară, Guvern, Prim ministru şi structuri de guvernare în teritoriu, PSD-ul zodiei Dragnea a aplicat formula de inspiraţie luteraniană Sic volo sic jubeo! Pînă cînd "marele conducător" a fost extras din peisajul politic, pe cale judiciară. De la înscăunarea doamnei Dăncilă, PSD, Guvernul şi mai toate instituţiile guvernării dau cu zarurile. Dau cu zarurile, să vadă pe cine mai pun astăzi ministru, înlocuitor de ministru sau înlocuitor de înlocuitor de ministru. Dau cu zarurile dacă şi cum se mai joacă cu mizele salariilor de bugetari, pensiilor şi alte venituri ale omului care ţine votul în mînă. Dau cu zarurile cînd e vorba să numească pe cineva în Comisia Uniunii Europene, dau cu zarurile dacă pleacă sau nu de la guvernare. O cu totul altă lume! Iar "boala" pare că e molipsitoare. Preşedintele dă cu zarurile să vadă ce guvern pune în loc, dacă se întîmplă ca Dăncilă să dea gherlă la moţiune; PNL dă cu zarurile ca să vadă pe cine şi de ce să pună prim ministru, Ponta dă cu zarurile ca să afle dacă merge cu PSD sau cu Tăriceanu, Tăriceanu dă cu zarurile ca să decidă dacă mai merge cu Ponta sau o dă cotită un pic, cu PNL-ul.
De unde, probabil, şi vorba lui Cezar: Alea Jacta Est!!! Mă rog, dacă este să îl credem pe Suetoniu! Dacă nu... rămîne cum am vorbit... în tren!
1. Sic volo sic jubeo!
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2019, 03:07)
Sic volo, sic jubeo, sit pro ratione voluntas is, in turn, a slight misquotation of a line fr om the Satire VI of the Roman poet Juvenal (Decimus Junius Juvenalis). Juvenal wrote Hoc volo, "this I wish".
2. Alea Jacta Est!!!
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2019, 03:11)
Decizii decisive luate fără regret.
2.1. It’s more sociological (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 11:56)
Norbert Bodendorfer, a former student of Thiemann’s who is now at the University of Warsaw, has applied methods of LQG’s loop quantization to anti-de Sitter space. He argues that LQG can be useful for the AdS/CFT duality in situations whe restring theorists don’t know how to perform gravitational computations. Bodendorfer feels that the former chasm between string theory and LQG is fading away. “On some occasions I’ve had the impression that string theorists knew very little about LQG and...
2.2. issue with special relativity (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 12:07)
Not everyone is so convinced. Moshe Rozali, a string theorist at the University of British Columbia, remains skeptical of LQG: “The reason why I personally don’t work on LQG is the issue with special relativity,” he said. “If your approach does not respect the symmetries of special relativity fr om the outset, then you basically need a miracle to happen at one of your intermediate steps.” Still, Rozali said, some of the mathematical tools developed in LQG might come in handy. “I don’t think...
2.3. both theories incomplete (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 12:09)
Not everyone on the LQG side expects the two will merge either. Carlo Rovelli, a physicist at the University of Marseille and a founding father of LQG, believes his field ascendant. “The string planet is infinitely less arrogant than ten years ago, especially after the bitter disappointment of the non-appearance of supersymmetric particles,” he said. “It is possible that the two theories could be parts of a common solution … but I myself think it is unlikely. String theory seems to me to have...
3. Criza de idei
(mesaj trimis de Biz în data de 09.10.2019, 12:58)
criza de inspiratie, un text mediocru, sincer cu mult sub alte comentarii ale autorului. asta de acum e de nivelul unui fortat grup umoristic care se numea voua, nu noua :) sper totusi sa va reveniti, alaturi de calin rechea sunteti una dintre foarte putinele semnaturi de pe acest site pe care inca le citesc. multa inspiratie data viitoare!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2019, 15:11)
Nu intelegi teoria cuantica Biz... Mai studiaza si apoi sa faci evaluari! Esti superficial!... Articolul este adanc doar penteu initiati, din pacate.
3.2. Esti neinformat (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2019, 15:16)
Te pot ajuta sa intelegi sau cumpara o carte de teorie cuantica, e esential sa incerci sa intelegi lumea in care fiintezi!
3.3. matale nu esti destept (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Biz în data de 09.10.2019, 17:08)
din pacate, draga iubitor de teorie cuantica, articolul nu este despre teoria matale cuantica, respectiv a initiatului de la 3.1 :) este o privire simplificatoare, dar gresita, care pune in aceeasi oala a hazardului decizia lui Trump de retragere din Siria, a lui Johnson de a nu face un acord de Brexit cu deciziile oitelor noastre din politica. Insa, nimic mai fals!
articolul incearca sa bagatelizeze schimbarea fundamentala a pozitiilor us-uk dupa venirea lui trump si a votului...
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2019, 20:05)
Coloreaza-i, poate, poate ...
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2019, 20:07)
Bine zice Cristi C; plotoneru' a cotizat si acum are pensia mică.
3.6. superpozitii (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 02:18)
Ce pretenții ai de la niște copii sa inteleaga teoria cuantica, nici chiar cei care o descriu nu au inteles-o.Multi o predau fara sa stie ce predau, nu e intuitiva. Doar geniile vad legatura lumii sociale cu lumea cuantică, nu e pentru neinițiați! Se numesc superpozitii in fizica cuantică aceste posibilități.Ai aratat deja ca nu esti initiat, nu spun paralel pentru ca paralele se pot intalni.Nu te intreb de legatura cu fractalii ar fi prea mult,...
3.7. QFT sunt bizare (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 02:43)
Nu e neobișnuit să citesc mesaje de la pasionaţi de fizică ce contestă mecanica cuantică și teoria relativității speciale. Admit că ideile prezentate de aceste teorii sunt stranii. Pentru unii sunt pur și simplu prea contraintuitive pentru a fi acceptate. Dar am o veste proastă pentru aceştia: fizicienii nu mai gândesc Universul în acești termeni simpli.
Mecanica cuantică ne spune că un...
3.8. figura de stil (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 03:02)
Este o cheie...nu trebuie sa citesti ad literam...
3.9. sociologia le uneste (răspuns la opinia nr. 3.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 11:17)
Gravitaţia cuantică în buclă (GCB) este o teorie cuantică propusă pentru spațiu-timp care îmbină împreună teoriile aparent incompatibile de mecanică cuantică și relativitatea generală. Ca teorie a gravitației cuantice, este principalul competitor al teoriei corzilor, deși adepţii corzilor sunt de cca zece ori mai numeroşi decât cei ai GCB. Principalele succese ale GCB...
3.10. mecanica cuantică și relativitatea gen (răspuns la opinia nr. 3.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 11:20)
Lecția fundamentală a relativităţii generale este că nu există niciun mediu spațiu-timp fix, așa cum se găsește în mecanica newtoniană și relativitatea specială. Deşi ușor de formulat în principiu, această idee a relaitivităţii generale este cel mai greu de înţeles, și consecințele sale sunt profunde și nu pe deplin înțelese, chiar și la...
3.11. Einstein - TGR (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 12:31)
În GCB, structura spațiu-timpului este o rețea spumoasă de bucle care interacționează, descrise matematic de rețelele de spin. Aceste bucle au dimensiunea de 10-35 metri, numită scara Planck. Nodurile buclelor împreună margini, suprafețe, și vertexuri, asemănător cu bulele de săpun alăturate. Cu alte cuvinte, spațiu-timpul în sine este cuantificat. Orice încercare de a diviza o...
3.12. cosmologia cuantică (răspuns la opinia nr. 3.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 12:35)
Un principiu important în cosmologia cuantică la care aderă GCB este că nu există observatori din afara universului. Toți observatorii trebuie să fie parte a universului în care se observă. Cu toate acestea, deoarece conurile de lumină limitează informațiile disponibile pentru orice observator, ideea platonică de adevăruri absolute nu există într-un univers GCB. În schimb, există o...
4. teoria cuantica utila sociologiei
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2019, 15:08)
Albert Einstein a fost profund nemultumit de incertitudinea introdusa de teoria cuantica si a spus ca implicatiile acesteia seamana cu a-i cere lui Dumnezeu sa dea cu zarul. Nu accepta dualitatea unda- particula a luminii... unda in vid si particila atunci cand aceasta apare ca particila localizata acolo unde facem masuratori sau o observam noi fiintele. E vorba de constiinta universului, inteligenta universului, care este fundamentala, sau Dumnezeu, daca suntem credinciosi.Explicatia ar fi...
4.1. Suma energiei universale intotdeauna e zero. (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2019, 22:05)
Lipseste ceva in mesajul transmis. Unda are o frecventa pe care aparatele de masurat o determina. Aceasta frecventa este regasita la nivelul particulei adica inclusiv la neuronii ce constitue creierul tau. In momentul in care vrei sa te conectezi la constiinta universala, sau Dumnezeu cum vrei sa numesti pe intelesul tuturor, trebuie sa poti sa aduci frecventa neuronilor in acea frecventa universala continua a energiei despre care vorbesti. Aici este si legatura invizibila a acelor 2...
4.2. merci (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 02:29)
Da, ai dreptate. Merci. Trebuie sa ne ridicam vobratia pentru a putea comunica..chiar asta am omis sa precizez, in graba, evident.
4.3. leaga cele doua teorii (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 02:35)
Conform teoriei câmpurilor cuantice (denumită şi "teoria cuantică a câmpurilor") care încearca sa unifice teoria cuantică si pe cea a relativității generale, Universul nu este creat din particule, cum suntem obişnuiţi să considerăm (şi cum se predă, practic, în şcoli, vorbindu-se despre particule ca despre ingredientele din care este alcătuit cosmosul), ci din...
4.4. totul e vibratie= miscare (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 02:47)
Câmpul Higgs interacționează cu particulele și le dă astfel acestora masă. Este dificil să observăm acest câmp direct. În schimb, furnizăm energie câmpului prin coliziuni de particule și-l facem astfel să vibreze.
Când spunem că "am descoperit bosonul Higgs", ar trebui să înţelegeţi aşa: "am generat vibraţii ale câmpului Higgs și am observat aceste...
4.5. "simfonie" subatomică (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 02:50)
Teoria câmpurilor cuantice reprezintă într-adevăr un mod de gândire uluitor. Tot ce există este doar o consecință a vibrațiilor câmpurilor prezente pretutindeni în Univers. Întregul Univers este format din câmpuri care generează o vastă "simfonie" subatomică. Fizicienii încearcă să înțeleagă această simfonie.
4.6. secretul ridicarii vibratiei (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 02:58)
Esența de trandafir ne ajuta sa facem acest lucru....de aceea e și foarte scumpă. Ascultatul susurului izvoarelo, al valurilor marii sau al ciripitului pasarelelor, ionii benefici ridica vibratia noastra la nivelul ideal comunicarii eterice.
4.7. da se anuleaza (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 03:24)
Un foton poate forma o pereche de particule, un electron si un pozitron. Electronul are orientare dinspre trecut spre viitor iar pozitronul, antiparticula, dinspre viitor spre trecut, aceasta directie arată ca un vortex.. Electronul si pozitronul se anuleaza reciproc pentru a forma fotonul. Face parte din secretul Diagramei lui Feynman.
4.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 10:22)
Grija, de vibrație se ocupa Salomeea!.
4.9. Tesla raspunde lui Einstein (răspuns la opinia nr. 4.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 14:27)
AFirmatia lui Einstein ca nu exista eter este gresita.Este greu de imaginat ca exista unde radio, dar nu exista nici un eter ca mijloc fizic care poarta acele valuri.Einstein a incercat sa explice miscarea luminii in absenta eterului folosind ipoteza cuantica a lui Planck.Interesant, cum poate explica Einstein, fara existenta eterica, fulgerul cu bile? Einstein spune- nu exista nici un eter, dar realitatea dovedeste existenta sa. Tesla foloseste vortexul eteric pentru a transporta...
4.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 19:31)
Nu sint de acord cu orientarea definita drept pentru care nu intru in detalii fizice ca cel spus de tine despre electron. Nu cred ca descompunerea undei in diferite particule ajuta la definirea energiei universale despre care am mentionat anterior. Esti ca si mine 98% apa, format din particule "inchegate" cu energia universala intr-o anumita frecventa continua ce ne defineste ca fiinte. Tot ceea ce ne inconjoara este o unda de energie care ne influenteaza in mod pozitiv sau negativ si care...
4.11. alternativa (răspuns la opinia nr. 4.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2019, 00:14)
Astrofizicianul german Christophe Vetterich de la Universitatea din Heidelberg a prezentat un concept nou, conform caruia exista si alte cauze decat cele legate de viteza, care pot determina deplasarea luminii observate spre zona rosie.
In conceptia sa, acelasi efect de deplasare a luminii spre rosu se poate produce si atunci cand nu se deplaseaza nimic, dar creste masa particulelor elementare din sistem, fara sa existe vreo expansiune.
Atomii emit fotoni incarcati cu un potential...
4.12. energia vidului- energie intunecata (răspuns la opinia nr. 4.11)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2019, 00:49)
Deoarece avem de-a face cu o proprietate intrinsecă a spațiu-timpului, densitatea de energie a vidului este constantă în timp și spațiu. Trebuie să mai remarcăm că datorită expansiunii Universului, datorită „diluării” materiei și energiei din Univers, forța gravitațională tinde să scadă. Din acest motiv, o dată cu trecerea timpului, contribuția energiei vidului (altfel spus: a...
4.13. energia vidului sau etherul (răspuns la opinia nr. 4.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2019, 00:55)
Energia punctului zero este un alt termen pentru a defini energia vidului sau etherul cum îl numea Tesla. Existența energiei vidului a fost dovedita în nenumărate rânduri prin efectul „Casimir”. Acest fenomen a fost prevăzut pentru prima dată de către Hendrick Casimir în 1948. El a prezis faptul că două plăci conductoare, situate într-un mediu vidat la o foarte mică distanța una de alta, sunt...
4.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.13)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2019, 03:47)
Daca mai scriu ceva este ceea ce ma face sa ma repet: referirea la timp o facem noi oamenii. Noi am creat aceasta referinta. Nu poti lega spatiul definit prin constanta energetica sublima cu timpul nostru.
Profesorul John Moffat are cea mai buna teorie existenta la ora actuala, Modified Theory of Gravity.
Cred ca este singura teorie care nu foloseste "energia intunecata" dintre toti fizicienii de dupa Einstein. Este foarte credibila.
4.15. Ok merci (răspuns la opinia nr. 4.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2019, 11:07)
Eu am mai scris despre timp in alte postari si am ajuns la aceeasi concluzie. Exista doar diar transe de momente prezente intr-o carte a vietii fiecaruia, in bibliotecile akhasice. Asta nu tine de fizica cea clasica ci de cea a sufletului. Cu alta ocazie iti explic.
4.16. timpul este unul din marile mistere (răspuns la opinia nr. 4.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 08:54)
Nu numai că timpul este unul din marile mistere, dar în acelaşi timp deţine cheia pentru rezolvarea celei mai ambiţioase provocări din fizica teoretică, aceea de a cuprinde complexa lucrare a acestui vast Univers într-o singură şi elegantă teorie: teoria totului.eoria totului ar trebui să unească teoria relativităţii generalizate, teoria gravitaţiei a lui Einstein, care descrie alcătuirea...
4.17. Timpul în teoria relativităţii ge (răspuns la opinia nr. 4.16)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 08:56)
Timpul în teoria relativităţii generalizate
Acum aproape un secol, Einstein a arătat că timpul nu este ingredientul fundamental al realităţii, aşa cum noi credeam cândva că ar fi. Teoria acestuia, a relativităţii generalizate, a unificat spaţiul şi timpul într-o singură entitate numită spaţiu-timp, care poate să se contracte şi să se dilate în prezenţa...
4.18. Timpul în teoria mecanicii cuantice (răspuns la opinia nr. 4.17)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 08:57)
În mecanica cuantică situaţia se schimbă în mod radical. Spre deosebire de relativitatea generalizată, unde timpul este conţinut în sistem, mecanica cuantică are nevoie ca în afara sistemului să existe un ceas care să măsoare secundele Universului în exact acelaşi mod pentru fiecare observator. Aceasta deoarece sistemele cuantice sunt descrise de funcţiile de undă care cuantifică...
4.19. Către o abordare unitară a timpului (răspuns la opinia nr. 4.18)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 08:58)
Pentru a face un progres în încercarea lor de a uni teoria relativităţii generalizate cu cea a mecanicii cuantice, este nevoie să se lucreze cu o singură viziune asupra timpului. Dar care ar fi cea corecta?
Depinde pe cine întreabă. Mulţi cred că Einstein a avut dreptate şi teoria cuantică ar trebui să fie modificată. Carlo Rovelli, un fizician de la Centrul De Fizică Teoretică din Marsilia,...
4.20. timpul rezulta - structură atemporală (răspuns la opinia nr. 4.19)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 09:03)
Alţii nu sunt de acord cu acest punct de vedere. Fiziciana Fotini Markopoulou de la Institutul de Fizică Teoretică Perimeter din Waterloo, Ontario, Canada, a argumentat că timpul există la cel mai profund nivel al realităţii - dar pentru a putea încorpora timpul în teorie, spaţiul trebuie să dispară. În modelul ei, numit şi “desen cuantic” ("quantum graphity") ingredientele de bază ale...
4.21. Teoria M= totului (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2019, 13:23)
Teoria M este mult mai cuprinzătoare decât a corzilor. Aceasta conține obiecte de dimensiuni atât mai mari cât și mai mici. Aceste obiecte sunt numite p-brane, unde p reprezintă dimensionalitatea lor (astfel , 1-brane pentru o coardă, 2-brane pentru o membrană).Multe dintre obiectele p-brane sunt D-brane! Altele sunt legate de D-brane prin simetrii de dualitate, astfel încât pot fi aduse sub control matematic. Pentru...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2019, 20:27)
Ca sa legăm teoria de practică.... teoria cuantica si starea politica invocata de autor, este "identica" cu asemănarea dintre paralelismul cailor ferate engleze si ciclul menstrual al broastelor țestoase din insulele Galapagos.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 01:59)
Trebuie sa aduci argumente nu doar sa afirmi!Afla ca doua paralele se pot intalni. Sa raspunzi tu daca pot! Nu cred ca stii, asa cum nu stii nimic despre teoria cuantica sau cea a totului.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 10:24)
Stiu, m-a dumirit Codita.
5.3. Nu se vede (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2019, 12:44)
Ai semnalizat deja!