ZI IMPORTANTĂ PENTRU LIVIU DRAGNEA CCR decide soarta completurilor de fond de la Înalta Curte

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 11 aprilie 2019

CCR decide soarta completurilor de fond de la Înalta Curte

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, pentru astăzi, deliberările pe sesizarea lui Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, privind completurile de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Mai precis, sesizarea lui Iordache se referă la faptul că judecătorii de la fondul ÎCCJ care judecă infracţiuni de corupţie trebuie să facă parte, conform legislaţiei în vigoare, din completuri specializate pe judecarea acestui gen de infracţiuni.

Decizia CCR în această speţă este foarte importantă deoarece, dacă magistraţii constituţionali vor da dreptate Parlamentului, atunci completul - care a judecat la fond la ÎCCJ dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman - va fi considerat ilegal alcătuit şi sentinţa pronunţată va fi anulată, Prin sentinţa acelui complet, preşedintele PSD. Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu.

Dezbaterile cu privire la această speţă au avut loc, ieri, în faţa plenului CCR, iar fiecare dintre părţile în dis-pută şi-au susţinut argumentele.

Preşedintele ÎCCJ, judecător Cristina Tarcea consideră că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei CCR, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.

Cristina Tarcea susţine că prin aceas-tă sesizare a CCR, factorii de decizie politică urmăresc renunţarea la repartizarea aleatorie a dosarelor de corupţie. Ea a precizat: "Repartizarea aleatorie a dosarelor înseamnă o paletă cât mai extinsă a completurilor deschise în sistem informatic, pentru a prelua un anumit dosar. Ce ni se cere acum? Ni se cere să ignorăm principiul repartizării aleatorii (...) şi ni se mai cere să punem «cu mâna» judecătorii care vor alcătui completurile specializate, două sau trei, în materie de corupţie".

Şefa ÎCCJ a respins acuzaţiile cu privire la încălcarea legii în cazul repartizării dosarelor de corupţie şi a arătat: "Înalta Curte nu a încălcat dispoziţiile legale, Înalta Curte s-a conformat întru totul dispoziţiilor legale care excludeau Curtea Supremă de la constituirea unor completuri specializate în materie de corupţie, toa-te completurile au fost specializate în materie de corupţie".

Cristina Tarcea a mai spus că, în ultimii 15 ani, au fost soluţionate de ÎCCJ 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Reprezentantul Parlamentului, Florin Iordache a afirmat că ÎCCJ a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000. În opinia vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, sunt îndeplinite "condiţiile de formă şi de fond" privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională în acest caz.

Iordache a spus: "Există o situaţie conflictuală între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlament, generată de (...) către cea dintâi. (...) Conflictul este evident. Prin refuzul de a constitui completurile specializate ÎCCJ se situează în afara legii".

Iordache a făcut apel la deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului şi la echitatea şi legalitatea procesului penal pentru toate părţile implicate şi a criticat atitudinea conducerii Înaltei Curţi. El a arătat: "A greşi e omeneşte, a persista în greşeală e foarte grav. De-a lungul timpului Înalta Curte trebuia măcar o dată, într-un an, să stabilească un număr de completuri specializate. (...) Trebuia să existe o astfel de decizie, fie a preşedintelui, fie a colegiului. Nu există o astfel de decizie. Încălcarea legii, din punctul nostru de vedere, este foarte gravă".

Raportul cu privire la această cauză a fost întocmit de judecătorul Petre Lăzăroiu şi, conform unor surse, ar fi orientat spre admiterea cererii formulată de Parlament.

Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat că a sesizat Curtea Constituţională privind un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Instanţa supremă. Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi-a delegat atribuţiile lui Florin Iordache.

În calitatea sa, Florin Iordache a depus la CCR o sesizare în care susţine că există un conflict de natură constituţională între Înalta Curte şi Parlament, deoarece cei de la ICCJ nu au constituit completurile specializate aşa cum prevede Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb