ZI ISTORICĂ PENTRU FRANC Darius Vâlcov: Soluţia la problema creditelor în franci este rescadenţarea

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 ianuarie 2015

Darius Vâlcov: Soluţia la problema creditelor în franci este rescadenţarea

Actualizare 20:45 Darius Vâlcov: Soluţia la problema creditelor în franci este rescadenţarea

Rescadenţarea creditelor reprezintă soluţia la problema creşterii francilor elveţieni, a declarat astăzi ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, care a avut o consultare cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu despre francii elveţieni, care au ajuns la un salt de peste 30% în doar două zile.

"Există o soluţie la această problemă, rescadenţarea creditelor. E o Ordonanţă emisă de Guvern, care va merge şi în Parlament pentru lărgirea bazei celor care pot profita de această rescadenţare. Este vorba despre electorata, care se vede că nu a fost o măsură electorală", a comentat Darius Vâlcov.

---

Actualizare 18:23

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, se întâlneşte la ora 18:30 la sediul băncii centrale cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a discuta despre situaţia creată de creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu leul, potrivit surselor din presă.

(A.C.)

----------

Actualizare 15:35 Francul scade cu 3,94% faţă de dolar şi cu 1,88% faţă de euro

Francul elveţian scădea, în jurul orei 15:30, cu 3,94% faţă de dolarul american şi cu 1,88% în raport cu euro, atingând niveluri de 1,1459 CHF/USD, respectiv 0,9881 CHF/EUR, transmite Bloomberg.

(V.B.)

---

Actualizare 14:10 Dăianu (BNR): "Băncile ar trebui să fie interesate de o restructurare a creditelor"

O soluţie pentru clienţii cu credite în franci elveţieni ar fi restructurarea datoriilor la bănci, a declarat astăzi la RFI Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a României (BNR).

Oficialul BNR a explicat că, "pentru unele persoane care au venituri modeste, venituri sub modeste, situaţia poate să devină extraordinar de delicată"

În acest sens, Dăianu a subliniat "două principii care pot să devină şi reguli în a încerca să surmontezi o situaţie", principii care au în vedere "toate părţile implicate".

Domnia sa a detaliat: "Un principiu ar fi faptul că are sens să procedezi la o restructurare, deci să se practice o restructurare. Nimeni nu are de câştigat, nici băncile nu au de câştigat. Dimpotrivă: dacă un număr însemnat de cetăţeni, de firme, nu-şi pot onora datoriile, nu pot să plătească. Iar restructurarea ar trebui să fie facilitată acum, când dobânzile sunt mici. Ar avea de câştigat şi cei care au luat credite. Este mai bine să se restructureze o datorie atunci când dobânzile sunt mici, decât atunci când dobânzile sunt mari. Peste tot în lume trebuie să se procedeze la aşa ceva. Deci băncile în primul rând ar trebui să fie interesate. Tot astfel şi cetăţenii să încerce să-şi restructureze datoriile".

Al doilea principiu, în opinia lui Daniel Dăianu, vizează "împărţirea poverii".

Membrul CA al BNR a punctat: "Aşa este şi fair, aşa este corect, povara să fie împărţită între părţile implicate. Şi, în fine, legat de împărţirea poverii şi de situaţia foarte dureroasă pentru nu puţini cetăţeni, eu mi-aş permite să fac o analogie. Există programul special pentru contractarea primei locuinţe, un program care încearcă să faciliteze construcţia de locuinţe şi să uşureze oamenilor accesul la o locuinţă nouă. Acest program include o componentă de subvenţie, care este de judecat nu numai prin prisma hai să spunem a unui ajutor ce ar avea o dimensiune socială, ci este chiar un stimulent pentru activitatea economică. Mutatis mutandis, se poate spune că a încerca să rezolvi într-un fel situaţia de acum, dincolo de ceea ce înseamnă restructurarea unor datorii implică cam acelaşi lucru din punct de vedere al împărţirii poverii".

Luând în calcul posibilitatea că ar putea fi suspectat de "partizanat instituţional" (în calitatea sa de membru în CA al Băncii Centrale), Dăianu a continuat: "Banca centrală a unei ţări are ca principale misiuni stabilitatea financiară şi stabilitatea preţurilor. Ea nu poate să adopte şi nici nu intră în mandatul ei să adopte măsuri de susţinere a unor programe care au vădită tentă de sprijin social. Asemenea măsuri intră în ograda Guvernului". (...) Nu trebuie să-i ceri Băncii Naţionale mai mult decât are mandat să facă şi ceea ce poate să facă. Este drept că o bancă centrală trebuie să fie preocupată de gradul de euroizare, dolarizare şi să încerce să descurajeze împrumuturile în valută şi BNR a încercat să facă aşa ceva. Nu s-a putut suficient şi nu au avut eficacitate îndemnurile, exortaţiile, unele măsuri şi fiindcă regulile UE (această piaţă unică a libertăţii de circulaţie a capitalului) au îngreunat foarte mult misiunea băncilor centrale din Europa centrală şi de răsărit. În plus, băncile străine, care controlează în mod covârşitor pieţele financiare din Ungaria, Polonia, România, Croaţia, Cehia au practicat aceste împrumuturi, le-au dezvoltat. Este greu acum să dai înapoi, să repari ceea ce s-a produs de-a lungul a mai multor ani, cu părţi bune, cu părţi rele, care au ieşit la iveală în condiţiile crizei".

(V.B.)

---

Actualizare 13:54 Birchall: "Problemele grave ale românilor, cauzate de fluctuaţiile cursului valutar, nu trebuie folosite demagogic"

Deputatul PSD Ana Birchall face apel la clasa politică pentru a da dovadă de "maturitate şi responsabilitate" în privinţa creditelor neperformante, adăugând faptul că "problemele grave ale românilor, cauzate de fluctuaţiile cursului valutar, nu trebuie folosite demagogic", arată un comunicat remis azi redacţiei.

Potrivit Anei Birchall, fluctuaţia cursului valutar al francului elveţian a determinat "dublarea sau triplarea ratelor pentru românii cu credite în această monedă".

"Consider că trebuie să dăm dovadă de maturitate şi responsabilitate politică în această problemă a creditelor neperformante şi, în loc să speculăm demagogic momentul dificil al sutelor de mii de români, să ne aşezăm împreună cu reprezentanţii tuturor părţilor implicate, inclusiv cu cei de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor la aceeaşi masă şi să găsim soluţiile echilibrate care să poată fi puse în practică şi să ajute în mod real pe toţi cei aflaţi acum în necaz. Nimeni nu trebuie să mai trăiască cu frica în sân că îşi poate pierde agoniseala de o viaţă, că riscă să rămână pe drumuri exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar", susţine deputatul social-democrat.

Ana Birchall reaminteşte că a iniţiat o propunere legislativă pe acest subiect, adoptată de Senat, şi care se regăseşte pe masa de lucru a Comisiei pentru buget a Camerei Deputaţilor.

"Există un proiect de lege în Parlament care îmi aparţine, votat de Senat şi aflat pe masa de lucru a Comisiei pentru buget a Camerei Deputaţilor, care vine în ajutorul românilor sufocaţi de datorii şi de creşterea peste noapte a ratelor exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar. Fac apel la responsabilitatea politică în special a anumitor politicieni care astăzi, în mod demagogic, sunt foarte vocali cerând audieri în Parlament pe marginea problemelor cauzate de fluctuaţiile francului elveţian, aducându-le aminte că atunci când am susţinut proiectul meu în cadrul audierilor de la Comisia pentru buget, fie au tăcut mâlc, fie au avut o poziţie de respingere nejustificată a argumentelor mele de adoptare a acestei legi", explică deputatul.

Ana Birchall adaugă faptul că în discuţiile purtate în cadrul Comisiei pentru buget a Camerei Deputaţilor a atras atenţia asupra faptului că "toate creditele neperformante, în special cele în franci elveţieni, tind să se transforme şi într-o gravă problemă socială a României".

(A.C.)

---

Actualizare 13:35 Vasilescu (BNR): "Sunt ţări din Asia mai sus decât noi la educaţia economică"

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat, în urmă cu puţin timp, la un post TV, vorbind despre actualul context generat de cursul franc-leu, că "este o problemă de educaţie economică, la nivel naţional", susţinând că "sunt ţări din Asia mai sus decât noi" în acest domeniu.

Domnia sa a comentat: "Este o problemă de educaţie economică, la nivel naţional. În România, educaţia economică este la cel mai jos nivel. Sunt ţări din Asia mai sus decât noi la educaţie economică. Pe o piaţă liberă, pentru ca oamenii să fie informaţi, să ştie la ce să se aştepte, trebuie să fie un sistem de educaţie economică foarte puternică".

Întrebat dacă persoanele care au contractat credite în franci elveţieni au fost "needucate economic", Vasilescu a răspuns: "Nu neapărat. Dobânda atunci era cea mai mică".

Totodată, oficialul BNR a făcut comparaţie între Ungaria şi ţara noastră, România având 3,6% dintre credite în franci elveţieni (10 miliarde lei).

De asemenea, Adrian Vasilescu a avertizat că, dacă statul ar obliga băncile să efectueze conversii de credite, instituţiile de credit ar putea impune comisioane suplimentare.

Consilierul guvernatorului BNR a explicat: "În Ungaria, majoritatea populaţiei care s-a îndatorat era îndatorată în franci elveţieni. Acolo, era problemă de sistem. (...) Dacă banca ar fi obligată să rezolve această problemă, banca s-ar întoarce împotriva dumneavoastră. Dacă ar fi obligată să facă conversia, v-ar impune un comision în plus".

Chestionat dacă băncile care au dat credite în franci au fost "educate economic" şi ar trebui sancţionate, Vasilescu a replicat că BNR "nu are iniţiativă legislativă", fiind nevoie, în acest context, de "o altă lege care să reglementeze falimentul personal".

Oficialul a continuat: "Abia a reuşit România, anul trecut, să reglementeze insolvenţa la nivel general. În sfârşit, avem o lege bună a insolvenţei la nivelul companiilor. Poate că este nevoie de o altă lege privind falimentul personal. Aceasta este o problemă a Parlamentului. BNR nu are prerogative, nici drepturi, nici obligaţii în această privinţă. De la conducerea BNR, poate să vină o expertiză tehnică foarte importantă".

(V.B.)

-----------

Actualizare 13:33 Avocatul Piperea: "BNR ar trebui să stabilească un curs fix al leului faţă de franc"

BNR ar trebui să intervină, după modelul Băncii Centrale a Elveţiei, stabilind un curs fix al leului faţă de franc şi "ca să fie toată lumea calmă, aşa cum pretinde BNR", acest curs ar trebui să fie apropiat de cursul din data acordării creditului, notează pe Facebook avocatul Gheorghe Piperea, care propune soluţii pentru cei care au credite în franci elveţieni.

Soluţiile pe care le propune avocatul Piperea în cazul creşterii cursului franc/leu:

"(I) BNR să intervină, după modelul Băncii Centrale a Elveţiei, stabilind un curs fix al leului faţă de franc; ca să fie toată lumea calmă, aşa cum pretinde BNR, acest curs ar trebui să fie apropiat de cursul din data acordării creditului; în acest fel, omul de rând ar putea spera să îşi plătească în linişte datoria la bănci, iar acestea ar putea spera că nu intră în faliment; oricum, BNR este Banca Naţională a României şi nu banca naţională a băncilor din România; consumatorii ar trebui să ceară fiecare, de urgenţă, fiecărui parlamentar pe care l-a votat uninominal în 2012, să cheme BNR la ordine;

(II) Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să impună un plafon de variaţie maximă de 20% faţă de cursul iniţial al francului, din 2007-2008, cînd s-au acordat creditele; din moment ce domnul Vasilescu susţine sus şi tare că aceste credite reprezintă doar 5% din total, înseamnă că impactul pentru bănci nu ar trebui să fie prea dur; impactul pentru acei oamenii este însă enorm, iar urgenţa maximă; în plus, măsură nu doar că este indicată de trendul din ţările vecine (Ungaria şi Croaţia fiind două exemple care îmi vin în minte), ci chiar impusă de Directiva 2014/17/EC; pentru cunoscători şi pentru cei ce mă urăsc, indic preambulul Directivei, paragraful 3 şi paragraful 30, precum şi articolul 23 alineatul 3-4; chiar dacă se presupune că Directiva va intra în vigoare doar la 21 martie 2016, preambulul este deja obligatoriu, căci se referă la un survey făcut de UE pe perioada 2003-2013;

(III) În Parlament, cu calm, să fie analizată spre adoptare ordonanţa de la punctul (II) sau, după caz, să fie adoptată o lege, în procedura de urgenţă, cu acelaşi scop; pentru motivaţie, consumatorii ar putea să îşi contacteze parlamentarii de circumscripţie;

(IV) cei care nu îşi mai pot permite ratele, să ceară peste tot în ţară, tuturor tribunalelor unde îşi au domiciliile, să fie puşi sub protecţia tribunalului, pentru a opri executarea silită ce se preconizează, precum şi creşterea nelimitată a cantităţii de bani plătibili pentru creditele în CHF; nu există încă legea insolvenţei particularilor, de unde posibila reacţie de respingere din partea tribunalelor, dar, din 41 de tribunale câte sunt în ţară s-or găsi unul - două care să spargă gheaţa, plus s-or găsi 4-5 care să accepte aplicarea directă în dreptul intern a Regulamentului 1346/2000 privind insolvenţa în spaţiul european ori, după caz, principiul analogiei cu insolvenţa comercianţilor, din art. 1 din Codul Civil şi art.5 din Codul de Procedură Civilă român;

(V) cei care pot accepta ideea, să lase casă cumpărată în 2007-2008 pe credit în mâinile băncii, în contul creanţei, cerând instanţei ştergerea restului de datorie, şi să se mute într-o casă cu chirie; remintesc şi propunerea doamnei profesor Bîrleanu că cel care lasă casa în mâinile băncii în contul creanţei, să rămână cu chirie în aceeaşi casă; o casă pe care aţi dat în 2007 suma de 100 de mii de CHF nu mai valorează decât 30-40 de mii CHF în prezent, iar dumneavoastră plătiţi nu doar suma integrală şi dobânzile, ci şi sporul de valoare a CHF, deci ar putea însemna o soluţie de ieşire;

(VI) cei care îşi pot permite să aştepte rezultatul pozitiv al unui proces (destul de sigur, după evenimentele de ieri), să declanşeze procese pentru eliminarea din contract a clauzelor abuzive, inclusiv a clauzei de schimb valutar; la finalul procesului, nu doar că vor avea un curs corectat după canoanele momentului în care aţi luat creditul (2007-2008, când CHF era 1,8-2,3 lei), ci şi costul total al creditului redus cu 20-50%, căci unele clauze abuzive, care nu au efect în ce-l priveşte pe consumator, au generat costuri nedatorate;

(VII) în timp ce aşteptaţi să se judece aceste procese (estimate de mine la 2-3 ani), cereţi pe cale urgenţă îngheţarea efectelor contractului, până la finalizarea procesului de fond; în anii 2010-2011, astfel de acţiuni au fost respinse, iar băncile au obţinut, cu titlu de intimidare, cheltuieli de judecată enorme impuse reclamanţilor; dar între timp a mai curs apă pe Dâmboviţa, totuşi; spre exemplu, au apărut cauza Aziz din 2013, precum şi Directiva 2014/17/EC, care vorbesc cu subiect şi predicat de astfel de măsuri de îngheţare a efectelor contractului;

(VIII) o acţiune de tip class action, cu efecte de tip erga omens (pentru toţi) se poate face pentru fiecare tip de contract al fiecărei bănci care a utilizat şi vândut aceste produse toxice; dar acţiunea trebuie făcută de o asociaţie de protecţie a consumatorilor care are cel puţin 3000 de membri şi 10 filiale în ţară; o astfel de asociaţie se dorea a fi Parakletos, dar nu am reuşit să adunăm nici măcar 1800 de membri, iar filiale nu există încă în ţară; încă este posibilă viabilizarea acestei asociaţii; săptămână viitoare vom avea încă un eveniment public al acesteia, unde sper să avem mai multe şanse de aderenţi decât anul trecut;

(IX) dacă banca vă execută silit, nu rămâneţi pasivi, formulati contestaţie şi cereri de suspendare a urmăririi silite, pe motiv de clauze abuzive; ştiţi, de exemplu, că clauza de tip DRV sau comisionul de risc ori clauza de schimb valutar sunt abuzive; trebuie doar să le indicaţi, căci judecătorii au obligaţia să le analizeze din oficiu, fără a fi nevoie de acţiuni elaborate şi avocaţi scumpi sau prea ocupaţi; dacă executarea se face de colectorii de creanţe, atacaţi şi contractul de cesiune de creanţă, căci este nul, din moment ce va transforma, fără voia voastră, în simplii debitori, deşi sunteţi şi rămâneţi consumatori şi cetăţeni care aveţi drepturi".

(A.C.)

---

Actualizare 13:17 Suciu (BNR) vrea soluţii care "să nu creeze discriminări între cei care au luat credite în valută"

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat, în urmă cu puţin timp, la un post TV, că sunt necesare "soluţii care să nu creeze discriminări între cei care au luat credite în valută", apreciind că orice caz "trebuie tratat ca atare", fiind necesară analiza raportului fiecărui debitor cu banca.

Confruntat cu cererea PNL ca membrii conducerii BNR să fie audiaţi în Parlament, Suciu a replicat că instituţia are "toată deschiderea" şi se va prezenta la eventualele audieri "cu toate datele şi toate informaţiile pe care BNR le are şi care vor fi solicitate".

Întrebat dacă au existat discuţii ale Băncii Centrale cu ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, Dan Suciu a răspuns: "Încă nu, dar evident că domnul ministru este binevenit".

În privinţa "soluţiei din Ungaria", purtătorul de cuvânt al BNR a spus că "situaţia este diferită", ponderea creditelor în franci fiind, în ţara vecină, de peste 60% din totalul împrumuturilor.

Ungaria le-a impus băncilor, anul trecut, să transforme credite ipotecare în valută în valoare de 14 miliarde de dolari în monedă locală. Rata de schimb care va fi folosită pentru convertirea acestor credite a fost stabilită la 256,5 forinţi pentru un franc elveţian şi la 309,5 forinţi pentru un euro.

(V.B.)

---

Actualizare 13:02 BNR: Cotaţia francului elveţian s-a majorat din nou, la 4,4228 lei

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, astăzi, un curs de referinţă de 4,4228 lei pentru un franc, din nou în urcare, cu 0,0941 lei, comparativ cu şedinţa precedentă, când francul a fost cotat la 4,3287 lei.

(Elena Deacu)

----------

Actualizare 12:25 PRIMA REACŢIE A UNEI BĂNCI: OTP reduce, temporar, marja de dobȃndă, cu pȃnă la 1,5 puncte pentru clienţii cu credite în CHF cu dobȃndă variabilă

OTP Bank România va aplica o reducere temporară cu pȃnă la 1,5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în CHF cu dobȃndă variabilă, pentru o perioadă de trei luni, arată un comunicat transmis redacţiei.

Clienţii pot solicita această facilitate pȃnă la data de 27 februarie 2015, în unitatea în care au semnat iniţial contractul de credit.

Începând de azi, în urma unei analize care vizează istoricul clientului şi condiţiile actuale ale acestuia, clienţii OTP Bank România vor putea beneficia de o reducere temporară cu pȃnă la 1,5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în CHF cu dobȃndă variabilă, pentru o perioadă de trei luni, arată sursa citată.

László Diósi, CEO OTP Bank Romȃnia a declarat: "Evenimentele recente care au condus la aprecierea record a francului elveţian ne determină să reacţionăm rapid şi să adoptăm o măsură imediată de susţinere a clienţilor noştri care au contractat credite în această monedă. Eforturile noastre se îndreaptă către protecţia clienţilor faţă de consecinţele unui mediu economic volatil. Vom analiza constant evoluţia pieţei şi vom adopta măsuri suplimentare, în cazul în care va fi necesar".

OTP Bank România este subsidiară a OTP Bank. OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice.

(Alexandru Costea)

---------

Actualizare 12:12 Interbancar: Francul, la 4,432-4,233 lei

Francul elveţian era cotat, astăzi, în jurul orei 12, la 4,432-433 lei pe piaţa interbancară, ne-au declarat surse din domeniu, menţionând că, în raport cu moneda europeană, nivelul cursului se situa la 0,9829-0,9834 franci/euro.

(V.B.)

---

Actualizare 12:07 Suciu: "Soluţiile nu sunt în acest moment la BNR"

Soluţiile pentru remedierea situaţiei cauzate de cursul franc-leu nu sunt, în acest moment, la Banca Naţională a României (BNR), a declarat, în urmă cu puţin timp, la un post TV, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dan Suciu, amintind că BNR încurajează conversia creditelor în franci elveţieni.

Întrebat dacă BNR poate interveni pentru renegocierea creditelor contractate în franci elveţieni, Dan Suciu a răspuns că discuţiile se pot purta în direcţia conversiei creditelor la cursul zilei către orice altă valoare.

Reprezentantul Băncii Centrale a mai menţionat că există discuţii cu sectorul bancar şi cu Ministerul Finanţelor Publice, şi a amintit că Banca Centrală a încurajat dintotdeauna conversia creditelor.

Totodată, Dan Suciu a arătat că soluţia încurajată de BNR este conversia creditelor în franci elveţieni în moneda naţională.

Oficialul Băncii Centrale a punctat că nu BNR stabileşte cursul franc-leu, fiind vorba despre o cotaţie directă internaţională.

Domnia sa a mai spus că băncile au capacitatea de a chema clienţii la discuţii directe la ghişeu, soluţionarea cazurilor depinzând de situaţia fiecărui client.

(V.B.)

---

Actualizare 11:54 Surse: Ponta i-ar fi cerut lui Vâlcov să discute cu BNR şi cu alte bănci despre situaţia creată de cursul franc-leu

Premierul Victor Ponta i-ar fi cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) şi cu cei ai altor bănci despre situaţia creată de aprecierea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leul, au declarat, pentru ziarul BURSA, surse oficiale.

Sursele noastre ne-au explicat: "Discuţia porneşte de la premise politice, pentru că nu există niciun fel de pârghii de a controla, la nivel guvernamental, lucruri precum cursul franc-leu, mai ales că toată lumea se aşteaptă ca asta să fie o evoluţie conjuncturală generată de decizia băncii centrale a Elveţiei. E normal să discute cu băncile, să vadă ce se întâmplă. Asta nu înseamnă că ministrul Darius Vâlcov a primit un mandat. Aici, discuţia trebuie să fie la modul: < ce anticipaţi să se întâmple? > Nu e cazul ca Guvernul să sară ca ars, să ia măsuri de pe o zi pe alta. Nu sunt lucruri care să fie reglate în 24-48 de ore. Este o discuţie de informare".

(V.B.)

---

Actualizare 11:08 Surse: Şedinţă de urgenţă la BNR; purtătorul de cuvânt infirmă

O şedinţă de urgenţă ar avea loc, în această dimineaţă, la Banca Naţională a României (BNR), despre recenta evoluţie a cursului euro-leu, ne-au declarat, în urmă cu puţin timp, surse din Banca Centrală, menţionând că instituţia va publica, după ora 13, un comunicat de presă pe această temă. Contactat de ziarul BURSA, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dan Suciu, a negat informaţia.

(V.B.)

---

Actualizare 10:59 Bursa din Viena: Acţiunile Erste scad cu 0,31%, dar titlurile Raiffeisen cresc cu 1,24%

Acţiunile Erste scădeau, în jurul orei 11, cu 0,31% pe bursa din Viena (Wiener Börse/Vienna Stock Exchange), dar titlurile Raiffeisen creşteau cu 1,24%.

Astfel, titlurile EBS atingeau nivelul unitar de 19,315 euro, iar cele ale RBI se cifrau la 10,63 euro.

(V.B.)

---

Actualizare 10:54 Acţiunile Băncii Transilvania şi Erste cresc pe BVB

Acţiunile Băncii Transilvania SA (TLV) şi Erste Group Bank AG (EBS) cresc, pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu 0,62%, până la 1,945 lei/unitate, respectiv cu 0,11%, către nivelul unitar de 87,2 lei.

(V.B.)

---

Actualizare 10:43 Case de schimb: Francul, între 4,38 şi 4,8 lei la vânzare şi 3,68 şi 4,305 lei la cumpărare

Francul elveţian era cotat, în jurul orei 10:30, la valori situate între 4,38 şi 4,8 lei la vânzare şi 3,68 şi 4,305 lei la cumpărare, ne-au declarat surse din piaţa caselor valutare.

(V.B.)

---

Actualizare 10:31 Francul elveţian, la 4,42 lei pe piaţa interbancară

Francul elveţian era tranzacţionat, în jurul orei 10:30, la 4,42 lei pe piaţa interbancară, ne-au spus surse din domeniu, precizând că se menţine volatilitatea ridicată legată de această valută, din cauză că "se mişcă foarte tare cursul euro-franc".

Deschiderea a fost la nivelul de 4,41 lei/franc. Până la 10:30, valoarea minimă a fost de 4,394 RON/CHF, iar maximul s-a situat la nivelul de 4,43 lei pentru un franc.

(V.B.)

---

Actualizare 10:18 Bursa elveţiană deschide în scădere cu peste 3%

Bursa elveţiană (SIX Swiss Exchange) a deschis în scădere cu peste 3% şedinţa de tranzacţionare de astăzi.

Astfel, principalul indice, SMI, coboară cu 3,13%, până la 8.137,42 puncte, indicele SLI se depreciază cu 3,05%, spre 1.182,96 puncte, SPI scade cu 2,82%, la 8.050,55 puncte, iar SMIM cunoaşte un declin de 2,59%, la 1.577,19 puncte.

Totodată, SXI Life se diminuează cu 2,48%, către 2.487,25 puncte, iar SBI este singurul care creşte, uşor, cu 0,04%, până la 134,48 puncte.

(V.B.)

---

Actualizare 10:08 Deputatul PNL Andreea Paul cere audierea BNR în Parlament

Deputatul PNL Andreea Paul a cerut, ieri, audierea Băncii Naţionale a României (BNR) şi a guvernatorului Mugur Isărescu în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci a Camerei Deputaţilor, pentru un punct de vedere şi soluţii concrete în sprijinul românilor afectaţi de aprecierea francului elveţian în raport cu leul, scriu surse din presă.

Politicianul a declarat: "Parlamentul României şi BNR au datoria de a nu rămâne indiferente faţă de această situaţie şi, mai ales, faţă de pericolele financiare la care sunt expuşi românii îndatoraţi în franci elveţieni. Deja, mulţi dintre ei fac mari eforturi ori sunt în imposibilitatea să-şi achite creditele contractate, sub presiunea unui curs galopant".

Situaţia impune un răspuns urgent pentru că evoluţia francului riscă să arunce debitorii cei mai vulnerabili în stradă, este de părere Andreea Paul.

Domnia sa a mai relatat: "Solicitarea se impune având în vedere că două proiecte de lege care vizează completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele pentru consumatori sunt tergiversate în dezbaterea parlamentară în urma poziţiei BNR (PL-x nr. 337/2014 şi nr.345/2014). În al doilea rând, solicitarea se impune având în vedere că interpelarea din 27 noiembrie 2013, pe aceeaşi temă, pe care am adresat-o în scris, din Parlament, guvernatorului Isărescu, a rămas fără răspuns. Acum 14 luni ceream conducerii Băncii Naţionale să prezinte situaţia concretă a creditelor românilor în franci elveţieni, precum şi soluţiile preconizate de BNR pentru sprijinirea celor puternic afectaţi de aprecierea monedei elveţiene".

(V.B.)

---

Actualizare 09:47 Lagarde (FMI), surprinsă că nu a fost anunţată de decizia Băncii Elveţiei

Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, s-a declarat, ieri, surprinsă de faptul că nu a fost anunţată de decizia Băncii Naţionale a Elveţiei (BNS) de renunţare la pragul fix de 1,2 euro pentru un franc, transmite CNBC.

Directorul Fondului a afirmat că nu fusese avertizat din timp de mişcarea BNS, pe care o consideră "puţin surprinzătoare". Totuşi, Lagarde a admis posibilitatea ca Thomas Jordan (preşedintele comitetului de conducere al BNS) să fi luat legătura cu altcineva din FMI

Christine Lagarde a mai spus că va emite "judecăţi asupra pertinenţei acestei mutări" a Băncii Naţionale a Elveţiei după ce va discuta cu Jordan.

"Cred că înţeleg de ce (Thomas Jordan - n.r.) a făcut-o, dar ar fi bine să discut cu domnia sa. Sunt puţin surprinsă că nu am fost contactată" de oficialul BNS, a mai spus reprezentantul FMI, care prevede "mai multă volatilitate" pe pieţele de capital şi pe cele valutare.

(V.B.)

---

Actualizare 09:22 Francul îşi accentuează declinul în raport cu dolarul şi euro

Francul elveţian îşi accentuează declinul în raport cu dolarul şi euro, conform Bloomberg. Astfel, în jurul orei 9:15, moneda Elveţiei scădea cu 4,22% faţă de cea a SUA, până la 1,1426 CHF/USD şi cu 2,54% în raport cu valuta Uniunii Europene, către 0,9814 CHF/EUR.

(V.B.)

---

Actualizare 07:15 Francul se depreciază în raport cu dolarul şi euro

Francul elveţian (CHF) se deprecia, în această dimineaţă, atât în raport cu dolarul, cât şi faţă de euro, potrivit Bloomberg.

Astfel, în jurul orei 7:15 (ora României), moneda elveţiană era tranzacţionată la 1,1486 dolari (în scădere cu 3,71% faţă de închiderea de ieri) şi la 0,9875 euro (în declin cu 1,94 raportat la sfârşitul şedinţei precedente).

Francul a deschis şedinţa de astăzi la 1,1913 dolari, în coborâre uşoară faţă de finalul celei de ieri (1,1929 USD/CHF), dar la 1,0211 euro, sporind în comparaţie cu închiderea anterioară (1,007 EUR/CHF).

Deschiderea celor două tranzacţii a avut loc la ora 0 (ora ţării noastre).

Ieri, Bursa din Elveţia a încheiat tranzacţiile cu cel mai mare declin din ultimii 25 de ani, de 8,7%, în timp ce indicele pan-european Stoxx 600 a sporit cu 2,58%, mai informează Bloomberg.

În timpul şedinţei de ieri, bursa elveţiană s-a prăbuşit cu până la 14%.

În schimb, indicele FTSE 100 de la Londra a crecut cu 1,73%, CAC 40 al bursei din Paris a urcat cu 2,37%, iar DAX al bursei din Frankfurt s-a majorat cu 2,2%, după mari fluctuaţii în timpul şedinţei. La Milano, indicele FTSE MIB a cunoscut un avans de 2,4%.

(Valentin Busuioc)

---

Scandalul creditelor în franci elveţieni (CHF) a ajuns la apogeu şi a scos oamenii în stradă, după ce francul a crescut, ieri, cu aproape 16% faţă de leu şi cu 30% faţă de euro, în urma deciziei neanunţate a Băncii Centrale a Elveţiei, care a ridicat pragul de 1,20 euro/CHF, impus în 2011.

O parte din oamenii care s-au împrumutat în franci elveţieni au pichetat, aseară, sediul Băncii Naţionale a României.

"Scandăm împotriva puturoşeniei şi dezinteresului de care au dat dovadă: BNR-ul, PARLAMENTUL şi GUVERNUL în tergiversarea şi dezbaterea legii cu privire la conversia creditelor", a postat pe pagina sa de socializare Cătălin Voivozeanu, organizatorul protestului, care ne-a declarat: "Nu ştiu ce vom face în continuare. Sunt afectate familiile cu totul, nu doar 100.000 de oameni. Cel mai negru scenariu e ca parlamentarii să nu facă nimic pentru noi".

Manifestanţii au cerut ca instituţia să stabilească un curs la maxim de 3 lei/franc.

"Nu există posibilitate de refinanţare", "Banca m-a sfătuit să iau în franci", "N-am făcut greşeala vieţii noastre singuri, am fost la un consultant bancar. Nu vreau să ajung să-mi pierd casa", "Am consultat avocaţi. Procesul colectiv e încă în amânări", sunt doar câteva dintre declaraţiile protestatarilor, care au credite în franci elveţieni.

Banca Naţională a României a anunţat, ieri, un curs de 4,3287 lei pentru un franc elveţian, de la 3,7415 lei/CHF - cursul înregistrat miercuri.

Piperea: "Creşterea francului poate duce la falimente în lanţ şi la evacuarea din locuinţe"

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că evoluţia francului în raport cu leul este "o catastrofă" pentru persoanele care au credite în CHF, creşterea monedei elveţiene putând duce la "falimente în lanţ" şi la evacuarea din locuinţe a celor care au contractat credite ipotecare în această valută.

"Există bănci care afişează cursuri de 5,2 lei pe franc. E chiar mai mare, cu mult mai mare decât cursul leu/euro (4,5, în acest moment - n.r. ieri, în jurul orei 13.00). O ţară a lucrului bine făcut ar trebui să reacţioneze de urgenţă stabilind un plafon de variaţie maximă a cursului de 20% faţă de valoarea inţială, variaţie/plafon care rezultă, de altfel, din Directiva 2014/17/EC. Altfel, 150 de mii de familii vor fi în imposibilitate de plată a ratelor", a scris, ieri, pe pagina sa de socializare, avocatul Piperea.

Vasilescu, BNR: "Anunţul Băncii Centrale a Elveţiei a fost un şoc pentru piaţa internaţională şi pentru ţara noastră"

Reprezentanţii BNR subliniază că, din totalul celor care au credite, în jur de 4,5% sunt împrumutaţi în franci elveţieni, potrivit reprezentanţilor BNR, circa 15% din toate împrumuturile fiind neperformante.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, ne-a declarat: "BNR nu stabileşte niciun curs, noi nu facem raportul între leu şi CHF, nici între leu şi yenul japonez, nici între leu şi liră sterlină etc., noi nu facem decât raportul dintre leu şi euro. În funcţie de datele economice, de cursul pieţei, de cerere şi ofertă, este stabilit în fiecare zi preţul în lei al monedei unice europene. Pe această bază, prin calcule încrucişate, sunt stabilite şi celelalte cursuri de schimb.

Ceea ce s-a întâmplat pe piaţa internaţională, prin cursul leu/euro ajunge şi în cursul leu/franc elveţian. Era de aşteptat ca, la un moment dat, pragul de 1,20 euro/CHF să fie ridicat de Banca Centrală a Elveţiei".

Anunţul făcut de elveţieni a fost un şoc pentru piaţa internaţională, dar şi pentru ţara noastră, ne-a mai spus domnul Vasilescu, precizând: "Când apar astfel de şocuri, prima reacţie este emoţională. Iniţial, cursul leu/CHF s-a dus în 5, apoi a urcat la 6, la unele case de schimb. După acest val emoţional, pe lista cu evoluţia cursurilor de la BNR, valoarea unui franc elveţian în raport cu leul a fost de 4,3287.

Banca Centrală a Elveţiei a intervenit cu o reducere a dobânzii la disponibilităţile în CHF din conturile Băncii Elveţiei, de la minus 0,25 la minus 0,75. Această măsură a fost de natură să mai taie din şocul iniţial".

Impactul aprecierii francului elveţian în faţa euro şi, implicit, a leului, nu este major în piaţa interbancară românească şi nu are cum să influenţeze semnificativ nivelul creditelor neperformante, având în vedere că doar 4,5% din creditele în derulare sunt în franci şi doar 3,8% sunt deţinute de persoane fizice.

Adrian Vasilescu a spus: "Cred că e momentul să fie învăţată o lecţie dură de către cei care s-au împrumutat în valută, fără a avea venituri în moneda respectivă. (...) Să fie limpede, saltul de astăzi (n.r. ieri) al francului elveţian nu are nicio legătură cu Banca Naţională a României. Legătura este numai şi numai cu Banca Elveţiei. Pentru că Banca Elveţiei a adoptat o măsură care a şocat pieţele internaţionale: a renunţat la pragul minim impus acum câţiva ani cursului franc elveţian - euro. În consecinţă, francul elveţian s-a apreciat semnificativ faţă de euro, faţă de dolar şi faţă de alte valute. Ar mai fi de reţinut, totodată, că pentru cei care au luat credite în franci elveţieni este un risc asumat. (...) Dar este şi o lecţie. Fiindcă, de regulă, cei care se duc la bancă să se împrumute se uită la dobânda cea mai mică. Aşa s-a întâmplat ani de zile înainte de criză, când dobânda la francul elveţian era foarte mică şi raportul leu/franc elveţian era favorabil. Iată că acum lucrurile se schimbă şi această lecţie trebuie învăţată".

Consilierul guvernatorului BNR spune că există posibilitatea negocierii între clienţii care nu-şi mai pot plăti ratele şi banca de la care s-au împrumutat în franci elveţieni, în vederea unor noi condiţii care să includă restructurări şi alte forme de reeşalonare.

Blănculescu: "Evoluţia francului a fost generată de emoţie şi de speculaţiile financiare ale zilei"

Analistul economic Ionel Blănculescu susţine că evoluţia de ieri a cursului leu/CHF a avut loc, în primul rând, pe fond emoţional.

Domnia sa ne-a declarat: "Acum se vede efectul unor măsuri artificiale, respectiv stabilirea unui prag pentru cursul euro/CHF. În orice domeniu, cei care au putere impun reguli. Ceea ce se întâmplă acum este un preţ plătit pe această regulă. Evoluţia de astăzi (n.r. ieri) a cursului leu/CHF a fost generată de emoţie şi de speculaţiile financiare ale zilei. În mod clar, cererea a fost mai mare decât oferta. Acel prag care a fost impus a împiedicat realizarea multor operaţiuni, iar foarte mulţi au aşteptat acest moment. Astfel, a fost creată supra-aprecierea francului, care, în opinia mea, va mai scădea. Nu poate rămâne aşa, pentru că vor fi distruse exporturile Elveţiei. Ca să ne dăm seama la ce nivel se va stabiliza această monedă trebuie să privim către perioada 2011-2015 şi să ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat cu francul elveţian dacă nu ar fi existat acel prag artificial".

Domnia sa consideră că nivelul la care se va stabiliza cursul CHF/euro va fi mai mare cu 5-10% faţă de cel practicat până ieri.

Dochia: "Probabil că ratele împrumuturilor în CHF şi creditele neperformante vor creşte"

Timp de câteva săptămâni, până când francul se va stabiliza la un anumit nivel, vom asista la turbulenţe pe piaţa valutară şi la oscilaţii foarte mari, ne-a spus analistul economic Aurelian Dochia.

Domnia sa ne-a declarat: "În mod clar va fi o întârire a francului elveţian, dar la ce nivel se va stabili nimeni nu poate estima. În maxim 2-3 săptămâni vom afla răspunsul".

Probabil că ratele celor cu credite în CHF vor creşte, opinează domnul Dochia, apreciind că ar putea creşte şi nivelul creditelor neperformante: "La nivel individual, va fi o situaţie mai dificilă. Nu sunt îngrijorat, însă, pentru sistemul bancar, cu toate că unele bănci au o expunere mai mare pe aceste tipuri de credite. Sistemul bancar nu se va dezechilibra".

BNR a cerut băncilor, anul trecut, în mai multe ocazii, să-şi cureţe portofoliile de creditele neperformante, mişcare ce a condus la pierderi în sistem de peste 2 miliarde lei.

Analiştii Admiral Markets: "Ziua de 15 ianuarie 2015 devine una istorică în piaţa valutară"

Ziua de 15 ianuarie 2015 devine una istorică în piaţa valutară internaţională, afirmă analiştii societăţii de brokeraj Admiral Markets, apreciind: "Din păcate, cea mai importantă implicaţie a deciziei o reprezintă scumpirea creditelor în franci elveţieni. Persoanele sau firmele care au astfel de credite în derulare se vor trezi efectiv peste noapte că au de plătit cu aproximativ 15% mai mult. Adiţional, ca urmare a adoptării măsurilor de stimulare monetară urmărite de Banca Centrală Europeană, este posibil ca francul să continue să se aprecieze faţă de euro, astfel că deprecierea ar putea deveni mai mare de 15%".

Sursele citate subliniază că, la noi, mai există aproximativ 150.000 de persoane cu credite în franci şi că o parte dintre acestea ar putea intra în incapacitate de plată, în perioada următoare: "Acest lucru se traduce în pierderi mai mari pentru bănci şi o întârziere adiţională a relansării creditului ipotecar".

Specialiştii mai subliniază: "Între 5 şi 10% dintre creditele acordate în franci ar putea intra în incapacitate de plată, ceea ce ar însemna că aproximativ 5000 de apartamente vor fi aruncate la vânzare în piaţa imobiliară".

Cooper Pear: "Un client care a cumpărat o locuinţă în 2007 plăteşte o rată cu 223% mai mare"

Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei este una importantă, în contextul în care peste 50.000 de români au luat împrumuturi în franci elveţieni în perioada 2007-2008, opinează specialiştii de la Cooper Pear, care subliniază că volumul total estimat al acestor finanţări se ridică la peste 3,5 miliarde de franci.

Vlad Elias, Managing Partner Cooper Pear, a declarat: "Analizând situaţia actuală a francului elveţian, putem spune că efectul este devastator în rândul clienţilor care s-au împrumutat în această valută, în perioada 2007-2008, deoarece aceştia se confruntă cu două probleme majore. Prima este dată de evoluţia cursului de schimb, iar a doua de deprecierea semnificativă a valorii locuinţelor achiziţionate în acea perioadă. Spre exemplu, un client care a cumpărat o locuinţă în 2007, a cărei valoare era de 100.000 EUR şi a optat pentru un credit în franci elveţieni cu avans de 15%, se regăseşte acum în situaţia de a plăti o rată cu 223% mai mare. Creşterea ratei este dată exclusiv de diferenţa de curs valutar, de la 1,92 RON pentru un CHF în iunie 2007, la 4,32 RON pentru un CHF în prezent. Mai mult decât atât, dacă ţinem cont de deprecierea valorii imobilelor, observăm că, acum, aceeaşi locuinţa valorează nu mai mult de 70.000 EUR. (...) Un credit de 166.000 CHF reprezenta, în 2007, echivalentul a 100.000 EUR, iar acum reprezintă echivalentul a 162.000 EUR. Rata la un astfel de credit în 2007 era 1106 CHF, echivalentul a 2132 RON, iar acum reprezintă echivalentul a 4.777 RON".

XTB: "O zi care va fi marcată în cărţile de istorie şi economie"

"Astăzi (n.r. ieri) este cu siguranţă o zi care va fi marcată în cărţile de istorie şi economie", sunt de părere experţii de la XTB, care opinează: "Dacă în ultimul comunicat de presă oficialii SNB (n.r. Banca Centrală a Elveţiei) au asigurat participanţii la piaţă că vor face orice pentru a păstra în picioare o politică de trei ani care are ca nucleu pragul de 1.2000, ei bine astăzi aceste promisiuni au fost lăsate în urmă. Intervenţiile băncii centrale se pare că s-au ridicat deja la sume impresionante care se dovedesc a nu mai face faţă divergenţei între politica SNB şi cea a celor mai importante economii de pe glob".

AURSF cere soluţii urgente care să vină în ajutorul consumatorilor afectaţi

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită autorităţilor, în cadrul unei scrisori deschise, să acţioneze cu maximă urgenţă pentru identificarea unei soluţii care să vină în ajutorul celor afectaţi.

"În Parlament se află în dezbatere de câteva luni două iniţiative legislative pe tema conversiei creditelor în franci elveţieni în lei, una dintre ele aparţinând unui grup numeros de parlamentari - 131 deputaţi şi senatori. Având în vedere vacanţa parlamentară, considerăm că se impune adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă care să plece de la propunerile legislative aflate în Parlament, care să fie apoi adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în cel mai scurt timp după reluarea activităţii parlamentare", spune AURSF, în scrisoarea sa.

Asociaţia subliniază că, în cadrul dezbaterilor care au avut loc în cadrul Comisiei de Buget-Finanţe de la Camera Deputaţilor pe tema respectivelor iniţiative legislative, a venit cu un set de propuneri suplimentare, care să rezolve situaţia celor care s-au împrumutat în franci elveţieni:

"1. Obligarea instituţiilor de credit de a propune consumatorilor posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în moneda naţională, în căzu în care există o diferenţă de cel puţin 20% între cursul actual şi cel de la momentul acordării creditului (...);

2. lnterzicerea solicitării şi aplicării oricăror alte comisioane, costuri şi garanţii suplimentare în procesul de conversie a creditelor;

3. lnterzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua monedă de creditare".

Problema creditelor în franci elveţieni (CHF) a devenit tot mai disputată în Parlament, anul trecut, unde ar fi avut loc o serie de controverse pe marginea proiectelor de lege depuse pe această temă.

Câteva iniţiative legislative care prevăd fie rambursarea împrumuturilor în CHF la cursul la care acestea au fost contractate, fie conversia acestor credite în altă monedă ori amânarea executării silite în cazul neperformantelor au fost trimise în Camera Deputaţilor, spre aprobare, după ce au trecut, tacit sau nu, de Senat.

Mai multe surse politice ne-au spus, în toamna lui 2014, că în Parlament au fost făcute multiple presiuni din partea băncilor, care au intervenit prin intermediul Guvernului, Băncii Centrale sau a forurilor internaţionale pentru ca proiectele în cauză să nu fie aprobate.

Scandalul creditelor în franci elveţieni a luat proporţii, atât la noi, cât şi la nivel european, în contextul în care câteva mii de împrumutaţi în CHF din ţara noastră au chemat băncile în judecată, solicitând denominarea creditelor, printre instituţiile bancare împotriva cărora au fost intentate acţiuni în instanţă numărându-se Volksbank, Raiffeisen, Bancpost, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Millennium Bank.

Instituţiile financiare au acordat împrumuturi în CHF, în 2007-2008, în ultima perioadă nivelul creditelor neperformante înregistrând creşteri importante.

În acei ani, dobânzile practicate la împrumuturile în franci elveţieni (CHF) erau de 4-5%, iar cursul leu/CHF era de 2 lei.

Amintim că în primăvara anului trecut, Curtea Europeană de Justiţie a dat câştig de cauză în cazul Kasler contra OTP Ungaria, hotărând că, dacă până acum unii judecători erau de părere că dosarele care au ca obiect diferenţa de curs valutar din cadrul creditelor în valută nu fac obiectul justiţiei, întrucât această diferenţă ar reprezenta parte din preţul creditului, pe viitor instanţele se vor putea pronunţa pe astfel de cazuri, stabilind dacă respectivele clauze contractuale sunt sau nu abuzive.

Directorul OTP Bank recomanda, în octombrie, păstrarea creditelor în CHF

În luna octombrie 2014, Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, recomanda clienţilor cu credite în franci elveţieni să îşi păstreze împrumuturile în această monedă, întrucât cursul valutar pentru CHF va coborî în circa doi ani, pe parcurs ce economia europeană se va întări, iar francul nu va mai acţiona ca o monedă de refugiu: "Creditele în CHF sunt pe termen lung şi cred că de acum, când cursul este fix la 1,2 CHF/euro, potenţialul va fi mai bun când economia europeană se va îmbunătăţi. Sincer, cred că în doi ani va fi 1,35-1,4 CHF/euro. Recomand clienţilor să-şi păstreze creditele în CHF pentru că nu poate fi mai rău de atât, dar există un mare potenţial pentru îmbunătăţire".

Laszlo Diosi a mai comentat: "Nu cred că va fi mai rău. Chiar şi în acest an paritatea CHF/euro ar fi fost 1,3 dacă nu ar fi fost criza din Ucraina. Cursul de CHF a crescut mult după ce a început criza pentru că este o valută de refugiu, dar nu va mai dura mult. Când a fost cursul sub 1,1 CHF/euro a fost o mare panică, am avut nişte clienţi care au vrut să schimbe în lei, dar i-am convins să nu facă această transformare şi a fost o decizie bună, pentru că după nişte zile cursul a revenit la 1,2-1,24 CHF/euro".

Întrebat dacă, la momentul introducerii creditelor în franci elveţieni pe piaţă, conducerea OTP era conştientă de riscul valutar mare care ar putea apărea în viitor, Diosi a precizat că banca a realizat analize pe istoricul valutar din ultimii 15 ani, care nu au arătat nicio problemă, drept pentru care nu au putut previziona criza care a urmat şi consecinţele sale.

Cazul Volksbank

Volksbank România este una dintre băncile care un portofolii importante de credite în CHF.

Recent, au fost informaţii în piaţă potrivit cărora banca ar fi urmat să propună clienţilor care au astfel de împrumuturi conversia creditelor în moneda naţională, la un curs de aproximativ 2,5 lei/CHF, cu DAE de 5,81% pe an şi cu o reducere a soldului de 20-35%.

Reprezentanţii băncii ne-au spus, ieri, că încă nu a fost luată nicio decizie referitoare la acest program de conversie.

Legat de evoluţia francului elveţian, aceştia susţin că este încă devreme să ia o decizie pe această temă.

"Datorită dobânzii semnificativ negative (-0.75) impuse de Banca Naţioanală a Elveţiei, considerăm că aprecieri majore de la nivelul curent sunt puţin probabile", au spus reprezentanţii Volksbank România.

Anul trecut, banca a pierdut irevocabil un proces în instanţă, în favoarea unui client care a solicitat conversia creditului pe care îl avea în CHF la cursul istoric. Volksbank a fost obligată să convertească în lei respectivul împrumut, la cursul din momentul acordării împrumutului plus o marjă de 10%.

Decizia Tribunalului Galaţi prevede şi anularea clauzei de comision de risc, aceasta fiind declarată nulă pe motiv că este abuzivă, precum şi restituirea sumei plătite pentru acoperirea acestui comision.

Banca Transilvania a semnat, la finalul anului trecut, un angajament ferm pentru achiziţionarea Volksbank România de la Österreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG şi WGZ BANK AG. Omer Tetik, director general al Băncii Transilvania, a declarat, la vremea respectivă: "Începe un proces important. Este nevoie de notificări şi aprobări de la BNR şi Consiliul Concurenţei. În al doilea trimestru din 2015 vom avea închisă tranzacţia şi preluată banca (...) Vrem să integrăm cât mai repede, dar depinde de aprobările necesare. Până la finele anului viitor vom închide total şi cu rebranding".

Despre faimoasele procese ale Volksbank privind clauzele abuzive, şi despre convertirea creditelor în franci elveţieni, Omer Tetik a spus: "Urmărim cu interes discuţiile cu clienţii, am primit deja soluţiile managementului actual al Volksbank. Sunt interesante şi, după integrare, le vom analiza şi, în continuare, vom propune şi alte soluţii pentru clienţi aşa încât să-I păstrăm". Horia Ciorcilă, preşedintele BT, a spus că îşi doreşte o relaţie amicală cu clienţii, pentru că vrea să-i păstreze pe termen lung.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat, în luna noiembrie, că Volksbank este o gaură neagră dacă nu-şi rezolvă litigiile cu clienţii şi problemele cu creditele neperformante. Domnia sa ne-a spus: "Au vândut deja credite neperformante la nişte discounturi mirobolante, înţeleg că au mers până la 95%".

În prima parte a anului trecut, Volksbank a finalizat vânzarea pachetului de credite neperformante în valoare de jumătate de miliard de euro, potrivit lui Benoit Catel, preşedinte băncii. Instituţia locală a înregistrat, în 2013, pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.

Volksbank este una din subsidiarele bancare din ţara noastră ale căror bănci mamă nu au trecut testele de stres derulate, anul trecut, de BCE.

Euro a depăşit pragul de 4,5 lei

Moneda unică europeană a crescut şi ea, ieri, în raport cu leul, un euro ajungând la 4,5034 lei, faţă de 4,4935 lei, cât valora miercuri.

Adrian Vasilescu ne-a spus că evoluţia cursului leu/euro reprezintă "efectul valului de pe piaţa internaţională din jur şi al raportului cerere-ofertă, această evoluţie neacţionând de pe o zi pe alta la factorii economici din piaţă".

În opinia lui Aurelian Dochia, nu există un motiv care să ţină de performanţele noastre economice pentru întărirea monedei euro: "În piaţă se produce un fenomen de îngrijorare, iar investitorii încearcă să se îndrepte către monedele mai de încredere, cumpărându-se mai mult euro, în această perioadă".

La rândul său, Ionel Blănculescu ne-a declarat că evoluţia leu/euro reprezintă o "fluctuaţie în grafic", care se produce în funcţie de cerere şi ofertă: "Astăzi (n.r. ieri), a fost emoţie pe piaţa valutară, unii au cumpărat franci, iar alţii au vândut şi au cumpărat euro. Poate să mai dureze câteva luni această evoluţie, dar euro a avut un curs stabil anul trecut şi nu sunt probleme cu această monedă".

Opinia Cititorului ( 46 )

  1. Toti acesti isteti care s-au imprumutat in Franci Elvetieni pe termen lung nu trebuie neaparat plansi pentru ca nu trebuie icurajati niste smecheri care nici macar nu sunt smecheri. Drama este ca indiferent in ce ar fi imprumuturile, tot veste proasta primest. USD, CHF, EUR etc, toate cresc si in scurt timp ne vor cere sa ii finantam cu bani publici atat smecherii din banci cat si smecherii care au crezut ca fac o afacere imprumutandu-se in CHF.

    1. Dacă erai și tu șmecher, azi nu ai fi vorbit. Poate tu ești vreunul dintre funcționarii băncilor care ne-au prostit.

      as dori ca domnul care vorbeste mai sus sa se abtina de la astfel de comentarii.in 2008 daca mergeai la banca domnul de mai sus cu o adeverinta de 1600 de lei iti oferea banca 10 000 de euro credit in euro sau vreo 30000 de lei in lei iar in franci iti oferea 40 000 de franci in masura in care preturile imobiliarelor erau explodate iti spun eu ca nici cu euro si nici cu leii nu aveai ce sa iti cumperi.singura solutie sa poti sa iti iei o locuinta si sa nu stai in chirie era sa iei creditul in franci care aproape til bagau pe gat functionarii bancilor.iar acum dai vina tot pe noi.adica mai bine sa fi stat in chirie sau cum?nu ti se pare normal ca fiecare tanar sa isi doreasca o locuinta a lui sa nu stea prin chirii sau cu parintii?asa ca nu sti situatia nimanui care a luat credite in franci si mai bine taci sa nu te blasteme lumea.jumatate din oamenii care au luat creditele in franci si-au pierdut si locul de munca odata cu venirea crizei 2009-2010.deci daca dormi bine cu capul pe perna nu baga la altii de vina

      Nu sunt functionar bancar, ci in calitate de contribuabil sunt revoltat ca atat cei care au luat cat si cei care au luat creditele vor cere bani din bugetul statului pentru a-si acoperi pierderile. Din punctul meu de vedere bancile s-au lacomit sa vanda credite in lei iar cumparatorii, care acum se dau victime, s-au lacomit sa ia credite in CHF. Nici un functionar bancar nu i-a obligat si nici o banca nu a fost obligata sa vanda credite in CHF. Toti au actionat manati de lacomie si daca nu sunt lasati sa plateasca pretul se valideaza prostia si inconstienta ca modele de urmat. Dupa cum am spus anterior daca statul le da bani pagubuitilor, acestia sa vor duce sa hraneasca lacomia bancilor. Daca se dau compensatii catre banci, acestea din nou ajung din buzunarul public la banci. Eu cred ca statul ar trebui sa ajute cumparatorii de credite in lupta cu bancile atat cat este legal acceptat in UE, in rest sa mai plateasca si cine actioneaza prosteste.

      bai baietica, daca tot esti tu atata de contribuabil, ia du-te ma si intreaba primarul tau, parlamentarul tau, prim-minustrul tau unde s-au dus taxele tale. nu te mai bate cu cu pumnul in piept ca esti contribuabil cand te-ai lasat prostit de mii de ori de cei care iti administreaza banii. nu te da ipocrizia fara din casa? sau te tine desteptaciunea in ea? tu ai o casa? sau nu ai fost lacom si stai in chirie in nush ce jeg de garsoniera ca nu ai fost lacom? dar esti din ala care nu s-a luat casa, dar si-a luat masina, corect?

      Sunt de acord cu tine pana la un punct. Cred fiecare tanar are dreptul sa isi doreasca o casa, o masina, o familie etc. Cred de asemenea cu tarie ca lacomia este motorul progresului in oranduirea capitalista. Cei ce se multumesc cu putin nu creeaza slujbe sau plusvaloare. Recunosc lacomia ca motor al progresului. Ceea ce s-a intamplat la noi a fost ca niste organisme financiare straine au finantat lacomia unor indivizi inundand piata cu o cantitate excedentara de bani care s-au apucat sa speculeze acelasi fond locativ, rezultatul fiind indatorarea lor, a tarii si supraevaluarea. Nu poti sa ii absolvi pe cei ce au luat credite de orice vina ei fiind personajele omniprezente in tot acest scenariu doar pentru ca au fost cointeresati de banci. Cei ce au luat credite pentru a cumpara active supraevaluate au fost pionii jocului de indatorare a tarii mele unde eu traiesc cu modestie si platesc taxe. Eu nu mi-am cumparar un apartament mai mare, nu mi-am schimbat masina ba chiar am suportat ani de zile umilinta in fata unor idioti care m-au privit de sus fara nici un temei. imi pare rau de cei care au picat la mijloc in acest scenariu insa daca din banii mei ai celui modest si umilit se finanteaza lacomia inconstientilor, ma vad mai indreptat sa ii blestem eu pe ei decat ei pe mine. Eu nu ii blestem insa ci doar spun ca trebuie sa platesca ceva, cumva si sa invete din asta pentru ca scenariul sa nu se aplice a doua oara la fel...

      Nu te certa cu un idiot pentru ca cei din jur s-ar putea sa nu vada diferenta. Nu o sa ma cobor sa ma cert cu cineva specialist in a face panarama. Nu iti trebuie prea mult creier sa jignesti prosteste, nici sa iai un credit bineanteles fara sa il poti returna. Nu cred ca intelegi mare lucru din ce am zis sau ce as avea de zis asa ca am sa inchei discutia sustinand in continuare comportamentul responsabil, munca cinstita nu panarama si statul cu palma intinsa la bugetul statului indiferent sub ce pretext. Ura si la gara anonimule...

      tu esti ala care arata cu degetul ca celalat e prost, iar el e destept. si neinteles in desteptaciunea lui, fara contraparte. dar chiatr te rog sa ramai asa, geniu neinteles, contribuabul onest si muncitor cinstit. ai prins perioada cu pionierii? ca mi se pare ca de acolo vii...

      Nu te certa cu un idiot pentru ca cei din jur s-ar putea sa nu vada diferenta. Nu o sa ma cobor sa ma cert cu cineva specialist in a face panarama. Nu iti trebuie prea mult creier sa jignesti prosteste, nici sa iai un credit bineanteles fara sa il poti returna. Nu cred ca intelegi mare lucru din ce am zis sau ce as avea de zis asa ca am sa inchei discutia sustinand in continuare comportamentul responsabil, munca cinstita nu panarama si statul cu palma intinsa la bugetul statului indiferent sub ce pretext. Ura si la gara anonimule...

      Sandule, uite un calcul simplu: am luat credit in chf echivalent 200000 lei pt ca numai in chf ma incadram. Un apartamet modest , cu 2 camere avea pretul de 60.000 eur. In 6 ani am rambursat 90.000 ron (72 luni *1400 lei/luina). Acum am sod 400.000 ron. Ti se pare corect?

      Daca da, iti doresc sa fii in aceeasi situatie cu noi toti. Sau poate tu erai mai "destept" in 2007-2008 si nu aveai nevoie de o locuinta in care sa-ti cresti copii. 

      În ce spui și în atitudine. Într-adevăr, în 2008-9, prețul apartamentelor nu era suportabil față de veniturile pe care INS le raporta și care reprezintă baza de sustenabilitate a unui credit pe 30 de ani.

      La nivel uman, nu mi se pare corect si regret din suflet ca exista oameni de buna credinta loviti de promotorii bulei imobiliare. Tot ce am vrut initial a fost sa spun ca trebuie sa vedem ce s-a intamplat si sa tragem invataminte din asta. Bula imobiliara a fost un alt Caritas, pentru cine a avut ochi sa vada, vizibila de la inceput. Poate ca eu am avut noroc, am fost in alta situatie si crede-ma ca imi pare rau ca oameni in nevoie au fost fortati de o realitate economica ticaloasa sa incheie contracte proaste. Totusi, independent de cei cu nevoi reale, ajutati de banci si de lipsa impozitelor s-au trezit niste speculanti sa se imbogateasca. Si au facut mult rau tarii. Nu impotriva celor ca tine am vrut sa scriu iar daca am scris, te rog sa ma ierti.

    Draga domnule Guvernator citind rapoetul pe 2008 al BNR si apoi pe cele ulterioare inca nu am inteles ce aveti impotriva euro.Ati facut tot posinilul sa amanati intrarea in Euro,nici pana astazi nu ati introdus programul prealabil de 2 ani Insa rezervele minime de topesc in ritmul binecunoscut. Insa cei din Est sunt invatati cu brutalitatea si nu isi dau seama ca o teducere salariala poate fi echivalenta cu o devalorizare a monedei. Sa fii companie telefonie, apa,gaz, electricitate trau nenica pe factura platim in lei Insa la cursul euro bnr.nu doriti oare fizic Insa psihologic oamenii sunt deja in spatiul euro. In locil dvs mi-ar fi rusine vazand facturile la utilitati corelate la euro. De ce nu corelati si salariile sau pensiile.Abia asteot sa l aud pe domnul Vasilescu cum de arde gazul in intreprinderile de stat, cum de fura sau cum nu e productivitate si cum de intoarce din pix profitul in perioada inflationara;-)

    1. 1. DACA NU MA INSEL MAKE TE DADEA DREPT ANALIST DE INTREPRINDERI, DARVAD CA STAI RAU DE TOT CU GRAMATICA; AI CHIULIT LA ORE?

      2. Ce parare ai de situatia ERSTE , mai rezista brutul TREICHL? 

      Daca domnul Isarescu nu prezinta corect scaderea la zero a RMO in 2009 si e guvermator, eu de ce n-ss fi ce spune maestrul Florian. :-) La intrebarea 2 domnul Treichl nu mai face declaratii pentru ca nu stie sa explice de ce a cumparat creanta BCR la Oltchim..,desi Roland Berger in raportul comandat de BCR ar fi considarat conform presei la vremea respectiva ca se merita;-)

      Treichl nu stie/nu mai stie nici de ce a cumparat BCR; scuza cu "ne-a pedepsit piata" nu tine. 

    Frati romani, BNR nu e FNI, nu ea v-a facut sa faceti credite in franci, nu ea a facut cursu RON/CHF, nu ea a dat drumu la plafonul de 1.20. Dar romanu cand intra in rahat cauta vinovati la altii. Niciodata n-o sa auzi un roman ca va spune: am gresit, e vina mea. Niciodata. Mereu altii sunt de vina. Cum se face ca aia care au pierdut bani din imobiliare tac malc? Aia care au acum terenurile si apartamentele la 30% nu spun nimic. Pentru ca nu e un BNR al imobiliarelor poate. Daca francu scadea toti erau fericiti nici nu stiau de BNR sau Isarescu. Asta e capitalismul, riscuri, pierderi...Cine nu invata sa si le asume o sa piarda mereu. Urmatorul scandal care o sa fie? Dobanzile 0 sau negative?

    1. E de doua feluri.eu imva nu amteles de ce a fost nevoie so de un fel;-)

      bai ghita, bnr trebuia sa opreasca treaba, intelegi? ca de asta e supraveghetor. ori poate toti stau in timpul serviciului si citesc carti de mistica

      Adevărul este că nu avem cultură economică (la popor mă refer). Și nici un interes mare în a ne informa - cum îți așterni așa dormi. A existat un post TV economic care a murit din lipsă de audiență (și probabil calitate proastă). Poporul a fost informat în 2008. Iată un citat dintr-un ziar, un soi de telenovelă economică "for the masses", în articolul "Cat de riscante sunt creditele in franci elvetieni".

       

      Un ziar, 15 aug 2008, "In ultima vreme, Andreas Treichl, seful Erste Bank - actionarul majoritar al BCR, si Patrick Gelin, presedintele BRD, au criticat in termeni duri practica unor banci de a acorda credite in franci elvetieni, calificand-o drept nebunie sau prostie din cauza riscurilor pe care le-ar presupune astfel de finantari. 

      Raiffeisen Bank, al treilea jucator de pe piata, este cea mai mare banca de pe piata care vinde credite de consum cu garantii si credite ipotecare denominate in franci, iar Herbert Stepic, presedintele Raiffeisen International, le-a raspuns colegilor sai bancheri ca "este discutabil daca se poate spune ca finantarile in euro constituie un pacat doar in proportie de 50%, iar cele in monede exotice sunt un pacat mai mare".  

      Dominic Bruynseels, CEO al BCR, admitea recent ca banca a continuat sa piarda cota de piata in semestrul I tocmai din cauza concurentilor care acorda credite in franci. Pe de alta parte, BCR promoveaza intens creditul ipotecar in euro, sustinand ca acesta nu este atat de riscant avand in vedere ca euro ar urma sa inlocuiasca leul undeva dupa 2014. 

      Printre jucatorii din top 10 care acorda credite in franci elvetieni se mai numara Bancpost, Volksbank si Piraeus Bank. " 

       

      Problema era mai interesantă în 2007, când în 23 iul 2007, ziarul scria că Raiffeisen reduce dobânda la creditele în franci. Iar în ceea ce privește competența ziaristică, iată cum se încheia articolul "Chiar daca au dobanzi foarte atractive, imprumuturile in franci elvetieni presupun asumarea unui risc valutar mai mare decat in cazul creditelor contractate in alte monede, in conditiile in care cursul leu/franc se calculeaza indirect, pe baza raportului euro/franc de pe pietele internationale si a cotatiilor euro/leu de la Bucuresti." Practic nimic. Făcea reclamă creditelor în franci cu dobândă mică. 

       

      Dar poporul a fost cumva avertizat și în 2008, în feb, când se scria "Creditele in franci elvetieni, percepute ca foarte ieftine datorita dobanzilor mici afisate de banci, s-au dovedit mult mai scumpe in realitate in ultimul an, in conditiile in care deprecierea leului a crescut efortul de rambursare. 

      Unele banci au inceput, inca de la sfarsitul lui 2005, sa vanda credite in franci elvetieni pentru clientii individuali, incercand sa profite de nivelul scazut al dobanzilor pentru aceasta valuta, pentru a castiga un avantaj fata de concurenta.

      Comparativ cu ianuarie 2007, francul elvetian marca in prima luna a acestui an o intarire cu peste 8,5% in fata leului, daca se ia in considerare cursul mediu. Aceasta apre-ciere s-a tradus direct intr-o scumpire a ratelor exprimate in lei, efortul de plata al ratelor crescand astfel sensibil, in conditiile in care majoritatea clientilor au venituri in lei." 

      Iată încă o filă de istorie.

      Presă, 19 sep 2006, "Revoluția creditelor ipotecare in franci elvetieni" 

       

      Iată ce spune autorul, "Francul elvetian se pregateste sa dea lovitura pe piata creditului o data ce banci mari precum Bancpost, BRD-SocGen si Raiffeisen au imprumutat solutia de finantare ieftina folosita de sase ani in Europa Centrala si importata de OTP Bank Romania in toamna lui 2005." 

       

      "Desi oferta initiala a OTP a fost privita cu neincredere, vanzarile ulterioare si-au spus cuvantul. In zece luni, OTP a gasit 150.000 de clienti pentru credite in franci elvetieni in valoare totala de 175,9 mil. franci (peste 111 mil. euro). 

      "Am constatat, inclusiv din experienta noastra, ca dobanda cea mai joasa vinde cel mai bine creditul ipotecar, oricat le-am explica clientilor ca isi asuma totusi un risc valutar. In plus, am avut in vedere apetitul foarte puternic pentru franci elvetieni manifestat in Europa Centrala si care a sustinut cresterea creditului", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost.  

      BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata, are o oferta discreta in franci elvetieni, dedicata clientilor cu venituri peste medie si care au acumulat o relatie de durata cu banca. Dobanda porneste de la rata LIBOR la trei luni in franci, la care se adauga o marja de 5,4 puncte. Rezulta o dobanda de circa 7%, dar cu aproape un punct sub dobanda la creditul in euro. 

      Patrick Gelin, seful bancii, afirma ca politica de distributie a acestui produs este controlata cu mare atentie, pentru ca intrevede riscuri considerabile legate de rata de schimb, dar si de variabilitatea dobanzii de referinta." 

      "Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank, spune ca nu-si pune prea mari sperante in francul elvetian pentru ca se asteapta ca BNR sa incerce la un moment dat sa restrictioneze si acest canal." 

      ai perfecta dreptate. Isarescu e de vina ca a permis bancilor sa dea credite in moneda diferita de moneda veniturilor creditorului.

      bre anonime, matale stii care e legea BNR? Stii ce are voie si ce n-are? Cum sa interzica BNR un produs care nu incalca legile bancare? Daca stiai ca francu va urca atata de ce n-ai iesit acum 8 ani sa spui. Nimeni n-a iesit. Despre ce vorbim? E vorba de risc.

    cei care au credite in franci sunt subiectivi! Inteleg durerea insa nu este problema bnr ,cursul a scapat de sub contral datorita bancii centrale din elvetia! Toti cei care avem sau vrem credite trebuie sa ne asumam riscul indiferent de moneda (fie ea si ron- exista posibilitatea hiperinflatiei unde bnr va trebui sa creasca dobanzile la ron atunci sa vezi ratele cum cresc si la ron. Asta e ..cine a mizat pe franc a luat o decizie gresita.Nu te obliga nimeni sa ai un apartament este obtiunea ta daca risti sa te imprumuti 20-30 de ani!

    1. unde e vinovata banca elvetiei ca a dat drumul la curs? De ce acum 1-2 ani l-au legat la 1.2 de euro? Atunci a fost bine?

      Vina e a speculatorilor pe curs, a lacomilor acestei lumi. 

    Pentru minimizarea pierderilor in sistem probabil fiecare client isi va negocia individual cu banca. Unii pot sa plateasca, altii nu. Nu consider ca ar trebui puse niste limite superioare de curs prin lege sau ceva asemanator. Pierderile trebuiesc cumva impartite astfel incat toti participantii la acest delir al lacomiei sa plateasca. Nu exista un singur vinovat, fiecare are o parte de vina. Atat organismele romanesti de reglementare cat si bancile, cat si clientii. In aceasta ordine, pentru ca majoritatea clientilor nu au cunostinte economice. Organismele romanesti de reglementare trebuiau sa impuna niste conditii mai strice de la inceput pentru monedele exotice, pentru a opri lacomia mizerabila a bancilor straine. Nu in ultimul rand clientii care nu au semnat totusi acele contracte cu pistolul la tampla. Eu am stat cu chirie in toti acesti ani tocmai din aceasta cauza. Si acum, sa fiu pus tot eu sa le platesc ratele celor care au stat bine mersi in apt lor fara sa fie batuti la cap de proprietar in tot acest timp? Nu zic ca trebuiau toti sa faca la fel, dar daca oamenii nu s-ar fi bulucit ca oile la credite, bancile ar fi fost nevoite sa se adapteze ca sa nu piara din lipsa de clienti. Deci, in niciun caz nu sunt de acord cu socializarea pierderilor catre toti contribuabilii astfel incat tocmai cei care au generat aceasta nebunie prin lacomia lor sa nu plateasca nimic, si sa nu invete nimic din asta.

    L-am auzit pe Mugurel Masonescu spunand ca domne ai fost informat de un risc la semnarea contractului de credit, si ca ti-ai asumat. Intr-o prea mica masura are dreptate.  

    Bancile straine, sub obladuirea BNR au stiut foarte bine ce fac, si au pacalit niste oameni prea putin informati, o forma clara de inselaciune dupa parerea mea. Nu poti sa vii cu argumentul ca un om fara cunostinte financiare nu a citit notele de subsol cu fonturi de 5 din contractele de credit, note concepute in niste camarute obscure ale bancilor, cu armate de avocati participand la redactarea lor, astfel incat sa sune atragator, dar in acelasi timp sa-si acopere fundul dpdv legal. 

    Macar in ceasul al 12-lea BNR, ASF sau ce organisme de reglementare mai avem ar trebui sa urmareasca abuzurile in aceasta perioada, sau sa se desfiinteze, daca nu sunt in stare sa faca nimic. Intre banca si client este un raport de forte disproportionat, si exista riscul ca lacomia recunoscuta a primilor sa genereze noi abuzuri. Trebuie ca bancile straine sa-si asume cat mai mult din pierderi. 

    1. de ce plateaca bancile ? ele au pus in piata un produs, nu au obligat pe nimeni sa-l cumpere.Cei care au facut credite nu si-au pus intrebarea de ce euro sau leu nu se incadreaza? pentru ca nu ai venituri in aceste monede.Nu cred ca o implicare in aceasta proble a guvernului sau bnr va fi de buna.Imi pare sincer rau pentru cei cu credite in chf insa nu le putem impartii ! Daca era 1 ron cursul se ducea cineva la banca sa i spuna bai frate ia bani mai multi ca asta a fost cursul in momentul contractarii creditului? Hai sa fim seriosi

      de-aia esti h2o, ca gandesti prost...cum iti explici ca bancile prefera sa vanda credite cu 98% discount, in loc sa negocieze cu clientul care, cu siguranta, ii ofera mai mult? Oare nu e vreo afacere a bancilor si aici? pentru anumiti smecheri...

      Ai dreptate, probabil ca-i un/o noua academician doctor inginer - deaia isi zice h2o , macar Elena era cu majuscule:H2O

      Oare nu a auzit "savantul/savanta" de aranjamentele de culise ale rechinilor austrieci in privinta dobanzilor/comisioanelor enorme fata de cele practicate la ei, impuse clientilor din Romania. 

      daca eu iti intind o cursa pe strada, iti lipesc un afis mic pe geam la bloc cum ca exista posibilitatea sa fie intinse curse prin oras, si tu calci in ea si-ti rupi piciorul, eu pot sa spun ca tu trebuia sa fii mai atent cand mergi pe strada, si cu asta s-a rezolvat problema nu? Tu esti singurul vinovat?

      Cine judeca in spiritul legii trebuie sa spuna ca eu sunt principalul vinovat, pentru ca am incercat sa te pacalesc fara sa-ti las aproape nicio sansa de scapare. 

      La fel cum in unele locuri scrie "atentie hoti de buzunare", si politia ar trebui sa spuna, domne e vina ta ca n-ai fost atent, noi te-am anuntat. Hotul nu are nicio vina.  

      Eu spun nu, toti au o parte de vina, dar hotul are cea mai mare vina pentru ca incercat sa te fure. Apoi politia, pt ca pt asta sunt platiti, apoi tu pentru ca n-ai fost atent.

      Doar pt lipsa de atentie nu poti fi obligat sa platesti ca pt reaua intentie. 

      Am citit chestiunea aia de la Piperea cu 98% discount. Și este o gogoașă. Nu faci decât să propagi prostia mai departe.

       

      Dacă o bancă face ce face un vultur de credite (recuperator), credibilitatea ei în fața publicului scade la 0. O simplă campanie de presă arătând o familie cu copil mic în stradă din cauza băncii și publicul pleacă de acolo spre altele și acea bancă dispare, deși ea a încercat folosit toate pârghiile legale să obțină prejudiciul. 

       

      Dacă un vultur obține 40-50% din credit (și nu mereu) este pentru că el nu are probleme de imagine în societate. Asta este el, un vultur. Imaginea băncii trebuie să rămână de încredere, zâmbet, prietenie și cooperare. 

      Dacă ai urmărit anunțurile de executare silită ai fi văzut ce am văzut eu. O casă simplă în Roșu (București), aproape gata (niște finisaje lipsă și mobilată parțial) dar într-una dintre poze se vedea un pătuț de copil. Atât a fost suficient ca pe mine (om care se uita din curiozitate după ce chilipiruri se mai execută silit) să mă inhibe total ideea de a cumpăra o casă pe care apoi să o eliberez cu poliția de niște chiriași cu copil mic. Eu nu pot să fac așa ceva. 

      Daca era cursul 1 ron bancile sigur incercau sa profite si sa te faca sa platesti la fel, stiind ca poti. Prin diverse tertipuri. Cunosc cazuri concrete.

      Faza cu 'nu au obligat pe nimeni sa cumpere' nu e valabila pentru produsele de prima necesitate, dupa parerea mea. Poti sa spui, nu te-a obligat nimeni sa cumperi icre negre cu 5 mil suta de grame, dar nu poti spune cine te-a obligat sa-ti iei casa, cine te-a obligat sa-ti pui apa la robinet, curent electric, gaze si asa mai departe. Sa nu folosim logica in scopuri personale, a fost o talharie lagalizata.  

      Nu neg ca cetateanul are partea lui de vina, nu sunt toti nevinovati, multi au fost manati de aceeasi lacomie ca si bancile, crezand ca fac afacere. De aceea trebuie vazut de la caz la caz, judecat individual si cu intelepciune. Cine o are.  

      Paguba trebuie impartita intre cei implicati in afacere, dar in niciun caz nu trebuie pus statul, adica bunii platnici sa achite oalele sparte de altii. Stiu ca suna a utopie si ca-n realitate exista mari sanse sa se intample asa, dar nu pot fi de acord cu asta. 

      La reglementare. De exemplu, acum ești obligat să arăți clientului și un scenariu detaliat cu DAE, rata lunară, etc. Un calcul explicit.

      Dar sunt de acord cu mare parte din ce spui. Am trimis mai sus niște materiale care indică numele băncilor "predatoare". 

      Credite vandute cu 98% discount au fost; daca nu crezi, intreba-i pe baietii aia smecheri de la Londra care au cumparat... si s-au imbogatit...

      si tu vorbesti de credibilitatea bancilor? 

      cine naiba mai e prost sa se mai duca sa ia credite de la ei? sau sa-si mai tina banii la ei?

      Bancile au pierdut mult, pentru ca s-au crezut zei pe pamant, cu BNR - ZEUS! Vor muri pe barba lor... 

      oameniu buni e exact cum as cere despagubiri statului sau macelarului pentru ca mananc carne de porc si am facut infvarct !!! Nu se va intampla nimic vorbim si vorbim ..problema e asa ...esta este maximul? daca in 2 saptamani chf este 6 ron(sunt sanse foarte mari)?

      Care sunt băieții ăia de la Londra? "Private equity vulture funds"? Dacă da, nu cred că s-au îmbogățit atât de mult (bogăția nu este dată de venituri ci de profit, adică fără cheltuieli).

    O parte din vina,pentru creditele in franci evetieni,o au si bancile,care au dat credite in aceasta valuta.Trebuie sa suporte si ele(prostia e comuna).

    Frumos articol

    Nu inteleg de ce nu spune nimeni adevarul: S-AU LUAT CREDITE IN CHF PENTRU CA AVEAU DOBANDA MAI MICA!

    Nu inteleg de ce devine asa o drama nationala faptul ca cei ce s-au crezut mai smecheri decat restul s-au pacalit! Si-au asumat un risc si au pierdut, iar acum suporta consecintele. Eu am luat credit in euro cand era 3,12 si l-am platit pana la 4,5 integral, fara sa ma vait sau sa cer mila statului! USD a crescut in 2 saptamani de la 3,2 la 3,8. Ce trebuie facut, sa-i facem asistati social pe cei ce au luat credit USD? Nu pot uita zambetul superior al celor cu credite in CHF cand am luat creditul in euro: Hmm, trebuia sa fii mai informat, eu am dobanda cu 3% mai mica decat tine, mai zici ca te si pricepi... Asa ca.. rata placuta! 

    1. De aceea ți se pare că nu spune. În articolul original: "Întrebat dacă persoanele care au contractat credite în franci elveţieni au fost "needucate economic", Vasilescu a răspuns: "Nu neapărat. Dobânda atunci era cea mai mică"."

      Și mai există și în comentarii suficiente afirmații similare. 

    Când Banca Centrală Elveţiană a plafonat cursul, le-a convenit! Erau şmecheri, nu depindeau de variaţia pieţei, precum debitorii în alte monede. De ce nu s-au plâns atunci?!

    1. mori de ciuda pentru ca altii au vrut sa realizeze ceva si s-au imprumutat gresit. Nu ai depasit faza cu capra. Eu am credit in franci si am reusit sa il rambursez in proportie de 90%. Nu vreau sa iti spun cu cat am castigat mai bine fata de multi colegi care au ramas fara serviciu in criza, asa ca basti..

    In ceea ce ma priveste sper din tot sufletul sa nu ma intalnesc in agentiile Bancii Transilvania cu fosti angajati ai Voksbank.

    Pe Vasilescu de la BNR propun sa il castram iar care nu au credite in franci sa taca din gura. 

    Ministrul Finanţelorse întâlneşte cu guvernatorul BNR. Este interesant de urmarit rezultatul intilnirii acestor importanti factori decizionali. Au avut loc multe intiniri, soldate de obicei cu hotarirea belirii romanilor, ca ei au dovedit ca au o rabdare de neinfrint. Au rabdat dobinzile creditelor in lei de 20 -30%, a celor in valuta de 10-15 %. Cind dobinda si-a pierdut in eficienta belirii intervine cursul de schimb.

    Va sa zica a fost odata dobinda la ipotecare de 10-12% la lei, de 8-10% la euro, la 5-7% la elvetieni. Ce i-a facut pe bancheri sa stabileasca odata dobinzile cele mai scazute la elvetieni, ce-i face acum sa stabileasca cursul asta stubid? Ce s-a schimbat, in 7 ani, in 2 ani, in 2 zile in rezultatele economiei elvetiene fata de economia romaneasca, care duduie, ne asigura Ponta, daca nu face poante. Adica te momesc si pe urma ti-o imbulineaza, vrei, nu vrei! 

    Cum dracu poate fi apreciat francul el cind astia n-au ce face cu el, cind SNB, saraca banca centrala, nu mai stie ce sa faca!, a stabilt dobinda de referinta de -0.75%. In aceste conditii romanul trebuie sa plateasca 15-30% in plus fata de cit platea alataieri. 

    Solutia eficienta este unica: incetarea speculatiilor pe monede! Este criminal sa pui, legal, la dispozitia speculatorilor efectele muncii zilnice a oamenilor, mai ales cind oameni nu vor sa speculezeze! Nu toti oamenii vor sa-si joace rezultatele muncii lor la ruleta. 

    Chiar daca spectacolul oferit de cel care a speculat lira sterlina intr-un moment greu pentru poporul englez si a cistigat peste un mld de lire sterline a vost distractiv pentru unii, spectacolul a fost unul canibalic.

    1. adica tu propui o solutie planetara (cui anume?) pt o problema oarecum locala.

      Solutiile fezabile sunt: 

      -refinantarea in moneda salariului. 

      -banca sa-si asume parte din pierdere, in cazul in care clientul nu poate duce mai mult, in mod amiabil cu acesta. 

      Nu vreau sa ma gandesc la solutia complet imorala la care se gandesc bancile, ca statul sa intervina in aceasta problema prin preluarea pierderilor. 

      Sa-si mai asume si nesimtitii astia pe care nu-i mai satura pamantul niste profituri mai mici, sau sa piarda si ei alaturi de client, de la caz la caz 

    De ce bancile au primit ajutoare de stat ( din tva ) sa-si execute clienti cand ele trebuiau sa se inchida. Ex. Ing banc- olandezi, Erste-bcr Austria etc. Incercati nume de banca ajutor de stat pe google. Consuma cat produci ca animalele in salbaticie de la cine iau un credit? Ce diferenta este ca un stat SUA tipareste dolari sau niste oameni ca tiparesc in garaj; pentru uni e legal pentru ceilalti penal.

    Daca nu exista banca in diferite foorme e asa de rau?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb