Premierul Ludovic Orban a participat, ieri, în regim de videoconferinţă, la masa rotundă "Grand Matinal Digital", organizată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER), în contextul celebrării parteneriatului economic franco-român, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, informează Guvernul României printr-o postare pe pagina de Facebook.
La dezbatere a participat şi Excelenţa Sa, Ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis.
Discuţiile s-au concentrat pe necesitatea măsurilor de relansare post- pandemie Covid-19 la nivelul fiecărei ţări, dar şi în plan european, premierul Orban menţionând cu acest prilej o parte dintre măsurile economice, fiscale şi sociale adoptate în România pentru susţinerea mediului de afaceri şi limitarea efectelor crizei pandemice. Un accent special a fost pus pe continuarea şi susţinerea cooperării franco-române.
"Prim-ministrul Ludovic Orban a subliniat obiectivul Guvernului în direcţia unei economii competitive, bazată pe investiţii, şi a salutat contribuţia activă de până acum a companiilor franceze în diferite sectoare de activitate din România. (...) Premierul Ludovic Orban i-a asigurat pe reprezentanţii mediului de afaceri francez de întreaga disponibilitate a Cabinetului său pentru consolidarea Parteneriatului strategic franco-român, prin dialog constant şi eficient", se arată pe pagina oficială de Facebook a Guvernului.
Potrivit aceleiaşi surse, reprezentanţii companiilor membre şi partenere CCIFER din domeniul energiei, sănătăţii, financiar-bancar, tehnologiei, agriculturii, culturii, auto, precum şi ai Institutului Francez din România au apreciat modul de acţiune a Guvernului român în gestionarea crizei Covid-19.
Ambasadorul Michele Ramis a declarat, la rândul său, că România este o piaţă dinamică a Uniunii Europene şi a calificat drept atractiv planul de relansare prezentat de premierul Orban pentru perioada următoare, acesta reprezentând o oportunitate şi din punctul de vedere al investitorilor francezi în ţara noastră.
România şi Franţa au semnat la 4 februarie 2008, la Bucureşti, "Declaraţia comună privind instituirea unui Parteneriat strategic între Franţa şi România", potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
O foaie de parcurs actualizată a Parteneriatului Strategic bilateral a fost semnată la 10 iunie 2016, cu prilejul vizitei de lucru la Paris a premierului României de la acea vreme, Dacian Cioloş. Acest document asigură mecanisme concrete de transpunere în practică a prevederilor Parteneriatului, atât în domeniul afacerilor europene, cât şi la nivelul cooperării bilaterale sectoriale.
Ulterior, la 27 noiembrie 2018, preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron au semnat la Paris o declaraţie politică privind Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, evenimentul prilejuit de vizita şefului statului nostru în Franţa pentru a lua parte la evenimentele de inaugurare a Sezonului cultural România-Franţa.