ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI - EDIŢIE SPECIALĂ / FLORIN JIANU, PREŞEDINTELE CNIPMMR: "Aşteptăm de la noul Guvern mai puţine vorbe şi mai multe fapte"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 1 decembrie 2021

Florin Jianu, Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii

Florin Jianu, Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii

În anul 2020 au fost câteva măsuri care au sprijinit mediul de afaceri, însă anul 2021 a fost foarte slab din acest punct de vedere, spune Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu. "De la noul guvern aşteptăm mai puţine vorbe şi mai multe fapte", precizează Florin Jianu. Acesta speră ca 2021 să fie un an post-pandemic al relansării economiei româneşti. "Mi-aş dori ca 2022 să fie un an în care să discutăm de relansarea economică, de recâştigarea competitivităţii, de dezvoltare, de creare de noi locuri de muncă, de digitalizare, de transformarea economiei în acord cu cerinţele de mediu, de implementare a fondurilor din PNRR şi din exerciţiul financiar 2021-2027. Dar aceasta este o dorinţă, nu ştiu dacă va deveni şi realitate", spune preşedintele CNIPMMR.

"Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate (POC) nu vrea să ţină cont de nevoile reale ale mediului de afaceri şi de ce spunem noi" "Mi-aş dori ca anul 2022 să fie un an post-pandemic al relansării economiei româneşti"

(Interviu cu Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii)

Reporter: Cum simt oamenii de afaceri Ziua Naţională în acest context pandemic tensionat, în care se vorbeşte din ce în ce mai mult din nou de recesiune? Cum încheie oamenii de afaceri anul acesta?

Florin Jianu:Dincolo de toate problemele, Ziua Naţională reprezintă un motiv de mândrie şi de sărbătoare pentru fiecare cetăţean al României, pentru fiecare întreprinzător, pentru fiecare angajat şi aşa trebuie să şi rămână dincolo de contextele sociale, economice sau politice. Pentru că vorbim totuşi de o ţară, a noastră, a tuturor românilor. Cu privire la încrederea mediului de afaceri în acest an, într-o evoluţie favorabilă dezvoltării afacerilor lor, pot să vă spun că, conform Cartei Albe a IMM-urilor, încrederea este cea mai scăzută din ultimii 10 ani. Practic doar 1 din 10 întreprinzători consideră că evoluţia mediului de afaceri va fi favorabilă în perioada următoare faţă de 5 sau 6 din 10 în urmă cu patru-cinci ani de zile.

Reporter: Cum apreciaţi măsurile guvernamentale implementate până acum pentru sprijinirea mediului de afaceri şi a economiei? Câte din cele anunţate până acum de guvernele anterioare, Orban şi Cîţu, au fost implementate?

Florin Jianu: Cu privire la anul 2020, au fost câteva măsuri care au sprijinit mediul de afaceri. Mai exact, amânarea plăţilor pentru taxe şi impozite, acel şomaj tehnic şi IMM Invest. 2021 a fost însă foarte slab în ceea ce priveşte susţinerea mediului de afaceri, cu o implementare precară pentru Măsura 1 şi Măsura 2. Măsura 3 a fost blocată cu totul, măsura cu privire la sprijinul HoReCa şi ea gâfâie şi nu-şi arată orizontul. (...) Avem mari dezbateri pentru relansarea Măsurii 3 şi se pare că Autoritatea de Management pe acest Program Operaţional Competitivitate (POC) nu vrea să ţină cont de nevoile reale şi de ceea ce spunem noi. Deci 2021 nu a reprezentat un an de susţinere pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Reporter: Ce aşteptări aveţi de la noul guvern? Ce măsuri aşteptaţi, pentru că am văzut că se vorbeşte în programul de guvernare de multe programe de sprijin pentru economie?

Florin Jianu: De la noul guvern aşteptăm mai puţine vorbe şi mai multe fapte. Chiar dacă vom avea măsuri cuprinse în programul de guvernare ele nu sunt în mod neapărat şi puse în practică. Vom vedea când vom analiza bugetul de stat pentru anul 2022, vom vedea dacă se ţine cont de cerinţele noastre, dacă vom avea acolo cuprins un program pentru Start-Up-uri, dacă vom avea măsuri pentru compensare pentru companiile a căror activitate este în continuare restrânsă, dacă vom avea măsuri de revenire economică pentru transformarea digitală a companiilor, pentru dezvoltarea câtorva sectoare strategice pentru România cum sunt sectorul agriculturii, construcţiilor sau de ce nu şi al serviciilor. Toate aceste lucruri le vom aprecia în momentul în care le vom vedea, pe de o parte, cuprinse în bugetul de stat şi pe de altă parte puse în practică sau începute.

Reporter: Am văzut că acea compensare pentru preţurile mari din energie s-a făcut doar pentru consumatorii casnici, nu şi pentru companiile mici şi mijlocii. Cum vă explicaţi?

Florin Jianu: Nu există o explicaţie în acest sens. De altfel, a fost şi o promisiune a ambelor partide că va exista o plafonare a preţurilor la nivelul anului 2019 şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii care, realitatea o arată, intră şi ele în zona consumatorului vulnerabil. Deci nu există explicaţie şi sperăm că se va corecta această abordare.

Reporter: Cum vedeţi România anului 2022 şi România anilor viitori? Avem şi acel angajament în faţa Comisiei de a reduce gradual deficitul bugetar, ceea ce înseamnă şi mai puţine investiţii publice...

Florin Jianu: Sigur că evoluţia pandemiei va dicta şi cum vedem acum că deja în ţările din vestul Uniunii Europene este un nou val (pandemic)... În funcţie de situaţia sănătăţii se vor rediscuta toate aceste aspecte. Vedeţi că şi cadrul temporar al Comisiei Europene (pentru măsuri de ajutor de stat) a fost prelungit până la mijlocul anului viitor şi din informaţiile pe care le deţinem noi probabil va fi prelungit până la finalul anului următor, deci toate aceste lucruri sunt în dinamică. Eu v-aş spune cum mi-aş dori să fie 2022: să fie un an post-pandemic. Un an în care să discutăm de relansarea economică, de recâştigarea competitivităţii, de dezvoltare, de creare de noi locuri de muncă, de digitalizare, de transformarea (economiei) în acord cu cerinţele de mediu, de aliniere în acest sens, de implementare a fondurilor din PNRR şi din exerciţiul financiar 2021-2027. Deci, în câteva cuvinte un an post-pandemic al relansării economiei româneşti. Dar, încă odată subliniez, aceasta este o dorinţă. Nu ştiu dacă va deveni şi realitate.

Reporter: Acum există această coaliţie supradimensionată - ce motive vedeţi pentru a nu se implementa toate cele promise?

Florin Jianu: Calitatea managementului. Ca să răspund în două cuvinte.

Reporter: În final, ce mesaj aveţi din partea mediului de afaceri, de Ziua Naţională?

Florin Jianu: În primul rând vreau să transmit către întreprinderile mici şi mijlocii şi antreprenori un mesaj de mulţumire şi apreciere pentru întreaga activitate, pentru rezilienţă şi pentru faptul că au performat în condiţii extrem de dificile în ultimul an. În al doilea rând un mesaj către mediul politic, să se ridice la nivelul aşteptărilor antreprenorilor şi al întreprinderilor mici şi mijlocii, iar nu în ultimul rând un mesaj către români, urându-le La Mulţi Ani şi să fim sănătoşi cu toţii!

Reporter: Vă mulţumesc!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb