ZIUA NAŢIONALĂ De la Marea Unire la idealul Re-Unirii românilor

Radu Sârbu
Ziarul BURSA #Editorial / 30 noiembrie 2009

Au trecut 91 de ani de la înfăptuirea idealului naţional al tuturor românilor: unirea înlăuntrul aceloraşi frontiere. Atunci, după primul război mondial, românii din Transilvania, din Nordul Bucovinei, din Ţinutul Herţei, din Basarabia, toţi ca unul, au vrut Unirea! Au izbândit pentru că au fost mulţi, hotărâţi şi bine conduşi de fruntaşii neamului.

Într-adevăr, unirea face puterea! Unirea noastră nu a durat prea mult, dar - atât cât a ţinut - Ţara a prosperat ca nicicând altcândva. Din păcate, începând cu anul 1940, Germania nazistă şi Rusia comunistă ne-au împărţit şi ne-au împrăştiat în aşa fel încât nici astăzi, după 70 de ani, nu am reuşit să ne readunăm la un loc. Comuniştii nu s-au mulţumit cu smulgerea unor teritorii uriaşe din trupul Ţării, ci ne-au exterminat elitele, ne-au falsificat Istoria, ne-au distrus Conştiinţa, ne-au furat Revoluţia şi ne manipulează chiar şi astăzi într-o măsură pe care nu suntem pregătiţi să o acceptăm.

La începutul anului 1990, îmi spuneam că Moscova ne-a procopsit, pe noi - nu şi pe unguri, cehi sau polonezi - cu oamenii săi - Iliescu, Brucan, Militaru, Roman, Stolojan şi atâţia alţii - pentru că nu era pregătită să ne dea înapoi Basarabia. Nu încă! credeam eu, naiv.

Pentru a ne abate atenţia de la adevărata noastră problemă naţională, oamenii ruşilor, plantaţi în structurile de putere ale statului român, au iniţiat o colosală diversiune, inventând "pericolul maghiar". În slujba diversiunii s-au creat organizaţii civice şi politice, precum Vatra Românească, Partidul Unităţii Naţionale a Românilor, Partidul Româ-nia Mare. Au fost senatori, deputaţi, primari, consilieri judeţeni şi comunali, numai pentru că au speculat sentimentul naţional curat al româ-nilor, mai ales al celor din Transilvania. O şleahtă de arivişti nemernici, care au subordonat interesul naţional intereselor lor egoiste, pentru a face carieră şi avere. Au vorbit numai despre unguri, niciodată despre suferinţele sau despre lupta fraţilor noştri români din Basarabia!

În anul 1991, Iliescu a semnat tratatul cu Moscova, fără să includă problema Basarabiei; noroc că a dis-părut Uniunea Sovietică! În anul 1997, Constantinescu a semnat tratatul cu Ucraina, prin care România a renunţat de jure la teritoriile pe care Stalin le înglobase în Ucraina sovietică. Nici Traian Băsescu nu a pus vreodată tranşant chestiunea fos-telor teritorii româneşti şi mai ales a românilor din afara frontierelor.

Influenţa Rusiei în România nu a scăzut în cei 20 de ani scurşi de la prăbuşirea comunismului. Dimpotrivă! Iar când afirm aceasta nu mă refer doar la penetrarea unor sectoare strategice ale economiei româ-neşti, ci mai ales la agenţii de influenţă prin care manipulează opinia publică.

Cine nu mă crede, nu are decât să meargă până la Chişinău, pentru a vedea cât de mare este deosebirea dintre imaginea pe care o au românii despre Basarabia şi realitatea din stânga Prutului. Imaginea noastră este formată din clişee induse: comunişti, înapoiere, sărăcie, delincvenţă, racheţi; pe scurt, basarabenii ar fi o povară suplimentară, care nu ne lipseşte, pentru că ne este destul de greu şi fără ei. Realitatea din Basarabia diferă în mod dramatic: acolo sunt români, sunt fraţii noştri, care se luptă cu comuniştii şi cu beizadelele lor capitaliste, se luptă pentru a se putea numi români, se luptă pentru limba românească, se luptă pentru alfabetul latin, se luptă pentru cetăţenia românească. Se luptă singuri, căci noi nu-i ajutăm! Ne aşteaptă, iar noi nu venim! Ne iubesc, iar noi nu-i vedem, nu-i auzim, nu-i înţelegem!

Cum este posibilă această stare de fapt?!? Răspunsul este uşor de dat dacă ne gândim cine are de câştigat din dezbinarea românilor de pe cele două maluri ale Prutului: Rusia. Din păcate, România nu are o politică externă demnă de acest nume; nici faţă de SUA, nici faţă de UE şi nici faţă de Rusia. Şeful statului se referă la marile puteri folosind termeni de genul "licurici, mari şi mici".

Aşa nu se mai poate! Faţă de această stare de fapt, PNŢCD consideră că:

1. Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţei au fost, sunt şi rămân teritorii ale căror caracteris-tici etnice şi culturale sunt preponderent româneşti. Românii din teritoriile sus menţionate au suferit mai mult decât ceilalţi români de pe urma ocupaţiei sovietice şi trebuie ajutaţi în mod special. Impostura limbii şi etniei moldoveneşti trebuie denunţate cu toată fermitatea. Deoarece art.5 din Constituţia României spune clar: "cetăţenia română nu poate fi retrasă celui care a do-bân-dit-o prin naştere", noi considerăm că toţi cei născuţi în România Mare, precum şi urmaşii lor, sunt de drept cetăţeni români.

2. Denunţarea pactului Hitler-Stalin trebuie să depăşească - şi în privinţa României - stadiul pur declarativ şi să fie eliminate consecinţele pactului.

3. Tratatul dintre România şi Ucraina, semnat în anul 1997, este neavenit, ignoră adevărul istoric, dimensiunea morală şi contravine intereselor perene româneşti; el trebuie renegociat. Până atunci, PNŢCD cere cu toată fermitatea ca măcar angajamentele privind drepturile româ-nilor din Ucraina, astăzi încălcate, să fie respectate.

4. Politica dusă de guvernele României de după 1989, privitoare la românii din afara graniţelor, nu este doar deficitară, ci şi profund condamnabilă. Susţinerea şi promovarea identităţii etnice şi culturale a românilor din afara graniţelor actuale nu constituie doar o obligaţie morală pentru România, ci se află în perfectă concordanţă cu promovarea marilor valori ce stau la baza construcţiei Uniunii Europene. România trebuie să-şi definească o politică care să întărească legăturile pe toate planurile: politic, economic, cultural şi social, între Româ-nia şi românii din afara graniţelor. Această politică trebuie evident să ţină seama de specificitatea, istoria şi dificultăţile diferitelor comunităţi de români, menţionate mai sus.

La mulţi ani, români, oriunde vă aflaţi!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. In timpul mandatului Presedintelui Emil Constantinescu Romania a semnat (1997?) Tratatul de frontiera cu Ucraina prin care Inaltele Parti Semnatare isi recunosteau reciproc frontierele din acel moment.

    A fost o decizie grea si impusa din afara. 

    Romania dorea sa adere la NATO iar una din conditiile de baza era legata de recunoasterea frontierelor asa cum erau ele in 1997. 

    Atunci Romania a trebuit sa renunte definitiv la frontiera de pe Nistru, a recunoscut o data mai mult Republica Moldova etc. 

    Deci ultima pierdere a Basarabiei si Nordului Bucovinei s-a facut sub conducerea unui regim realmente democratic care a fost determinat sa semneze un asemenea document si sa se conformeze astfel imperativelor politice si normelor de drept international recunoscute si de NATO. 

    Documentele oficiale si solemne semnate atunci sunt publicate in Monitorul Oficial si au fost ratificate de Parlamentul Romaniei. 

    Tratate similare au fost incheiate cu toti vecinii de atunci si de astazi ai Romaniei.

    Deci... 

    Daca situatia actuala a romanilor de aici si de dincolo... si prin ea a Romaniei este asa cum bine o vede dl Sarbu, atunci grija ! poate ca deaia a fost , pe sestache, Geoana la Moscova; sa ne mai puna ceva de bine de la rusi, ca doar de la ei ne-a venit si ne vine inca binele....

    Atunci, vor intelege romanii ce-ar insemna votul pentru Geoana; ce-ar insemna sa ajunga presedinte puiul lui Iliescu ?? 

    oare a existat vreodata cu adevarat o "unire-n cuget si simtiri" a acestui neam , sau aceasta este mai mult "opera" cronicarilor ? 

    oare a existat vreodata cu adevarat o "unire-n cuget si simtiri" a acestui neam , sau aceasta este mai mult "opera" cronicarilor ? 

    Iata ca apareti din nou, dupa mai bine de 10 ani, dupa ce ne-ati fericit cu privatizarea Romtelecom, care pe atunci a afectat foarte foarte tare buzunarele romanilor. Pur si simplu nu va puteti abtine sa nu comentati ceva si numai prostii spuneti, dupa cum numai prostii ati facut ca demnitar CDR.

    Romania nu a pierdut teritorii dupa al doilea razboi mondial in baza unui pact Stalin-Hitler, in baza Yaltei, a tratatului cu Ucraina din 1997 sau a mai stiu eu ce bazaconii mai inventati. Romania a fost pur si simplu tara invinsa in acel razboi si a incheiat un tratat de pace, numit Tratatul de la Paris, din 1947, care a fost semnat pe langa Romania, de URSS, de SUA, de Canada, de Marea Britanie, dar si de ....Ucraina, ca republica a URSS !!!

    Cred dle Sarbu, ca sunteti complet depasit istoric si politic.  

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb