Ziua scadenţei pentru trei dintre miniştrii guvernului Dăncilă

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 17 aprilie 2019

Ziua scadenţei pentru trei dintre miniştrii guvernului Dăncilă

Modificarea legislaţiei penale, refuzată de Toader şi Dăncilă, a intrat pe agenda de lucru a comisiei Iordache

Liviu Dragnea, principalul beneficiar al reducerii termenelor de prescripţie

Liderii Partidului Social Democrat urmează să se reunească, astăzi, într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CEx).

Pe ordinea de zi sunt mai multe subiecte fierbinţi printre care remanierea unor miniştri din cabinetul Dăncilă şi relaţia din ultima vreme a premierului cu conducerea PSD.

Conform unor surse din interiorul formaţiunii social-democrate, o parte dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea ar intenţiona să condiţioneze rămânerea Vioricăi Dăncilă în funcţia de prim-ministru, cu condiţia adoptării unei ordonanţe de urgenţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală.

În şedinţa CEx ar urma să se voteze remanierea miniştrilor Rovana Plumb, Natalia Intotero şi Tudorel Toader.

În locul lui Toader, conducerea Minis-terului Justiţiei ar urma să fie preluată de Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae sau Robert Cazanciuc, ultima variantă fiind cea mai agreată în rândul majorităţii membrilor CEx. Dacă premierul Dăncilă se va opune schimbării lui Toader, conform aceloraşi surse Liviu Dragnea ar lua în calcul inclusiv scenariul reorganizării guvernului.

Din datele recente, Viorica Dăncilă a lăsat să se înţeleagă că nu prea este de acord cu remanierea propusă de şeful PSD, deoarece ar diminua poziţia Guvernului şi a partidului înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai şi ar crea probleme cu privire la negocierile din cadrul Consiliului UE, unde ţara noastră deţine preşedinţia rotativă.

În legătură cu modificarea legislaţiei penale, până acum, atât premierul Dăncilă cât şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toa-der, au refuzat adoptarea unui act normativ de către Guvern, dar nu se ştie cât va mai rezista şeful Executivului în condiţiile presiunii în creştere din interiorul PSD.

Amintim că Liviu Dragnea a declarat, în urmă cu o săptămână, că în ultima vreme a discutat mai puţin cu şeful Guvernului decât la începutul mandatului Vioricăi Dăncilă. De asemenea, el a transmis premierului să ia o decizie legată de modificarea legislaţiei penale şi, dacă nu vrea să adopte o ordonanţă de urgenţă, Parlamentul să înceapă procedura de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală.

În lipsa reacţiei premierului şi în faţa refuzului net exprimat pe Facebook de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedinte al comisiei speciale comune pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, a convocat, ieri, membrii comisiei reunite, pentru a dezbate modificarea legislaţiei penale şi a legii privind sancţionarea faptelor de corupţie.

Deşi, iniţial, în urmă cu două zile, surse din cadrul PSD susţineau că această comisie îşi va relua activitatea după sărbătorile pascale, Iordache a ţinut să urgenteze lucrările, ţinând cont de amânarea, pentru 20 mai, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei, dosarului în care Liviu Dragnea este inculpat pentru instigare la abuz în serviciu. Amintim că la instanţa de fond, liderul PSD a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru angajările fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman.

Modificările propuse de coaliţia parlamentară PSD-ALDE la Codul penal au trecut de comisia Iordache şi urmează să fie votate de plenurile celor două camere ale Parlamentului. După aceea, ele vor avea drept rezultat închiderea dosarului de la ÎCCJ, pentru că va interveni prescripţia pentru fapta comisă de Liviu Dragnea. Conform unui text din proiectul legislativ, ce priveşte reducerea termenelor de prescripţie, se prevede că "prescripţia înlătură răs-punderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut în art.154 este depăşit cu încă jumătate". Această situaţie se potriveşte perfect cauzei în care este judecat Liviu Dragnea, liderul PSD urmând a beneficia şi de un termen redus de prescripţie, dar şi de împlinirea acestuia, indiferent de întreruperi, împlinire care ar fi intervenit, în cazul adoptării legii, încă din decembrie 2018.

Cu toate acestea, surse din PSD susţin că varianta optimă pentru Liviu Dragnea ar fi adoptarea de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă pe legislaţia penală, deoarece legea ce va fi adoptată în Parlament, va putea fi atacată din nou la Curtea Constituţională şi astfel prevederile ei nu vor intra în vigoare până la 20 mai 2019, când are loc ultimul termen al dosarului de la Înalta Curte în care liderul PSD este judecat pentru instigare la abuz în serviciu. Un act normativ adoptat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial ar intra imediat în vigoare şi ar avea efecte depline cu privire la anularea condamnării lui Liviu Dragnea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb