AdePlast recomandă folosirea polisitirenului expandat pentru termoizolarea clădirilor

Adina Lateş
Companii / 12 noiembrie 2015

AdePlast recomandă, prin intermediul unui comunicat de presă remis redacţiei, folosirea polisitirenului ignifugat pentru termoizolarea clădirilor, adăugând că acesta este un material extrem de sigur în construcţii atunci când respectă standardele pe care le impun aplicaţiile la care se foloseşte.

Acest material se produce în Europa încă din 1931, fiind folosit de peste 50 de ani la termoizolarea clădirilor.

Conform sursei citate, nevoia termoizolării locuinţelor este o tema relativ nouă în ţară noastră (15 - 20 ani), dar care are deja o tradiţie de peste 50 zeci de ani în ţările mai dezvoltate. Germania, Austria, Italia, Franţa, ţările nordice şi multe alte ţări occidentale au fost izolate sau reabilitate din punct de vedere termic cu polistiren. Acesta este materialul cu cel mai bun randament din punct de vedere al eficienţei raportată la costul de executare al termoizolaţiei. Între timp au apărut şi alte materiale destinate termoizolării clădirilor, însă costul acestora este de 2-3 ori mai mare decât al polistirenului, ceea ce le face complet necompetitive în raport cu materialul tradiţional - polistirenul expandat.

"Pentru marea masă a populaţiei este absolut fără rost discuţia de a folosi vată bazaltică - de exemplu, în locul polistirenului. Atâta vreme cât ţările mult mai dezvoltate şi mai bogate au folosit şi folosesc în continuare preponderant polistirenul, este o aberaţie să credem că noi, care - din păcate - suntem de 5 ori mai săraci, ne permitem să folosim un material de 2 ori mai scump decât cel pe care îl folosesc ei. Nu asta este soluţia. Soluţia este folosirea materialului consacrat - polistirenul expandat - cu condiţia că acesta să fie conform, certificat şi pus în opera în mod corespunzător. Polistirenul sau vată reprezintă doar unul dintre materialele care intră în componentă unui termosistem. Astfel se ajunge, că un termosistem pe baza de vată bazaltică să fie de 3 ori mai scump decât unul pe baza de polistiren, din cauza adezivilor şi a tencuielilor speciale care trebuie folosite", arată documentul citat.

Reprezentanţii AdePlast subliniază că polistirenul expandat (EPS), care trebuie să între în componentă termosistemelor, este astăzi un produs ignifugat care, datorită compoziţiei chimice a materiei prime, nu întreţine arderea.

"Este motivul pentru care îndemnăm la responsabilitate în transmiterea mesajelor. În industria polistirenului destinat izolării clădirilor s-au investit miliarde de dolari; milioane de oameni lucrează în această industrie în lume. În România există capacităţi de producţie în care s-au investit importante resurse materiale, sunt mii de angajaţi în această industrie, care lucrează pentru piaţă internă, dar şi pentru export", subliniază aceştia.

"Companii şi persoane implicate în procesele de comercializare în România a unor materiale care se află în competiţie directă cu polistirenul, din păcate, profită de conjunctură nefericită şi transmit mesaje prin care incriminează polistirenul că fiind un material periculos din punct de vedere al siguranţei în caz de incendiu, promovând vată bazaltică în primul rând, că material mai sigur din acest punct de vedere.

Este o manipulare josnică, pe care o denunţăm cu toată responsabilitatea. Dragi români, în România nu există fabrici de vată bazaltică; suntem trataţi - din nou - că o piaţă de desfacere - şi atât. Ne-am construit o industrie competitivă care dintr-o dată nu mai e bună. Să închidem toate fabricile, să plece toţi oamenii în şomaj, pentru că polistirenul nu mai e bun? Să cumpărăm cu toţii vată bazaltică din import, că e mai bună - ce contează că e de 3 ori mai scumpă?", se prezintă în comunicat.

"Pentru opinia publică, mesajul nostru, din punct de vedere al siguranţei, este foarte clar: pentru a evita eventuale evenimente nedorite, nu cumpăraţi polistiren de oriunde! Faceţi alegerea corectă şi cumpăraţi un termosistem care este agrementat, informându-va înainte cu privire la producător. Informaţi-va şi asupra executantului, vedeţi înainte ce lucrări are în portofoliu şi constataţi dacă este un profesionist sau un începător!", au conchis reprezentanţii AdePlast îndemnul la responsabilitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb