ANCOM organizează sesiuni de examinare pentru certificatele de operator radio

Laura Boico
Companii / 5 septembrie 2016

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), prin Direcţiile regionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş, anunţă organizarea, în perioada 15 septembrie - 29 octombrie 2016, a unor sesiuni de examinare, în vederea obţinerii certificatelor de radioamator şi certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Conform sursei citate, sesiunile de examinare pentru obţinerea certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru vor avea loc în zilele de 15 şi 16 septembrie, la Timişoara, pe 28 septembrie la Cluj, pe 1 octombrie la Iaşi, iar în zilele de 12 şi 13 octombrie la Bucureşti.

Examenele pentru obţinerea certificatelor de radioamator vor avea loc în data de 4 octombrie la Timişoara, pe 19 şi 20 octombrie la Bucureşti, pe 22 octombrie la Cluj, respectiv pe 29 octombrie la Iaşi.

Cei interesaţi trebuie să depună o cerere de înscriere, împreună cu o copie după actul de identitate şi o fotografie color tip paşaport. În plus, pentru obţinerea certificatului de operator radio în serviciul mobil terestru, este necesară dovada absolvirii cursurilor gimnaziale.

"Angajaţii companiilor care deţin sau operează reţele de radiocomunicaţii mobile terestre trebuie să deţină un certificat de operator radio pentru a putea utiliza o staţie de radiocomunicaţii. De regulă, aceste companii activează în diverse domenii, precum industrie, producţie, transport şi distribuţie de utilităţi publice la nivel naţional, transporturi, construcţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultură, pază şi protecţie a vieţii şi proprietăţii private, protecţie publică, sănătate publică, servicii de gospodărire comunală etc. Este important de precizat că utilizatorii de staţii mobile montate pe utilaje sau maşini (precum conducătorii de taximetre) sau utilizatorii de staţii portabile (folosite pentru comunicarea individuală la distanţă scurtă) sunt exceptaţi de la obligaţia deţinerii de certificate de operator radio", se menţionează în comunicatul ANCOM.

Conform prevederilor legale, obligaţia de a deţine certificate de operator radio în serviciul mobil terestru se aplică exclusiv responsabililor cu radiocomunicaţiile şi operatorilor staţiilor coordonatoare (staţiile care coordonează traficul în cadrul reţelelor de radiocomunicaţii).

În prezent, în România, au fost emise şi sunt valabile 9.460 de certificate de operator pentru staţiile de radiocomunicaţii din serviciul mobil terestru. La nivel naţional, există 4.048 radioamatori autorizaţi de ANCOM.

Radio-amatorismul este practicat în principal ca activitate de agrement, având însă şi o importantă dimensiune competiţională la nivel local şi internaţional. În plus, radio-amatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a staţiilor de radiocomunicaţii, cunoaşterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvenţe, realizării şi testării de aparatură de radiocomunicaţii. Radio-amatorii pot contribui uneori, alături de instituţiile publice de resort, la asigurarea comunicaţiilor în situaţii de urgenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb