• 12 lideri de business se întâlnesc la Paris pentru a dezbate modalităţi suplimentare de sprijin al Pactului Verde european
• CEO Alliance europeană consideră că lupta împotriva schimbărilor climatice va necesita un efort colectiv al tuturor statelor membre ale UE şi o colaborare între sectorul public şi industrie
• Un semnal referitor la preţul carbonului la nivel european reprezintă un element esenţial pentru atingerea neutralităţii carbonului până în 2050 şi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la 55% din nivelurile din 1990, până în 2030
• Mai multe proiecte intersectoriale şi recomandări de politici vor deservi cauza climatică globală şi vor încuraja creşterea sustenabilă şi locurile de muncă viitoare.
În timp ce Comisia Europeană se pregăteşte să prezinte pachetul legislativ "Fit for 55", structura europeană CEO Alliance a transmis recomandări de politici care susţin o acţiune progresivă şi ambiţioasă pentru a atinge neutralitatea climatică. Abordarea schimbărilor climatice necesită o colaborare strânsă între sectorul public şi cel industrial, a anunţat Alianţa după întâlnirea de astăzi, de la Paris. Alianţa susţine o revizuire a principalelor instrumente de reglementare ale UE, în special subvenţiile pentru tehnologiile cu emisii mari de CO2. Propunerile directorilor executivi includ transmiterea unui semnal referitor la preţul carbonului, accelerarea măsurilor de decarbonizare a mobilităţii şi a transporturilor, a clădirilor şi a sistemelor energetice, accelerarea modernizării sectoarelor cheie ale industriei europene.
"Sunt foarte încântat că am reuşit să schimb astăzi opinii cu reprezentanţii companiilor care oferă soluţii pentru implementarea Pactului Verde, decarbonizarea economiei, tranziţia verde şi eficienţa energetică. Pe măsură ce Comisia Europeană se pregăteşte să prezinte pachetul legislativ «Fit for 55» de energie şi climă, care conţine măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în 2030 şi de atingere a neutralităţii carbonului în 2050, mobilizarea actorilor industriali şi economici va fi esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor noastre climatice împreună", a declarat Clement Beaune, secretar de stat pentru afaceri europene în guvernul francez.
"Tranziţia energetică se va produce inevitabil, iar pachetul «Fit for 55» reprezintă o oportunitate uriaşă pentru Europa de a face acest lucru într-un mod ordonat şi armonios, deoarece va avea un impact asupra multor sectoare şi părţi ale societăţii. Obiectivele noastre sunt electrificarea diverselor activităţi şi decarbonizarea energiei electrice, iar scopul acestor revizuiri legislative creează contextul pentru o tranziţie echitabilă care va aduce beneficii tuturor părţilor interesate. Drumul către tranziţia verde poate avea succes atât timp cât contribuim cu toţii şi ne concentrăm pe dezvoltarea sustenabilă. Ca parte a CEO Alliance, vom continua să încurajăm investiţiile şi să implementăm proiecte care urmăresc aceste obiective", a declarat Francesco Starace, CEO şi Director General al Enel.
Membrii Alianţei au propus transmiterea unui semnal puternic privind preţul carbonului, ca instrument central pentru a atinge obiectivele climatice ale UE. Carbonul ar trebui să aibă un preţ în întreaga economie. Alianţa a solicitat, de asemenea, îmbunătăţirea continuă a Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (pentru industria energetică şi grea) şi aplicarea unor sisteme sectoriale de plafonare şi comercializare, care s-ar aplica în sectoarele mobilităţii, transporturilor şi clădirilor. Sistemele sectoriale ar putea apoi converge începând cu 2030. O altă propunere se referă la un sistem european de stabilire a preţului carbonului care ar include măsuri pentru a realiza în acelaşi timp un echilibru social şi reducerea emisiilor.
Decarbonizarea mobilităţii, a transportului şi a clădirilor va fi o provocare majoră. Pentru sectorul transporturilor şi al mobilităţii, în cazul autoturismelor, vehiculelor uşoare şi vehiculelor grele, mobilitatea electrică s-a dovedit a fi cea mai eficientă tehnologie în ceea ce priveşte consumul de energie şi reducerea emisiilor. Pentru a susţine întregul ecosistem din jurul mobilităţii electrice, membrii CEO Alliance au iniţiat proiecte transsectoriale pentru a spori producţia de baterii şi a crea o infrastructură de încărcare în întreaga Europă.
Îndreptându-şi atenţia către iniţiativa "Valul de renovări ale clădirilor" a Comisiei Europene, Alianţa sprijină obiective ambiţioase de renovare (de cel puţin 3% pe an) pentru a accelera transformarea clădirilor. Clădirile ar trebui să îndeplinească standarde mai ridicate în ceea ce priveşte eficienţa energetică, sursele regenerabile de energie şi materialele durabile. Alianţa solicită, de asemenea, înlocuirea rapidă a sistemelor de încălzire cu combustibili fosili cu pompe electrice de căldură, încălzire centralizată şi soluţii digitale. Membrii Alianţei se angajează să aplice această recomandare în cazul clădirilor care găzduiesc propriile companii.
Obiectivele climatice europene necesită o accelerare a producţiei de energie din surse regenerabile şi electrificarea directă a mobilităţii, a transportului şi a sistemelor de încălzire/climatizare pentru clădiri. CEO Alliance lucrează la un proiect de integrare a sistemelor energetice, în special a reţelelor, pentru a crea un sistem bazat în principal pe surse regenerabile de energie şi pe soluţii flexibile.