Dacian Cioloş participă azi şi mâine la Consiliul European

Adina Lateş
Politică / 17 decembrie 2015

Migraţia şi combaterea terorismului, pe agenda discuţiilor

Actualizare 13:10 Reuniţi la Bruxelles, liderii europeni vor discuta în premieră cererile de reformă ale Marii Britanii

Liderii din Uniunea Europeană se reunesc joi la Bruxelles pentru a discuta pentru prima dată despre cererile de reformă ale Marii Britanii, cu numai doi ani înainte de anunţatul referendum privind apartenenţa ţării la blocul comunitar, informează DPA.

Britanicii sunt mai degrabă eurosceptici, în pofida faptului că fac parte de peste 40 de ani din Uniunea Europeană. La nivel european, există temeri că Regatul Unit se îndreaptă spre un aşa-numit 'Brexit', o ieşire din UE despre care mulţi spun că ar duce la o destabilizare a blocului comunitar.

"Mizele sunt atât de mari, încât nu putem evita o dezbatere serioasă, fără tabuuri", a menţionat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în invitaţia pe care le-a trimis-o liderilor europeni pentru summitul care începe joi la Bruxelles.

Este prima oportunitate pentru liderii celor 28 de state membre să dezbată împreună propunerile de reformă pe care le-a înaintat premierul britanic David Cameron pentru a evita un "Brexit".

Şeful guvernului de la Londra a evidenţiat patru domenii în care încearcă să obţină schimbări până la referendum, preconizat a fi organizat până la sfârşitul lui 2017: competitivitate, suveranitate naţională, guvernanţă economică şi accesul altor cetăţeni din UE la ajutoarele sociale. Ultimul subiect este şi cel mai sensibil, statele membre opunându-se cu tărie oricăror discriminări în Marea Britanie împotriva cetăţenilor lor.

"Avem în continuare o problemă gravă şi nu ştim cum să mergem înainte în privinţa chestiunii ajutoarelor sociale", a declarat miercuri un oficial al UE, sub protecţia anonimatului.

Ministrul britanic de externe Philip Hammond le-a cerut celor care au îngrijorări să vină cu propuneri alternative, însă alte voci vor ca Londra să ofere soluţii.

Totuşi, nu este de aşteptat să se obţină mari progrese la summitul din această săptămână, Tusk afirmând că cele două părţi "sunt încă departe de un acord în privinţa mai multor chestiuni". În textul proiectului de concluzii pregătit pentru acest consiliu care se va încheia vineri, secţiunea dedicată propunerilor de reformă ale Marii Britanii a fost lăsată necompletată, notează DPA.

Oficiali ai UE speră să se ajungă la un acord la întâlnirea din februarie a liderilor europeni. Iniţial, Londra îşi dorea să încheie aceste discuţii în decembrie, însă Cameron a recunoscut că acest calendar nu este sustenabil.

Tot joi, liderii europeni urmează să discute şi despre criza imigraţiei. Summitul este precedat de discuţii la Bruxelles între reprezentanţii ţărilor favorabile ideii de a redistribui refugiaţi din Turcia şi premierul acestei ţări, Ahmet Davutoglu.

Vineri, toţi liderii din UE ar urma să discute despre lupta împotriva terorismului şi criza din Siria, precum şi despre chestiuni economice şi privind energia, inclusiv despre planurile controversate ale gigantului rus Gazprom de a-şi extinde gazoductul Nord Stream şi în Germania.

Sancţiunile economice ale UE împotriva Rusiei s-ar putea afla de asemenea pe agendă. Însă o solicitare a lui Donald Tusk ca ambasadorii să decidă asupra acestei chestiuni vineri după-amiază face ca o discuţie la summit să fie puţin probabilă, potrivit unor diplomaţi.

----------------

Premierul Dacian Cioloş participă joi şi vineri la Consiliul European, care va avea loc la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului, principalele teme înscrise pe agenda lucrărilor Consiliului European vizează gestionarea fenomenului migraţiei şi acţiunea la nivelul Uniunii Europene şi al statelor membre pentru combaterea terorismului, în contextul creat după atentatele de luna trecută de la Paris.

Referitor la aceste subiecte, România susţine implementarea tuturor măsurilor necesare pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi pentru garantarea securităţii interne, menţinându-se, totodată, principiul libertăţii de circulaţie în interiorul Uniunii, precizează sursa citată.

Totodată, România este solidară cu statele membre care se confruntă cu fluxuri masive de migranţi, solidaritate confirmată prin acţiunile întreprinse în implementarea măsurilor agreate până în prezent.

''România îşi menţine însă rezervele faţă de ideea creării unui mecanism permanent de relocare la nivelul UE, susţinând necesitatea unui instrument care să abordeze cu prioritate cauzele actualei crize a migraţiei, nu efectele. În acest context, va fi discutată inclusiv situaţia din Siria'', precizează comunicatul Guvernului.

Dezbaterile vor viza, de asemenea, chestiuni legate de relaţia cu Federaţia Rusă şi situaţia din estul Ucrainei.

Alte subiecte dezbătute la reuniunea de la Bruxelles se referă la Uniunea Economică şi Monetară şi piaţa unică.

''România, ca stat care doreşte să adere la zona euro, susţine consolidarea Uniunii Economice Monetare fără ridicarea unor bariere suplimentare în demersurile ţărilor care vor să adopte moneda unică'', arată Guvernul.

Liderii europeni vor discuta, totodată, pe tema accelerării proiectului unei uniuni energetice, având în vedere acordul istoric privind schimbările climatice obţinut în cadrul celei de-a 21-a Conferinţe a Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, desfăşurată recent la Paris.

Chestiunea privind rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii în Uniunea Europeană va fi, de asemenea, în atenţia participanţilor la Consiliul European de săptămâna aceasta.

Referitor la acest subiect, premierul Dacian Cioloş consideră că locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană, poziţie exprimată, de altfel, şi cu prilejul întrevederii pe care a avut-o pe 9 decembrie, la Bucureşti, la Palatul Victoria, cu omologul său britanic, David Cameron.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb