Constructorul auto "Ford Motor" Co. din SUA, care pierde tot mai mult teren pe piaţa locală, îşi va diminua cu 21% producţia în ultimul trimestru din acest an, respectiv cu 11% în primele trei luni din 2007, ca urmare a scăderii vânzărilor. Astfel, "Ford", a doua companie auto din SUA, îşi micşorează producţia cu 168.000 de autoturisme şi camioane în ultimele trei luni din 2006, la 625.000 de unităţi. În trimestrul actual, producţia companiei se va ridica la 650.000 de unităţi, faţă de 728.000 în perioada similară a anului trecut. Reducerea producţiei este cea mai importantă realizată de "Ford" de la începutul anilor 1980 până în prezent. Pe de altă parte, "Ford" se pregăteşte să elimine, luna viitoare, încă 6.000 de locuri de muncă din America de Nord, spun surse apropiate situaţiei, citate de agenţiile de presă internaţionale. Acestea susţin că "Ford" va încerca să-i determine pe angajaţi să părăsească în mod voluntar societatea, în schimbul unor pachete compensatorii, iar dacă acest lucru nu va fi cu putinţă, va recurge la concedieri. Noile reduceri sunt echivalente cu peste 16% din forţa de muncă salariată a companiei.
Oficialii "Ford" încearcă să realizeze economii prin planul "Way Forward", care presupune disponibilizarea a 30.000 de angajaţi din America de Nord până în 2012. În luna iulie, conducerea societăţii anunţa că va merge cu disponibilizările mai departe, după ce a înregistrat pierderi de 1,44 miliarde de dolari în primul semestru din 2006.
"Lucrurile se vor înrăutăţi înainte să se îmbunătăţească", este de părere David Healy, analist la "Burnham Securities" Inc din Sierra Vista, Arizona. În opinia sa, "toate estimările publicate cu privire la profiturile < Ford > sunt acum, practic, fără valoare".
Purtătorul de cuvânt al "Ford", Oscar Suris, nu a făcut vreun comentariu pe marginea informaţiei privind disponibilizările. Acesta a afirmat doar că ceea ce urmăreşte "Ford" este să accelereze planul de redresare "Way Forward", iar cu noutăţi în această privinţă va veni peste două luni, aşa cum anunţa compania în iulie. Suris a concluzionat: "Nu comentăm pe marginea speculaţiilor".
"Ford" a eliminat 4.000 de locuri de muncă în baza planului de restructurare anunţat în ianuarie. În cel de-al doilea trimestru din 2005, compania a oferit pachete compensatorii pentru plecarea voluntară a angajaţilor ori pensionare anticipată, recurgând apoi, în cea de-a doua jumătate a anului, la concedieri.
Publicaţia americană Wall Street Journal informa, săptămâna trecută, că "Ford" ar putea să mai închidă unele fabrici, să reducă din poziţiile de conducere şi să micşoreze unele beneficii (asigurări). În primele şapte luni din 2006, "Ford" a avut o cotă de 18,1% pe segmentul vânzărilor auto în SUA, faţă de 25,7% în 1995. În aceeaşi perioadă, livrările de autoturisme şi camioane uşoare ale "Ford" au consemnat un declin de 9,7%.