Iridex Group Plastic anunţă că stadiul lucrărilor pentru şantierele de reabilitate a amenajărilor de irigaţii de la Sinoe şi Babadag se desfăşoară corespunzător planurilor. Recent, pe data de 25 iunie a.c., a avut loc o vizită la faţa locului a Ministrului Agriculturii, Petre Daea, alături de echipele Agenţiilor Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare - ANIF Bucureşti, ANIF Constanţa şi ANIF Tulcea, anunţă un comunicat de presă remis Redacţiei noastre.
Cu acest prilej s-a constatat că lucrările care au demarat la începutul anului 2019 sunt deja realizate în proporţie de 20% la Sinoe şi 12% la Babadag, beneficiind de un ritm susţinut de execuţie.
Dacă avem în vedere menţinerea ritmului de finanţare a celor două proiecte de reabilitare a sistemelor de irigaţii, acestea vor fi finalizate în a doua parte a anului 2020. Cele două contracte de reabilitare însumează o valoare de circa 70 de milioane de lei şi sunt realizate de asocierea dintre companiile Acvatot şi Iridex Group Plastic.
Amenajarea de irigaţii Sinoe este situată în zona Centrală a Dobrogei. Lucrarea de reabilitare s-a dovedit a fi necesară din cauza gradului mare de degradare a echipamentelor de pompare, precum şi canalelor care nu mai funcţionează la parametrii optimi, prevăzuţi iniţial. Reabilitarea amenajării de la Sinoe are ca sursă de alimentare cu apă lacul Goloviţa, din complexul lagunar Razelm-Sinoe. Pomparea apei din lacul Goloviţa se realizează prin staţia de pompare SPB Sinoe, care preia apa şi o pompează prin intermediul a două conducte de refulare Dn 2800 mm în lungime de 800 metri fiecare, în canalele de irigaţii.
Amenajarea de irigaţii Babadag are o suprafaţă de 25.161 hectare, situându-se în partea de sud est a judeţului Tulcea, având ca sursă de alimentare cu apă a amenajării lacul Babadag. Proiectul este de utilitate publică, cu o pondere semnificativă în totalul capacităţilor generatoare de venituri pentru agricultorii din zonă care se confruntă cu o incidenţă crescută a secetei.
Realizarea lucrărilor de reabilitare va elimina efectele negative ale pierderilor de apă din canale şi va asigura o distribuţie mai bună a volumelor de apă, având ca efect creşterea eficienţei în exploatarea amenajării. Printre obiectivele acestor lucrări se numără atât creşterea eficienţei activităţilor agricole din zonă, reduceri ale costurilor cu energia electrică şi a cheltuielilor de întreţinere şi exploatare, dar, mai ales, ameliorarea calităţii mediului şi diminuarea surselor de poluare, care este principala misiune a companiei Iridex Group Plastic.
Lucrările de reabilitare a construcţiilor celor două staţii: SP1 şi SRP1, au în vedere şi execuţia de noi acoperişuri de tip şarpantă, precum şi înlocuirea a câte trei agregate de pompare şi instalaţii hidromecanice aferente, în fiecare staţie de pompare şi a pompelor de amorsare în cazul SP1. Pe durata vizitei, ministrul a declarat ca lucrările de reabilitare a sistemelor de irigaţii la nivel naţional sunt realizate corespunzător planurilor, astfel încât 1,4 milioane de hectare de teren agricol sunt irigabile în momentul actual.