Ministerul Energiei va acredita, până la 15 februarie, specialişti din sectorul energetic care urmează să participe la elaborarea Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, potrivit unui anunţ postat pe site-ul instituţiei.
"Pentru o transparentizare completă a procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, şi din dorinţa de a gestiona cât mai eficient comunicarea între părţile interesate de procesul în sine şi de rezultatul final, intenţionăm să acredităm reprezentanţii părţilor interesate care doresc să ia parte la consultările legate de elaborarea strategiei. Acreditarea constituie un demers formal prin care dorim să ne asigurăm că toate vocile implicate vor fi ascultate, iar punctele de vedere exprimate în legătură cu strategia energetică vor fi publice şi luate în considerare", se precizează în anunţ.
În acest sens, cei care au participat deja sau vor să participe la dezbaterile publice anunţate de Ministerul Energiei trebuie să trimită un e-mail pe adresa sen@energie.gov.ro şi să-şi desemneze un reprezentant permanent.
Cei acreditaţi vor participa la consultările şi dezbaterile demarate de Ministerul Energiei, în funcţie de aria de interese şi tematica pusă în discuţie la fiecare întâlnire.
"Precizăm că workshop-urile specializate la nivel de subsector energetic, care vor fi organizate în perioada 15 februarie - 15 aprilie, sub coordonarea Consiliului Consultativ, vor reuni grupuri de experţi reputaţi. Pentru o eficientizare a comunicării, vă rugăm să ne transmiteţi ori de câte ori credeţi necesar opiniile dumneavoastră la adresa de e-mail sen@energie.gov.ro. Vă rugăm să ne transmiteţi punctele dumneavoastră de vedere din timp pentru a le supune dezbaterii publice şi, după caz, a le integra în viitoarea strategie", mai spun reprezentanţii ministerului.
Miercuri, oficialii ministerului au avut o primă rundă de discuţii pe marginea elaborării noii Strategii Energetice 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, unde au participat reprezentanţi ai unui număr de 32 de asociaţii din sector.
Potrivit minutei întâlnirii, Radu Dudău, consilier al ministrului şi coordonatorul de proiect, a prezentat sectoarele abordate în proiectul de strategie, obiectivele de etapă cu termene de finalizare, precum şi modul de organizare a procesului.
"Vor fi constituite grupuri de lucru sub egida şi sub coordonarea consiliului consultativ, grupuri care reunesc, după caz, şi membri ai consiliului director şi ai echipei de proiect. Aceste sub-grupuri vor organiza workshop-uri specializate, în intervalul 15 februarie - 15 aprilie, la nivel de sub-sector energetic, în care vor fi cooptaţi specialişti reputaţi din companiile energetice şi din asociaţiile companiilor energetice, asociaţii ale consumatorilor, mediul academic, institute de cercetare, organizaţii neguvernamentale şi think-tank-uri. Fiecare workshop va produce câte un raport sintetic, după un format comun, care va fi apoi integrat într-un document unic", se arată în documentul citat.
Totodată, se lucrează şi la un caiet de sarcini "ce va sta la baza unei achiziţii publice de servicii de consultanţă pentru modelarea cantitativă necesară elaborării strategiei, cu menţiunea că Strategia Energetică a României este un document asumat de ME", se mai precizează în document.
Finalizarea caietului de sarcini ar urma să aibă loc la mijlocul lunii februarie, urmând ca, până la 15 aprilie, să fie finalizată procedura de selecţie a consultantului. Până la 31 august vor fi finalizate draftul sintetic al noii strategii şi anexele sale, urmând ca validarea acestuia să aibă loc până la 15 septembrie 2016.
Vor fi cerute consultantului scenarii definite prin presupunerea unor seturi diferite de politici energetice în orizontul de timp al strategiei, precizează ministerul.
Primul este scenariul de referinţă, care presupune "îngheţarea'' obligaţiilor de politici energetice şi de mediu la nivelul actual (inclusiv ţintele pentru anul 2020), scenariul Politici 2030, care presupune asumarea tuturor ţintelor din Cadrul energie-mediu 2030, inclusiv al celor privind sursele de energie regenerabilă şi eficienţă energetică; scenariul neutral, care presupune asumarea ţintei 2030 de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi "neutralitate'' faţă de opţiunile tehnologice care permit încadrarea mixului energetic românesc în acel obiectiv.
"De asemenea, va fi solicitat şi un scenariu de preţ scăzut al petrolului, de tipul celui utilizat de Agenţia Internaţională pentru Energie în ultimul său raport, World Energy Outlook (2015), dat fiind preţul neaşteptat de scăzut al ţiţeiului în prezent şi efectele anticipate ale acestei conjuncturi asupra investiţiilor viitoare în sectorul energetic", mai spun reprezentanţii ministerului.
La întâlnirea de miercuri de la Ministerul Energiei au participat 32 de asociaţii şi federaţii din sectorul energetic, printre care ACUE - Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie, Centrul Roman al Energiei (CRE), Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România, Confederaţia Patronală "Concordia", Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie, Asociaţia ROPEPCA.