Oamenii vor să muncească? Nu cred.

Cătălin Avramescu
Editorial / 29 noiembrie 2016

Cătălin Avramescu

O fantomă bântuie Europa. Şi Statele Unite. Chestiunea şomajului. Politicienii îşi imaginează că şomajul este o mare problemă a timpurilor noastre. Jurnaliştii, la fel. Chiar şi omul de pe stradă este convins de asta.

Am realizat importanţa temei şomajului zilele trecute, când priveam o emisiune de ştiri. Noul Preşedinte al Statelor Unite - se spunea acolo - are un program simplu: "Jobs, jobs, jobs!". Preocuparea sa este comună. Între promisiunile partidelor din România se numără, de asemenea, "reducerea şomajului".

Însă ce ne spun cifrele? În acest moment rata oficială a şomajului, în România, este de 4,77%. Sigur, cifrele oficiale probabil subestimează amploarea şomajului. Totuşi, ele ne spun ceva. Anume că rata şomajului este destul de modestă.

Dacă privim la distribuţia pe judeţe, lucrurile devin şi mai interesante. Media este dusă în sus de judeţe precum Buzău (unde rata şomajului este de 10,18%), Dolj (9,5%), Vaslui (11,55%) sau Teleorman (11,76%). Fără aceste "găuri negre", media ratei şomajului ar arăta mult mai bine. În multe judeţe rata şomajului este minusculă: Ilfov (1,11%), Timiş (1,18%), Cluj (1,96%). În Bucureşti rata şomajului este de doar 1,78%.

Toată presa a vorbit despre "criza" din 2008-2011. Lucrurile sunt mai complicate. Să privim acum doar la cifrele şomajului. Tot potrivit cifrelor oficiale, în 2008 erau 4,4% şomeri. În 2009 rata şomajului a crescut la 7,8%. Aproape dublu, însă departe de un nivel dramatic. În 2010 însă a scăzut la 6,87%, iar în 2011 a scăzut din nou, la 5,12%.

Orice am crede despre evoluţia economiei în ultimii ani, se vede că problema principală nu este şomajul. Cifrele acestea sunt departe de a indica o criză.

Un nivel mai sever al şomajului s-a înregistrat, de exemplu, în 1993, când erau 10,4% şomeri. Sau în 1999, când erau 11,8%. Dar nici aceste cifre nu sunt catastrofa socială pe care o sugerau jurnaliştii sau politicienii.

Repet: mă refer strict la problema şomajului, nu la altceva. Iar aici sunt doar datele generale, ceea ce nu exclude situaţii dramatice la nivel local, unde localităţi întregi au intrat în faliment pentru că s-a închis o fabrică. Prudenţa este necesară şi pentru că este vorba de cifre oficiale. Unele vin de la o instituţie (ANOFM) care a fost vizată de scandaluri. Un fost şef al acesteia, Silviu Bian, a fost condamnat în 2014 la şase ani de închisoare pentru luare de mită. De asemenea, este o discuţie întreagă despre metodologiile folosire pentru a calcula rata şomajului.

Însă cifrele spun, totuşi, o poveste. Probleme există, grave, în economia României. Dar şomajul nu este printre cele mai presante.

Problema cea mai mare este dincolo de cifre. Nu ştiu de ce presupunem că oamenii chiar doresc un loc de muncă.

Discutam la un moment dat cu un român care a lucrat în Panama, undeva în junglă, la exploatarea lemnului. M-am mirat că românii au ajuns şi acolo. "Nu sunt suficienţi localnici să taie lemne?" - l-am întrebat.

Răspunsul său m-a pus pe gănduri. Ar fi destui. Dar nu vor să muncească. "Indienii stau pe vine toată ziua, fumează şi se miră ce i-a apucat pe europeni".

Atitudinea aceasta este foarte răspândită. Dacă priveşti în istorie, vezi că munca a fost excepţia, nu regula. La cele mai multe popoare.

Să fim bine înţeleşi. Prin "muncă" înţeleg aici o activitate organizată, profitabilă şi benevolă. Cei mai mulţi oameni trudesc din greu, e adevărat. Dar o fac strict pentru subzistenţă. Adesea sunt siliţi de alţii să facă ceva. De regulă pentru profitul acelora, nu al lor propriu.

Omul occidental este marea excepţie. La sfârşitul Evului Mediu apare, în Flandra şi în alte câteva regiuni, un personaj curios. Spre deosebire de majoritatea celorlaţi oameni, nu se retrage la umbră, să doarmă, atunci când are ocazia. Nu trebuie bătut cu biciul pentru a pune mâna să facă ceva. Nu se opreşte din lucru atunci când are suficient pentru masa de prânz. Este disciplinat, harnic şi econom.

Tipul acesta de om este cu adevărat unul excepţional, în ordine istorică. El este atomul social al capitalismului.

În tot acest timp, restul lumii l-a privit cu neîncredere sau chiar cu ostilitate. Felul său de a fi contrazicea felul lor de a fi. Pentru ei doar un bolnav mintal putea să se poarte aşa. Să se scoale cu noaptea în cap, să nu fure materialele de la serviciu, să lucreze pentru unii care nu îi sunt rude, să cureţe după el, să facă eforturi fizice repetitive sau să se educe în schimbul unor bănuţi. În societăţile tradiţonale oamenii sunt motivaţi de cu totul altceva. Şi se poartă foarte diferit.

Tribalismul s-a întors datorită politicilor sociale. Avem acum primitivii noştri. Care stau la umbră, cu un pahar în faţă, cât e ziua de lungă. Ascultă muzică şi bârfesc. Sunt finanţaţi, în proporţii variabile, de Stat şi de părinţi.

Este adevărat că unii şomeri doresc să muncească. Însă mulţi alţii nu. Iar aceştia sunt un tip uman comun, din perspectiva antropologului şi al istoricului. Să fim realişti este o datorie.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Cat va dura pana cand la nivel mondial vor fi mai multi cei care nu vor sa munceasca decat cei care muncesc din constiinta?

    Simple speculatii. 

    Iar a cazut in cap. 

    dn avramescu confunda scrisul cu ganditul

    locul de munca cu munca etc. 

    locuri de munca sunt zice avramescu. 

    pt el e suficient ca unii-cu CEVA- capital , poate tiparit!!sa dkreasca sa -i angajeze pe ALTII- si daca aia nu vor sa munnceasca sunt neaparat puturosi. 

    dar daca salariul NU a acopera cerintele traiului unei familii tinere.. 

    nicicand in istorie tinerii n-au fost mai suprataxati si totusi avramescu crede ca sunt tinuti in brate de parinti etc etc.. 

    restul divagatiitlor antropp-istoeice sunt pure INEPTII. ai crede ca nimeni n-a muncit pana la avramescu

    Totusi unii am muncit. Chiar daca pensionari acum ar trebui sa recunoastem pensiile. Nu sunt atat de mari cat se spune. Altii trebuie sa munceasca dar de ce noi. Exemplul meu care am lucrat la interne. Pensia trebuie sa se mareasca pentru ca daca altii muncesc bani vor fi.

    1. Mesajul 5 nu aparține cititorului Cristi C.

    in ro mor anual 200 de oameni in accidente de munca.

    unul in fiecare zi lucratoare.

    Vai mie, Doamne! Cine pune intrtebarea? Unul care numai de suse si avantaje s-a ocupat toata viata! daca ar fi fost cit de cit, bun roman, ii mai treceam cu vederea! dar cind esti tradator, antiroman si prieten al dusmanilor tarii, orice ideie care vine de la aceasta fatura diabolica, trebuie respins, chiar daca e buna! Cine stie, poate fi o capcana! pi

    Piei Satana! Du-te la Basescu, pentru el sa mori, si-ti va fi mormantul, acoperit de scuipari!!! 

    anual DOUA MILIOANE de oameni mor in accidente de munca + din bolidatorate locului de munca.

    sa muncesti a fost si este inca periculos..

    sa faci l...ba nu... 

    Anonimule de la #5, dacă m-ai invitat să scriu și eu, hai să îți propun următoarea temă de gândire...

     

    Autorul tratează superficial problema muncii și a motivației ei în societatea umană. 

     

    Luăm două citate din lucrări complet separate ca țintă și cale argumentativă, dar le luăm pentru a ne argumenta propria teză. 

     

    "According to Tilgher (1930). the Greek word for wor k as ponos, taking from the La tin poena, which meant sorrow.   Manual 

    labor was for slaves . 

     

    It was recognized that work  was necessary for the satisfac tion of material needs, but ph ilosophers such as Plato and Aristotle made it clear that the purpose for which the majo rity of men labored was “ ;in order that the minority, the elite,  might engage in pure exercises  of the mind - art, philosophy , and politics”. (Tilgher, 193 0, p. 5)." 

     

     

    Adriano Tilgher a fost un filozof italian care a scris o lucrare pe tema muncii. El spune că filozofii greci considerau că munca este o suferință demnă de sclavi. Recunoșteau că este necesară pentru traiul de bază. Dar mai observau și că o majoritate muncește pentru ca o minoritate, elitele, să se angajeze în EXERCIȚII PURE ale minții - arta, filozofia și politica. 

     

     

    Un alt citat este dintr-o opinie scrisă pe Reuters pe tema zilelor libere din America. Pe mine mă interesează altceva. 

     

    "Life for the medieval peasant was certainly no picnic. His life was shadowed by fear of famine, disease and bursts of warfare. His diet and personal hygiene left much to be desired. But despite his reputation as a miserable wretch, you might envy him one thing: his vacations. 

     

    Plowing and harvesting were backbreaking toil, but the peasant enjoyed anywhere from eight weeks to half the year off. The Church, mindful of how to keep a population from rebelling, enforced frequent mandatory holidays. Weddings, wakes and births might mean a week off quaffing ale to celebrate, and when wandering jugglers or sporting events came to town, the peasant expected time off for entertainment. There were labor-free Sundays, and when the plowing and harvesting seasons were over, the peasant got time to rest, too. In fact, economist Juliet Shor found that during periods of particularly high wages, such as 14th-century England, peasants might put in no more than 150 days a year." 

     

     

    Argumentația de mai sus arată cum muncitorul medieval avea foarte multe zile libere (chiar și câteva luni pe an). Pe mine mă interesează motivația Bisericii. Pentru a ține populația înrobită, o îndulcea cu vacanțe în care nu trebuia să muncească pentru un stăpân. 

     

     

    Deci, unde mergem cu argumentele? Dacă pofta de muncă are legătură cu simțul libertății? Chiar și a libertății economice. Da, ar spune cineva.... dar sclavia a fost abolită demult. Serios? 

     

    Munca într-o organizație socială este cea mai nedemocratică formă de organizare a omului modern. Excepțiile nu contează în această generalizare. Este acesta un motiv de demotivare? Posibil. 

     

    Dar are capitalul străin vreo influență asupra dorinței de muncă a unui cetățean sărac? Pe vremuri, fostul iobag era mereu depășit de proprietarii de terenuri, marii latifundiari, fără să aibă o șansă minimă de competiție corectă (deci de libertate economică). Același lucru se întâmplă și cu "tribalii" de care vorbește autorul. 

     

    Dezinteresul global dar și istoric față de muncă este, după părerea mea, rezultatul direct al neimplicării omului în fructificarea profitului. Iar când, totuși,omul profită mai mult de muncă decât alții din alte geografii (vezi muncitorii americani față de muncitorii români), lipsa libertății economice face ca suplimentul de bani obținut din muncă să se consume fără niciun efect direct asupra vieții. 

     

    "Approximately 62% of Americans have less than $1,000 in their savings accounts and 21% don’t even have a savings account". 

     

     

    O soluție este formată din câteva direcții: 

    - crește interesul muncitorului în profitul muncii 

    - crește gradul de libertate economică (poate punând bariere capitalului speculativ)

    - crește dinamismul acumulării capitalului prin distrugerea marelui capital (moștenire limitată) 

    Dovada ca BASISMUL e o grava si cronica BOALA PSIHICA o avem aici, dar si prin IMBECILITATILE si GARGARA sustinuta de DOBITOCI ca LAZAROIU, TRAIAN UNGUREANU sau ZANATECA MONICA MOCOVEI ! Cum sa nu-i cauti si prin gauri de sarpe , intocmai cum EVREII I-AU VANAT PE NAZISTI IN AMERICA DE SUD ??? Caci CE A FOST PRACTIC BASISMUL ? UN REGIM DE EXTERMINARE A PROPRIULUI POPOR, CU BOC , CU VIDEANU, CU UDREA, CU VLADESCU, CU TOTI CRIMINALII CE SI-AU BATUT JOC DE PENSIONARI si DE OAMENII DIN LUMEA RURALA ! BINE SPUNEA PURIC, BINE CANTA TUDOR GHEORGHE : "CINE A INDRAGIT STRAINII, MANCA-I-AR INIMA CAINII DE NEMERNICI " .NEMERNICI CE ISI BAT JOC DE BISERICA ORTODOXA SI DE VALORILE ROMANESTI NATIONALE , HAIMANALE PLATITE DE IUDEO-MASONI , SOROSISTI NENOROCITI !!!

    1. Sunati la 112; pana ajunge salvarea, dati-i o pastiluta! 

      Las ca peste 10 zile [Fragment eliminat, conform regulamentului] PSD -ul IA PUTEREA, URMEAZA IMPEACHMENT, SUSPENDAREA SI DEMITEREA PRESEDIUNTELUI DE CATRE PARLAMENT SI RESTABILIREA ORDINII DE DREPT IN ROMANIA !

      PSD-ul SI BISERICA ORTODOXA ADUC RENASTEREA POPORULUI ROMAN , GATA CU NEMERNICII SI CU VANZATORII DE TARA, ASCUNDETI-VA PE UNDE MAI PUTETI !!!! 

    Pisi de la SIE, oamenii vor pe moment sa nu mai fie omorati, apoi sa isi recupereze sanatatea si viata, iar in final, daca or mai putea munci dupa ce le-ati facut, bine, daca nu, macar sa supravietuiasca decent. Stii, destrabalatii care participa la orgii ca tine au o singura mare preocupare: cat de tare muncesc sclavii ca sa le mareasca averile. Ce ai zice [fragment eliminat, conform regulamentului] (printre care nevasta-mea) nu ar mai primi 3000 euro la fiecare sedinta si sprijin in cariera, ci ati incerca sa le convingeti cu replici ieftine de agatat si spectacole la opera? Crezi ca ar mai veni? Ele nu trebuie sa munceasca? Voi, care ati facut bani din privatizari frauduloase, nu trebuie sa munciti? Esti dragut ca arati ca SIE este la fel de ordinar ca toti ceilalti si occidentalii care se fac ca ii cred de fapt participa voluntar la minciunile voastre, pentru ca aveti de distrus o lume impreuna si nu isi permit sa va piarda. Esti si [fragment eliminat, conform regulamentului], in acelasi timp.

    Si mai e o chestie: au muncit pana acum si au fost tradati in moduri mizerabile, nemernicii pe care ii aparau aliindu-se fara sa stea pe ganduri cu nemernicii romani. Cine ma-ta sa mai munceasca si pentru cine? As zice mersi sa isi plateasca datoria si sa tac toata viata, dar in momentul asta nici macar asta nu se vrea.

    1. Totusi nu ai dreptate. Argumentele care s-au spus nu au valoare. De ce sa se creada altceva? Eu am muncit la Interne si de-asta am pensie. Tu ce ai facut decat sa scrii pe aicea? Nimic desi vorbesti. Argumentele care s-au spus nu au valoare.

      Mesajul 12.1 nu aparține cititorului Cristi C.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb