Amonil Slobozia (AMO) a cerut creditorului Chemgaz Holding Corporation SRL amânarea executării silite a unor active ale combinatului, programată în 6 octombrie, după ce Salink Limited, acţionarul minoritar al combinatului, a convocat o AGA pentru majorarea capitalului cu suma necesară plăţii datoriilor către Chemgaz.
Compania cipriotă Salink Limited, care deţine 13,54% din capitalul Amonil, a solicitat săptămâna trecută convocarea unei adunări generale pentru alegerea de noi administratori prin metoda votului cumulativ, cerând totodată şi majorarea capitalului social cu suma necesară pentru plata datoriilor.
Salink încearcă să evite astfel pericolul lichidării ca urmare a vânzării la licitaţie publică a unor bunuri necesare pentru realizarea obiectului de activitate.
Combinatul de îngrăşăminte Amonil ar trebui să scoată la licitaţie, în 6 octombrie, mai multe imobile pe care le deţine, intenţionând să obţină cel puţin 57,13 milioane lei din vânzarea lor, bani cu care ar urma să-şi acopere datoriile către creditorul Chemgaz Holding Corporation SRL. Organizarea licitaţiei vine ca urmare a cererii de executare silită imobiliară a Amonil, formulată de către creditor.
La licitaţie vor fi scoase la vânzare platforma de producţie a îngrăşămintelor, două spaţii comerciale, un cămin de nefamilişti, apartamente de serviciu, o bază sportivă şi o altă platformă dezafectată, care producea Furfurol. Preţul de pornire al licitaţiei, pentru bunurile scoase la vânzare, a fost fixat la 57,13 milioane lei.
La jumătatea lunii iulie, Amonil Slobozia fusese somat pentru a doua oară de către creditori să plătească datorii de 58,73 milioane lei, în cazul neplăţii urmând să înceapă procedura de executare silită.
Compania creditoare, Chemgas Holding Corporation SRL, a preluat anterior, de la Riverside Development Ltd, creanţele Amonil, în valoare de peste 58 milioane lei, şi ameninţase combinatul chimic cu executarea silită încă din luna iunie. La rândul său, recuperatorul de creanţe Riverside Development preluase datoriile Amonil de la Distrigaz Sud, care la momentul respectiv se ridicau la 54 milioane lei.
Iniţial, acţionarii Amonil stabiliseră cedarea unor bunuri către recuperatorul Riverside Development, în contul datoriilor, şi, totodată, intenţionau să le închirieze pentru o perioadă de cinci ani, pentru a împiedica oprirea activităţii societăţii, însă Riverside a respins propunerea.
Combinatul de îngrăşăminte Amonil Slobozia a obţinut un profit net de 8,6 milioane lei (2 milioane euro) în prima jumătate a acestui an, de 2,4 ori mai mic decât cel din aceeaşi perioadă din 2008, de 21,3 milioane lei.
Afacerile companiei au scăzut cu 16% în primul semestru din 2009, la 123,8 milioane lei (29,3 milioane euro), după ce în intervalul echivalent al anului trecut acestea fuseseră de 147,46 milioane lei.
Compania are un capital social de 111,26 milioane lei, divizat în 1,11 miliarde acţiuni, cu o valoare nominală de 0,10 lei. Principalii acţionari ai companiei sunt Zalois Ltd, din Insulele Belize, cu 32,19% din capitalul social, Jovline Ltd, cu 18,22%, în timp ce Salink Limited are o participaţie de 13,54%. De asemenea, firma Eurom Trade & Invest deţine 5,07% din acţiuni.