... ŞI-AU LUAT PARLAMENTUL ÎNAPOI! Pensii speciale doar pentru aleşi!

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 17 iunie 2015

Pensii speciale doar pentru aleşi!

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor a fost adoptată de către aleşi. Proiectul de lege care vizează veniturile parlamentarilor după ce aceştia ies la pensie a primit 303 voturi "pentru" şi 124 "împotrivă". Dacă în momentul în care s-a votat mărirea alocaţiilor pentru copii Guvernul a manifestat o reală îngrijorare vizavi de identificarea resurselor necesare asigurării banilor, de această dată nu a mai fost cazul, evident fiind vorba de un grup mult mai restrâns de persoane care beneficiază de prevederile legii.

La începutul dezbaterilor, parlamentarii PNL au propus vot nominal, ameninţând chiar cu părăsirea sălii de şedinţă, dar această propunere a fost respinsă, procedându-se la vot deschis prin ridicare de mână. Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa. Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, le-a cerut colegilor să nu voteze un astfel de proiect: "Încă nu îmi vine să cred că, în Parlamentul României, dezbatem un astfel de proiect de lege. În momentul în care aţi candidat, şi mă adresez în special majorită ii guvernamentale, nu le-aşi spus cetă enilor că aveţi în program majorarea pensiilor parlamentarilor. (...) Când aţi candidat, ştiaţi foarte bine care este legislaţia în domeniu. Am înţeles că este nevoie de un Parlament puternic. Dar vă întreb: poate fi puternic un Parlament care nu mai are încrederea cetăţenilor? Votând astfel de proiecte de legi, veţi duce Parlamentul la o cotă de încredere mai joasă decât orice altă instituţie publică din România. Peste 90% dintre pensionari şi dintre viitorii pensionari beneficiază de o pensie în baza principiului contributivităţii. (...) De ce să statuăm un regim privilegiat pentru parlamentari, tocmai noi, aceia care suntem chemaţi să facem legi. Suntem chema şi să facem legi nu pentru noi şi pentru a ne rezolva problemele personale, ci pentru a rezolva problemele oamenilor care ne-au trimis aici." În final votul a consfinţit o veche zicală autohtonă, conform căreia " cine împarte, parte îşi face". Astfel, deputaţii şi senatorii care ies la pensie după ce au avut un singur mandat vor primi cu cel puţin 1.500 de lei mai mult decât pensia pe care o au, iar cei care au avut trei sau mai multe mandate, pot beneficia de o pensie specială, care poate ajunge până la 4.600 de lei.

Dincolo de dezbaterile şi votul, al cărui rezultat era uşor de anticipat, discursul deputatului PSD Anghel Stanciu este relevant pentru preocupările unei largi majorităţi din rândul aleşilor: "Pe 16 decembrie 2014 a fost ziua în care colegii (n.r. parlamentarii opoziţiei) au susţinut că ne-am luat ţara înapoi, astăzi 16 iunie 2015 credem că este momentul să ne luăm Parlamentul înapoi. Este momentul ca astăzi, dragi tovarăşi - cuvântul tovarăşi nu este o ruşine, nu-l excludeţi din vocabular - să meditaţi asupra votului. De ce cei care fac legile, parlamentarii, suntem pe locul 14 în grila de salarizare, sunt discriminaţi faţă de alte categorii? Cum putem fi egali cu cei care aplică legile pe care le facem când după 6 mandate ai 2.300 de lei pensie? Cum să fii pe locul 14 în grila de tratament? Cum este egalitatea? Nu campaniile de presă fac un Parlament puternic, tu decizi, nu liderii care au locul asigurat pe listă. Luaţi Parlamentul în mâinile dumneavoastră. Dacă pe 16 decembrie cetăţenii şi-au luat ţara înapoi, acum este rândul să vă luaţi Parlamentul înapoi, pentru un parlament curat, puternic, perfecţionist". Cristiana Anghel, senator PC, i-a invitat pe colegii liberali să renunţe la aceste pensii dacă sunt sinceri în ceea ce declară: "Din ce veţi trăi, domnilor? Din pensia asta amărâtă pe care o primiţi aici?".

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.În comisia de Statut s-a introdus un amendament care prevede că parlamentarii care au fost condamnaţi penal nu beneficiază de aceste pensii. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede pensiile speciale ale parlamentarilor şi a fost semnată de 255 de deputaţi şi senatori, ulterior parlamentarii PNL retrăgându-şi semnăturile.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Reprezentand o populatie asa de apatica, amortita si inerta, domnii parlamentari au dat dovada de bun simt.

    Altii, cu adevarat nesimtiti, si-ar fi tras niste pensii de zece ori mai mari!

    Lasand gluma la o parte, adevarul trist este ca ne putem astepta la orice din partea lor.  

    NESIMTITI!

    Daca eram greci ,sau turci , sau alta natie cu sange in coaie , azi dadeam foc parlamentului

    Javre ordinare

    Ei sa traiasca bine, javre tradatoare de neam, cu mii de euro pe luna, ei bugetarii si pensionarii care vin la vot, restul cei din privat cu 200 de euro pe luna dar cu preturi europene la administrate si la mincare. Jegul de marinar ne-a usurat traiul cu TVA de 24%, cel mai mare din Europa. A se vedea Grecia cu TVA de 9 % acum si tara in plina criza.

    Avem o clasa politica,in general,corupta de sus in jos(profitori,mincinosi,excroc i),se vede si din cele relatate.Avantaje pentru justitiari sa-i apere,pentru ei si apropiati lor.Noi sa muncim sa poata ei trai bine si sa fure.O cloaca ....de nesintiti.Sa le fie rusine.

    Nu solicitarea si acordarea de pensii este problema. Acest lucru este natural la oameni. Mai putin natural este cum de o majoritate de oameni este pasiva in responsabilizarea celor care-i reprezinta. Strada echilibreaza si pondereaza dictatura celor putini, intotdeauna. Ea sperie minoritatile si ii determina sa mareasca mita sociala, dar si sa analizeze si sa pondereze coruptia in interior. Trebuie ca treptat, politicienii sa fie obligati sa reactioneze exact ca in administratiile private corporative, cel putin la nivel mediu si mediu-inalt. Chiar daca sa zicem ce cel de varf va fi permanent la latitudinea altor puteri mai mari decat a majoritatii populatiei, macar nu ne vom mai confrunta cu dezechilibrele acestea inechitabile, iresponsabile, corupatoare, fara sens si care ne ridica tensiunea la propriu. Sa ne gandim: au trecut 25 de ani, avem datorii de peste 100 miliarde euro, n-avem infrastructura rutiera si feroviara, n-avem infrastructura educativa, de sanatate si o politie bolnava si iresponsabila. Orasele sufera de subfinantare, taranii sunt saraci lipiti pamantului, agricultura este semi-inexistenta. Cercetarea este moarta si nefinantata, intelectualii si educatii sunt valorificati in strainatate, stimulati acolo, nefericiti acolo. Curajosii au fost stimulati sa plece deasemenea in strainatate. Sa fim noi mamaligarii Europei? Cei care inca permitem acest socialism cu fata umana sa-si imbogateasca adeptii, fostii subalterni ai dictatorilor romani? Sa nu avem noi atata mandrie de neam incat sa oprim aceasta plaga infecta de infractori educati si needucati, inteligenti si mai prosti dar mai agresivi? Sa nu punem noi sistemul de informatii in slujba noastra, lasandu-l sa fie dupa cum bate vantul intereselor unora sau altora din fostii subalterni ai lui Ceausescu? Si daca macar ne-am gandi sa raspundem la asemenea intrebari...

    Parlamentul s a transformat intr o oligarhie. Fac legi doar pt ei,isi angajeaza neamurile la cabinetele proprii si isi dau pensii cat un om normal care a muncit toata viata cinstit nici nu ar visa!parlamentul e o banda de mafioti

    Parlamentul o sa fie loc de pelerinaj pt cei care intra sau ies de la rahova! Loc de ucenicie deja este

    Ce face PNL-ul este propagandă de doi lei precum sunt și postacii de mai sus care și-ar dori să voteze parlamentari muritori de foame. Nu pot cere performanță de la un parlamentar, nu pot cere nici măcar competențe, dacă nu sunt doritor să le recompensez pe măsură.

    Nu vreau zidari în Parlament decât pentru lucrări de zidărie, unde sunt foarte competenți. Pensia de 4000 de lei pentru 12 ani de activitate politică, timp în care nu a putut face nimic altceva, nu mi se pare odioasă. 

    1. Dar ce trebuie neapărat specificat este că pensia de parlamentar nu este cumulativă. Statul plătește doar o pensie. La vârsta pensionării ar trebui să poți alege doar o singură pensie specială dintre cele la care poate ai dreptul.

      Să ne înțelegem, pensiile speciale sunt pensii "nedrepte" pentru că nu rezultă dintr-o acumulare a propriilor venituri de-a lungul carierei. Dacă ai fost judecător (și vei avea o pensie specială) și apoi ești parlamentar, la vârsta pensionării să ți se facă un calcul separat: pensia specială de judecător ar fi 5000 lei, cea de parlamentar de 4500 lei. Hai cetățene, alege-o pe care o vrei dar vei avea doar o singură pensie specială. Dacă vrei tu să contribui din venituri la o pensie cumulativă privată sau la pilonul 2, ești invitatul meu și vei avea venituri în plus la pensie. 

      Ce n-ai inteles este ca cei 1500 de lei pentru fiecare mandat de parlamentar se adauga la pensia la care are dreptul conform vechimii in munca.

      La acestea se mai adauga pentru cei care au fost si europarlamentari alta pensie, de data asta in euro.

      In final, numai ca parlamentar poti obtine o pensie de 5000 de euro, suplimentara.  

      Păi atunci să schimbăm și titlul din Bursa. Nu este vorba de "pensii speciale" ci de o indemnizație care compensează lipsa sporului de vechime care nu se aplică salariilor parlamentarilor.

       

      Iată argumentația psd-istului care a propus legea: 

      "Indemnizatia unui parlamentar nu este purtatoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizatia existenta acum, pensia, este afectata prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, daca ai o suma de 5.000 lei, la aceasta suma, un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime." 

       

      Iată cam care sunt sporurile de vechime care se practică în sistemul bugetarilor și depind de ramură: 

      "Există anumite procente care se utilizează în practică pentru sporul de vechime în muncă, însă ele sunt pur orientative, angajatorul poate opta oricând pentru alte variante: 

       

      5 % – între 3 – 5 ani vechime în muncă; 

      10% – între 5 – 10 ani vechime în muncă; 

      15% – între 10- 15 ani vechime în muncă; 

      20% – între 15- 20 ani vechime în muncă; 

      25% – peste 20 de ani vechime în muncă." 

      Poate că ar fi fost mai corect să își negocieze un spor de vechime în funcție de numărul de mandate. 

      Cristi c vine de la cretin?

      De la Cerebel sau Cerebral. Ești tu, admiratorul meu care apoi falsifică comentariile cu semnătura mea? Am un singur mesaj pentru tine: je suis Cristi C.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb