Studiu EY: 82% dintre investitorii europeni afirmă că diversitatea de gen are o influenţă semnificativă asupra deciziei lor de a investi

T.B.
Companii / 27 iulie 2023

Răzvan Pîrnac, Director, Financial Services Risk Management, EY România

Răzvan Pîrnac, Director, Financial Services Risk Management, EY România

82% dintre investitorii europeni în servicii financiare afirmă că diversitatea de gen din consiliile de administraţie are o influenţă semnificativă asupra deciziei lor de a investi, faţă de doar 6% care spun că nu le influenţează deloc decizia - se arată în cel mai recent EY European Financial Services Boardroom Monitor. Acesta analizează profilul, experienţa, formarea şi competenţele celor care ocupă funcţii de top în consiliile de administraţie din cadrul indicelui MSCI European Financials şi este completat de un sondaj de opinie realizat în rândul a 300 de investitori europeni din domeniul serviciilor financiare.

Din totalul numirilor în consilii de administraţie efectuate în ultimul an (iulie 2022 - iunie 2023), 44% au fost candidaţi de gen feminin, ceea ce reprezintă o scădere de opt puncte procentuale, de la 52% în anul precedent, se mai arată în studiul EY. Numirile în consiliile de administraţie efectuate în primele şase luni ale acestui an, 44% au fost femei şi 56% bărbaţi. În general, împărţirea actuală pe genuri a membrilor consiliilor de administraţie în serviciile financiare europene este de 43% femei şi 57% bărbaţi.

27% dintre firmele europene de servicii financiare cotate la bursă au o reprezentare feminină de sub 40% în consiliul de administraţie, nivel necesar până în iunie 2026 pentru conformarea la Directiva Comisiei Europene privind prezenţa femeilor în consiliile de administraţie, conform studiului. Directiva impune tuturor companiilor din statele membre ale UE să îndeplinească o ţintă de 40% femei în consiliile de administraţie neexecutive sau 33% pentru totalitatea membrilor din consiliile de administraţie.

La nivel sectorial, diversitatea de gen din consiliile de administraţie din domeniul gestionării averilor şi activelor este în urma sectoarelor de asigurări şi bancar. Aproape jumătate (47%) dintre firmele de gestionare a averilor şi a activelor au o reprezentare feminină de sub 40% în cadrul consiliului de administraţie, faţă de 24% dintre bănci şi 17% dintre firmele de asigurări, potrivit sursei citate.

EY Boardroom Monitor oferă, de asemenea, dovezi clare că femeile care fac parte din consiliile de administraţie sunt în continuare mai puţin susceptibile de a fi lucrat în funcţii de conducere. În toate consiliile de administraţie din Europa, doar 53% dintre femeile din consiliile de administraţie deţin sau au deţinut funcţii de conducere, faţă de 65% dintre bărbaţi. Această cifră este în uşoară creştere faţă de datele din ianuarie 2023, care arătau că 51% dintre femeile din consiliile de administraţie aveau experienţă în funcţii de conducere, faţă de 62% dintre bărbaţi, mai arată datele studiului.

Răzvan Pîrnac, Director, Financial Services Risk Management, EY România: "Consiliile de administraţie ale băncilor din România au înregistrat progrese în atingerea obiectivului de reprezentare a femeilor în proporţie de 33% pentru toţi membrii consiliului de administraţie, deoarece, în decembrie 2022, împărţirea pe genuri în consiliile de administraţie ale primelor cinci bănci din România era de 39% femei şi 61% bărbaţi. Cu toate acestea, ponderea candidaţilor români de gen feminin este sub ponderea de 43% din UE."

84% dintre investitorii europeni din domeniul serviciilor financiare declară că diversitatea vârstei din consiliul de administraţie are o influenţă semnificativă asupra deciziei lor de a investi, faţă de doar 6% care spun că nu le influenţează deloc decizia, conform sursei citate.

Vârsta medie în consiliile de administraţie din serviciile financiare europene este de 59 de ani. În cazul femeilor, aceasta este de 58 de ani, în creştere de la 57 de ani, în ianuarie 2023, iar în cazul bărbaţilor este de 61 de ani, în creştere de la 60 de ani în ianuarie 2023. În general, doar 10% dintre companiile monitorizate au membri în consiliul de administraţie cu vârsta sub 40 de ani.

Atunci când li s-a cerut să identifice principalul motiv pentru care membrii de top ocupă mai multe poziţii în consilii de administraţie, puţin peste un sfert (26%) dintre investitori au menţionat dorinţa de a dobândi o experienţă mai vastă, iar peste o cincime (22%) au menţionat remuneraţia. 19% dintre investitori cred că acest lucru este legat de lipsa candidaţilor de gen feminin cu suficientă experienţă. Cu toate acestea, datele ultimului EY Boardroom Monitor nu susţin acest lucru, rezultatele arătând că proporţia bărbaţilor şi a femeilor care fac parte din trei sau mai multe consilii de administraţie se corelează cu împărţirea pe genuri a populaţiei totale de administratori urmărite.

Cei mai mulţi directori care deţin mai multe poziţii în consilii de administraţie provin din sectorul de gestionare a activelor, unde 49% dintre membrii consiliilor de administraţie deţin mai mult de două poziţii. Comparativ, în sectorul bancar, doar 39% dintre membrii consiliilor de administraţie deţin mai mult de două posturi în consilii.

Deşi există limitări pe piaţa europeană în privinţa rolurilor de top în consilii, nu există o reglementare general aplicabilă pentru serviciile financiare, care să restricţioneze numărul de funcţii în consilii de administraţie care pot fi deţinute de o persoană.

Datele EY Boardroom Monitor arată că, în semestrul I 2023, ieşirile din consiliile de administraţie au reprezentat 10% din numărul total de membri, iar noile numiri au fost doar cu ceva mai puţine decât plecările în intervalul monitorizat de şase luni, reprezentând o rată de schimbare de 6% din numărul total de administratori.

În sectorul bancar s-a înregistrat cea mai mare proporţie de ieşiri din consiliile de administraţie: 11% dintre membrii consiliilor de administraţie din bănci şi-au părăsit funcţiile în S1 2023. Prin comparaţie, 9% dintre membrii consiliilor de administraţie din segmentul de gestionare a activelor şi de asigurări au plecat în aceeaşi perioadă.

Durata medie a mandatului membrilor care au părăsit consiliile de administraţie din sectorul serviciilor financiare în S1 2023 a fost de 87 de luni, raportat la media de 85 de luni la nivelul tuturor membriilor din consiliile de administraţie, conform datelor studiului EY.

În contextul acestor rotaţii survenite recent în consiliile de administraţie, aproape trei sferturi dintre investitori (74%) anticipează că o bună parte din Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) din următorii cinci ani vor fi ocupate de acest subiect - AGA - fie că investitorii vor vota împotriva noilor membrii din consiliul de administraţie, fie că vor propune noi membri - pentru a corecta potenţiala lipsă de experienţă sau de diversitate percepută.

Atunci când evaluează competenţele, expertiza şi experienţa colectivă a membrilor consiliului de administraţie în contextul investiţiei într-o firmă europeană de servicii financiare, 87% dintre investitori afirmă că experienţa atât în domeniul digital/ tehnologic, cât şi în domeniul ESG/ sustenabilitate este valoroasă, iar 83% cred că experienţa în C-suite este importantă, potrivit sursei citate.

Dintre membrii nou numiţi în consiliile de administraţie în S1 2023, 25% au experienţă profesională în domeniul sustenabilităţii/ ESG, în timp ce 36% vin cu experienţă în domeniul tehnologic, iar 67% au experienţa unei funcţii executive (depăşind procentul de 64% cu experienţă C-suite care şi-au părăsit funcţiile în S1 2023). Aceasta este o creştere semnificativă de la an la an: dintre membrii consiliilor de administraţie numiţi în S1 2022, 20% aveau experienţă profesională în domeniul sustenabilităţii, 22% aveau experienţă profesională în domeniul tehnologiei, iar 63% aveau experienţa unei funcţii executive. Ca aspect general, din totalul membrilor în consilii de administraţie monitorizaţi prin EY Boardroom Monitor, doar 14% au experienţă în domeniul sustenabilităţii şi 18% în tehnologie.

Puţin peste o cincime (21%) dintre administratorii de active din Europa au numit membri în consiliul de administraţie cu experienţă profesională în domeniul sustenabilităţii/ ESG în S1 2023, comparativ cu 19% dintre bănci şi doar 9% dintre asiguratori, arată datele studiului.

În ceea ce priveşte expertiza în domeniul tehnologiei, 24% dintre băncile europene au numit membri în consiliile de administraţie cu experienţă profesională în tehnologie în S1 2023, comparativ cu 19% dintre administratorii de active şi asigurători în aceeaşi perioadă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. >82% dintre investitorii europeni în servicii financiare afirmă că diversitatea de gen din consiliile de administraţie are o influenţă semnificativă asupra deciziei lor de a investi

    si 

    > 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor.  

    Coincidenta? I think not! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb