STUDIU ROMANIAN.REALESTATE: Peste 40% dintre românii care tranzacţionează pe piaţa rezidenţială nu îşi doresc intermedierea unui agent

M.I.
Companii #Construcţii / 14 aprilie 2020

Peste 40% dintre românii care tranzacţionează pe piaţa rezidenţială nu îşi doresc intermedierea unui agent

Aproximativ jumătate (41%) dintre români nu îşi doresc implicarea unui agent într-o tranzacţie imobiliară, relevă un studiu efectuat, în luna martie 2020, de către portalul Romanian.Realestate, deţinut de Freedom Group, companie de consultanţă imobiliară fondată de antreprenorul Octavian Bădescu, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Desfăşurată online, cercetarea a vizat identificarea principalelor nevoi ale clienţilor români implicaţi în tranzacţionări pe piaţa rezidenţială, iar aceasta a fost identificată ca principal obiectiv.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte aspectele determinante într-o tranzacţie imobiliară, amplasarea proprietăţii contează în cazul a 84% dintre respondenţi, preţul - pentru 69%, suprafaţa - pentru 57%, iar apropierea faţă de diferite puncte de interes cum sunt supermarketuri, farmacii, restaurante etc. contează pentru 50% dintre clienţi. În ceea ce priveşte evoluţia pieţei rezidenţiale până la finalul lui 2020, din punct de vedere al numărului de tranzacţionări şi al preţului imobilelor, Octavian Bădescu estimează că numarul de tranzacţionări va fi mai mic cu circa 15-20% comparativ cu 2019. În privinţa preţului imobilelor nu poate fi anticipată evoluţia, aceasta depinzând de mai mulţi factori necunoscuţi la acest moment, însă, ca medie, o uşoara scădere este un scenariu probabil.

Octavian Bădescu, fondatorul Freedom Group, a declarat: "Segmentul tranzacţionărilor rezidenţiale a fost puternic lovit de această problemă sanitară şi de reacţiile administraţiei la ea, aşa cum era de aşteptat. Dat fiind specificul activităţii Freedom Group, trebuie să păstrăm în permanenţă un canal de comunicare deschis cu publicul căruia ne adresăm, adică cu toţi oamenii implicaţi în tranzacţii imobiliare pe cont propriu, precum şi cu agenţii imobiliari. Acesta a fost motivul pentru care am derulat în luna martie două studii: unul dedicat agenţilor şi unul clienţilor, ambele categorii fiind active în Bucureşti. Din rezultatele cercetării de piaţă care s-a adresat clienţilor, a reieşit că nivelul de educare al românilor în tranzacţia imobiliară este relativ redus. Pe de-o parte încă nu se percepe pe deplin valoarea pe care un consultant imobiliar bun o poate aduce în tranzacţie pentru clientul pe care îl reprezintă, iar pe de alta nu întotdeauna agenţii oferă realmente respectiva valoare. Există implicit încă mulţi oameni care nu vor să ia în calcul beneficiile tranzacţionării prin intermediul unui profesionist şi valorizează mai mult viteza cu care vând o proprietate, de exemplu, decât menţinerea unui preţ corect, aliniat valorii reale a imobilului. Rezultatele studiului confirmă perspectivele de dezvoltare pe care le are site-ul Faracomision.ro, adresat celor care vor să-şi vândă singuri proprietatea, site prin care grupul nostru îşi va întregi portofoliul de proiecte adresate pieţei serviciilor de tranzacţionare imobiliară, indiferent că aceasta are loc cu sau fără ajutorul unui agent imobiliar."

Sursa citată menţionează că, printre cele mai importante aşteptări pe care le au într-un proces de tranzacţionare, clienţii au menţionat şi: (1) un agent care să le înţeleagă exact nevoile şi astfel să îi ajute să economisească resurse - 36%; (2) promovarea proprietăţii pe cât mai multe canale offline şi online - circa 35%; (3) promptitudine - aproximativ 31%; (4) experienţa agentului - 21%; (5) o evaluare corectă a proprietăţii - circa 19%; (6) ajutorul oferit de agent în procesul de negociere - 18%; (7) o şedinţă foto profesionistă - doar 8%; (8) brand-ul agenţiei imobiliare - sub 3%.

Conform studiului, doar 19% dintre respondenţi îşi doresc să cumpere o proprietate ca investiţie, şi nu pentru uz personal. De asemenea, 70% dintre persoanele care au fost incluse în cercetare îşi doresc să cumpere imobile în centrul Capitalei sau în nord, inclusiv în zonele limitrofe, 74% sunt în căutarea unor spaţii mai mici de 120 mp, 77% doresc să achiziţioneze apartamente, nu case, iar 82% vizează apartamente cu două sau trei camere. În ceea ce priveşte preferinţele pentru anul de construcţie, circa 20% sunt interesaţi de imobile construite înainte de cutremurul din 1977, iar aproximativ 20% tranzacţionează doar imobile nou-construite.

Un alt rezultat al cercetării relevă şi o putere de cumpărare destul de scăzută, cu 61% dintre respondenţi care au declarat că ţintesc unităţi cu o valoare sub 100.000 euro, în timp ce numai 7% tranzacţionează imobile de peste 250.000 euro.

Studiul a fost realizat în martie 2020 pe un număr de circa 150 de persoane active în piaţă, dintre care 61% au tranzacţionat proprietăţi rezidenţiale de cel puţin două ori în viaţă, iar 88% intenţionează să o facă în următorul an. Din punct de vedere al veniturilor, 38% obţineau venituri sub 1.000 euro lunar, iar 19% peste 2.500 euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Studiu realizat pe 150 depersoane, cat de aberant studiul si articolul.

    Daca vorbeam de 1000 persoane in 10 judete adica minim 10000 mii de persoane mai ziceam. 

    Iar faza cu portalul ala pentru particular "faracomision.ro" este o capusare ca sa se fure numarul de contac al proprietarilor directi, ce ajuta mai apoi la vanzarea portofoliului de contacte tot catre agenti. 

    Stim practica din imobiliare, dublare, triplare, etc, anunturi peste anuntul particular pana dispare in josul paginii. Pe urma interactiunea clandestina a agentului care se da cumparator si abordarea la psihologic a proprietarului, exasperat si obosit de acentiile ce il sicaneaza pentru a semna un contract de intaietate pentru vanzare. 

    Toate agentiile sunt sarlatante cand vine vorba de tactici de manipulare si umflare preturi imobiliare, dar aceasta distractie se pare ca apune in curand. 

    Cel putin pentru urmatorii 6 ani iar nu o sa se mai auda de distractia in imobiliare. 

    Astept 2022!! atunci o sa cumpar cu cash!!! direct de pe un site de anunturi particulari si nu de pe imo expert si mai stiu eu ce siteuri la misto. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb