Actualizare 11:20
Uniunea Europeană şi SUA au ajuns la un acord referitor la cadrul serviciilor financiare, în timpul negocierilor privind Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), a apreciat luni organizaţia de protecţie a mediului Greenpeace Olanda, citând o serie de documente confidenţiale din jurul discuţiilor.
Astfel, UE a acceptat un capitol de sine stătător privind serviciile financiare, al cărui conţinut urmează să fie negociat, iar Statele Unite au fost de acord cu procesul negocierii. Discuţiile s-au concentrat asupra definiţiilor, sferei capitolului financiar, precum şi asupra reglementărilor şi excepţiilor.
Capitolul SUA referitor la serviciile financiare acoperă doar furnizorii de astfel de servicii, care sunt reglementaţi şi supervizaţi ca instituţii financiare, în timp ce capitolul UE vizează toate categoriile de furnizori de servicii financiare.
Uniunea Europeană şi SUA nu şi-au modificat poziţia în privinţa cooperării autorităţilor de reglementare în privinţa serviciilor financiare: Statele Unite continuă să se opună discutării acestei probleme în cadrul negocierilor privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, în timp ce UE a confirmat că oferta sa mutuală de acces pentru servicii financiare depinde de angajamentul satisfăcător al SUA în privinţa cooperării autorităţilor de reglementare.
Uniunea Europeană şi SUA au abordat şi reglementarea internă, ţinând cont de actualele consecinţe ale negocierilor din cadrul tratatului global pentru liberalizarea serviciilor (TiSA). SUA au o abordare prudentă privind aplicarea reglementărilor interne în domeniul serviciilor non-financiare.
Greenpeace se opune Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), susţinând că acesta ar acorda prea multă putere corporaţiilor pe seama consumatorilor şi guvernelor naţionale. În schimb, susţinătorii TTIP apreciază că parteneriatul ar permite realizarea unor economii de peste 100 miliarde de dolari pe ambele maluri ale Atlanticului.
Negociatorii UE Şi SUA speră să ajungă la o variantă preliminară a acordului TTIP până în luna iulie, când ar urma să aibă loc cea de a 14-a rundă de discuţii bilaterale, iar chestiunile mai spinoase să fie rezolvate în a doua jumătate a acestui an. Cu toate acestea, un sondaj realizat luna trecută de Fundaţia Bertelsmann arată că sprijinul pentru TTIP este în scădere, atât în Germania, cât şi în SUA, la trei ani de la debutul negocierilor.
Un purtător de cuvânt al Guvernului german a declarat că Berlinul vrea în continuare să se ajungă la un acord, în timp ce un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Economiei a afirmat că Germania nu va accepta reducerea standardelor în domeniul siguranţei alimentare.
(D.P.)
------
• SUA se alătură UE în criticile la adresa Greenpeace, după publicarea unor documente secrete despre TTIP
Statele Unite au acuzat luni organizaţia non-guvernamentală Greenpeace că interpretează greşit informaţiile despre un proiect al acordului transatlantic de liber-schimb (TTIP), pe care acest ONG a reuşi să-l obţină în pofida eforturilor SUA şi ale UE de a-l păstra secret şi care este considerat de Greenpeace o dovadă a faptului că oficialii europeni ar fi dispuşi să facă celor americani concesii în privinţa respectării standardelor comunitare de protecţie a consumatorilor şi mediului, cum ar fi de exemplu cele legate de organismele modificate genetic.
Greenpeace a publicat luni 248 de pagini dintr-un document despre care afirmă că reprezintă o parte a proiectului de acord negociat de UE şi SUA. În opinia acestui ONG, informaţiile prezentate confirmă temerile că acest acord comercial ar conduce la o dereglementare generalizată de care vor profita marile companii în detrimentul respectării normelor europene privind sănătatea consumatorilor şi mediul.
În replică, un purtător de cuvânt al US Trade Representatives (USTR), organismul american ce poartă negocierile cu UE, a declarat conform agenţiei France Presse că "interpretările făcute pe marginea acestui document par a fi în cel mai bun caz înşelătoare şi în cel mai rău caz total eronate".
Acordul aflat în curs de negociere "va păstra, nu va relaxa regulile noastre solide de protecţie a consumatorilor, a sănătăţii şi mediului şi va pune SUA şi UE în poziţia de a promova reguli mai solide în întreaga lume" a adăugat sursa citată, care a reluat astfel punctul de vedere exprimat anterior de Comisia Europeană tot ca reacţie la această scurgere de informaţii.
Negociat de doi ani în cel mai mare secret, acordul TTIP are ca obiectiv eliminarea barierelor vamale şi de reglementare pentru crearea unei vaste zone de liber schimb între UE şi SUA.
Conform documentelor publicate de Greenpeace, TTIP ar duce la eliminarea acelor prevederi din protecţia consumatorilor care blochează organismele modificate genetic şi carnea tratată cu hormoni prin înlăturarea principiului preventiv al UE care impune o prudenţă în reglementare atunci când există îndoieli ştiinţifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman.
Aceleaşi documente sugerează că autorităţile de la Washington au ameninţat UE că vor bloca eforturile destinate facilitării exporturilor de autoturisme europene dacă, în schimb, Europa nu acceptă să permită vânzarea mai multor produse agricole americane.
TTIP este un acord comercial între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii ce se prefigurează a deveni cel mai mare acord regional de comerţ liber din istorie. Prima rundă de negocieri a avut loc în iulie 2013, având ca scop înlăturarea obstacolelor comerciale dintre cele două pieţe prin reducerea barierelor tarifare şi non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementărilor de natură tehnică şi standardelor dintr-o gamă largă de sectoare economice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2016, 20:11)
De ex porumbul Pioneer e modificat genetic, cred, nu are putere calorica pt animale, gustul nu e bun, faina e doar hoaspe.
Daca ai obisnuit animalele cu porumb de casa nu mai manca acest porumb, de ce
?
Vejiile nu le manca oile iarna provenite din porumb Pioneer, cel vechi il manca.
Pioneerul e foarte mult chimic.
Transmiteti americanilor ca nu vrem sa devenim de 200 kg ca ei !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2016, 20:54)
Dupa animalul american denumit om este peste grasimea recomandata face cancer si apoi trece in sistemul medical sa fie consumat pina la capat. De ce sa nu devii ca ei ?