Statele Unite sunt deschise să poarte discuţii la cel mai înalt nivel cu China pe tema relaţiilor tensionate dintre cele două ţări, a afirmat ieri un oficial al Departamentului de Stat, notează AFP, citată de Agerpres.
Declaraţia intervine într-un moment în care numărul doi din diplomaţia americană se pregăteşte să efectueze un turneu în Asia.
Departamentul de Stat a anunţat într-un comunicat că Wendy Sherman va vizita începând de mâine Japonia şi Coreea de Sud, aliaţi ai Statelor Unite, dar şi Mongolia, a cărei relaţie cu Washingtonul s-a îmbunătăţit recent.
Comunicatul nu menţionează nicio etapă în China, în pofida speculaţiilor în acest sens.
Întrebat despre posibilitatea unei astfel de vizite în China, un responsabil al Departamentului de Stat a indicat că SUA sunt dispuse la schimburi de păreri "într-o manieră practică, substanţială şi directă".
"Am explorat şi vom continua să explorăm oportunităţile de a interacţiona cu responsabilii chinezi, inclusiv la nivel înalt, în cadrul eforturilor noastre de a face să progreseze interesele Statelor Unite şi pentru a gestiona această relaţie în mod responsabil", a declarat acest oficial.
Washingtonul şi-a atras din nou furia Beijingului în ultimele zile, în primul rând cu votul din Senat, privind un embargou asupra produselor din provincia Xinjiang, pentru a condamna "munca forţată" a minorităţii musulmane uigure. Apoi, după ce a avertizat companiile americane cu privire la riscurile la care ar putea fi expuse dacă operează în Hong Kong, după ce Beijingul a introdus o serie de restricţii vizând acest istoric centru financiar.
În cazul unei vizite, Wendy Sherman ar deveni cel mai înalt oficial al administraţiei americane care s-a deplasat în China de la instalarea lui Joe Biden la Casa Albă.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Jake Sullivan, s-au întâlnit cu responsabilii chinezi Yang Jiechi şi Wang Yi în martie în Alaska, cu prilejul unui summit extrem de tensionat.
China a fost declarată de administraţia Biden ca provocarea numărul unu pentru politica externă a Washingtonului.
Preşedintele american a mers pe urmele lui Donald Trump adoptând o linie dură faţă de Beijing, dar s-a demarcat de predecesorul său promiţând să restabilească prioritatea cooperării cu aliaţii Statelor Unite.
1. Trebuie și invers
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2021, 09:45)
Trebuie și invers, ca Beijingul sa fie deschis discuțiilor cu Washingtonul ceea ce nu prea se întâmplă. Chinejii știu cu cine au de-a face....