La 1914, magiunul din prune era un preparat suficient de cunoscut şi de apreciat încât să se înfiinţeze o fabrică la Topoloveni care să se ocupe chiar cu producerea acestui aliment. Mai noile arhive, de după Revoluţia din 1989 şi de după intrarea României în Uniunea Europeană, ne spun că 7 aprilie 2011 a fost ziua în care magiunul din prune Topoloveni aducea în România prima Indicaţie Geografică Protejată. Astfel, pe 7 aprilie 2022 se împlinesc exact 11 ani din momentul în care tradiţia culinară românească a făcut primul pas pentru recunoaşterea şi valorificarea ei în Uniunea Europeană. Tradiţia culinară românească este fără vârstă, însă cea mai nouă dintre ramurile ei, cea care a reuşit să iasă în afara ţării, are o dată de naştere şi o aniversare, pe 7 aprilie.
La 11 ani de la primirea Indicaţiei Geografice Protejate, magiunul din prune Topoloveni şi-a consolidat poziţia pe piaţa românească şi a ajuns în peste 20 de ţări din întreaga lume, prin mai multe programe de promovare. Cu sprijinul Uniunii Europene, magiunul a obţinut recent şi o înregistrare internaţională (prin Decizia de punere în aplicare 532/2022 din 1 aprilie, Jurnalul Oficial UE), care oferă brandului o protecţie şi o vizibilitate internaţionale. De asemenea, în urmă cu câţiva ani, tot cu susţinerea Uniunii Europene, marca magiun din prune Topoloveni a fost înregistrată în Statele Unite ale Americii şi în Canada, în sistemul Trade Mark, care îi oferă protecţie şi exclusivitate în utilizare. Pentru 2022, traseul de promovare a magiunului din prune Topoloveni include Emiratele Arabe Unite, Vietnamul, Grecia şi, de asemenea, România.
"Aş spune că o mare parte din notorietatea actuală a magiunului din prune Topoloveni se datorează şi faptului că e un aliment sănătos, fără adaos de zahăr, fără E-uri, fără conservanţi şi fără aditivi. Pentru că pe 7 aprilie este, de asemenea, Ziua Mondială a Sănătăţii, le recomand consumatorilor să aibă grijă de propria sănătate şi prin gestul simplu de a citi etichetele alimentelor atunci când merg la supermarket. Avem posibilitatea de a cumpăra alimente de calitate, dar, din păcate, nu şi posibilitatea de a cumpăra sănătatea, atunci când aceasta nu mai este. În plus, parcurgerea informaţiilor de pe etichetă ne ajută să fim siguri că vom achiziţiona exact ce ne-am propus. Le amintesc şi cu această ocazie consumatorilor că brandul Topoloveni se confruntă de ani buni cu concurenţa neloială şi că nu toate produsele de la supermarket care au Topoloveni în nume ne aparţin. Pe etichetele produselor noastre scrie doar Topoloveni, fără alte cuvinte înaintea toponimului." - a declarat Bibiana Stanciulov, Director General Sonimpex Topoloveni.
Calitatea magiunului din prune Topoloveni a fost reconfirmată în ultima perioadă prin încadrarea în categoria A pe scala Nutri-Score (categorie din care fac parte alimentele cu cel mai ridicat conţinut nutritiv) şi, de asemenea, prin includerea magiunului în Registrul Naţional al Menţiunilor Nutriţionale şi de Sănătate. În cei 11 ani de la primirea Indicaţiei Geografice Protejate şi înainte de acest moment, magiunul din prune Topoloveni a acumulat în propriul portofoliu de distincţii o mulţime de premii pentru gust şi de recunoaşteri ale calităţii sau ale notorietăţii, precum Codul de Operator NATO sau recenta plasare pe locul întâi în topul Taste Atlas al celor mai bine cotate conserve de fructe din lume.