• Dacă va fi nevoie, 10 miliarde euro vor ajunge în sectorul bancar
Miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat, duminică seara, activarea mecanismului de ajutor financiar pentru Grecia, prin care această ţară va primi un pachet de 110 miliarde de euro, pe trei ani, în schimbul unor măsuri dure de austeritate. Din suma menţionată, 80 de miliarde de euro vor proveni de la statele din zona euro, iar restul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Decizia acordării de sprijin urmează să fie confirmată de liderii ţărilor din zona euro în cadrul unei reuniuni extraordinare care va avea loc în 7 mai, la Bruxelles. FMI ar urma să aprobe împrumutul pentru Grecia în cursul acestei săptămâni.
În 2010, Grecia va primi de la celelalte state din zona euro 30 de miliarde de euro sub formă de credite bilaterale coordonate, cu o dobândă de aproximativ 5%. O primă tranşă a sprijinului va fi livrată Atenei înainte de 19 mai, dată la care Grecia trebuie să răscumpere obligaţiuni în valoare de 8,5 miliarde de euro.
Din cele 110 miliarde de euro, 10 miliarde vor fi alocate, în caz de nevoie, stabilizării sectorului bancar din Grecia.
În schimbul ajutorului internaţional, guvernul grec a dezvăluit un plan de austeritate prin care urmăreşte să realizeze economii suplimentare de 30 de miliarde de euro, în următorii trei ani.
Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, a declarat: "Suntem încrezători că Grecia îşi va respecta angajamentele. Accentuez faptul că programul este sistematic, riguros şi cuprinzător, şi dacă este corect implementat, atunci economia Greciei va fi mai dinamică şi competitivă, şi va oferi creştere economică şi locuri de muncă".
Guvernul elen a promis să reducă şi să îngheţe salariile bugetarilor, să majoreze taxele, TVA, să impună noi impozite pe afaceri, să micşoreze pensiile şi să crească vârsta de pensionare pentru lucrătorii din sectorul public, măsuri care generează proteste ale sindicaliştilor.
Economia Greciei a scăzut cu 2% anul trecut, iar anul acesta situaţia se va agrava, PIB-ul urmând să înregistreze un declin de 4%, potrivit estimărilor oficialilor de la Atena. Grecia nu va avea expansiune economică decât în 2012, când PIB-ul ar urma să crească cu 1,1%, după un declin de 2,6% în 2011.
•
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, ieri, că va accepta drept garanţii toate obligaţiunile emise de guvernul grec, suspendând cerinţa referitoare la pragul minim de rating pentru titlurile pe care le acceptă de la bănci. Astfel, obligaţiunile greceşti vor putea fi utilizate drept garanţii în cadrul operaţiunilor de creditare derulate de BCE, chiar dacă agenţiile de rating vor continua să retrogradeze Grecia. Potrivit BCE, suspendarea va fi menţinută "până la noi ordine".