13% - creştere aşteptată pentru gazele interne

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii / 11 iunie 2015

13% - creştere aşteptată pentru gazele interne

Actualizare 20:01 Preţul gazelor pentru clienţii casnici va creşte la 60 lei/MWh de la 1 iulie

Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică va creşte, începând cu 1 iulie, la 60 lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh în prezent, şi ar putea ajunge la 90 lei/MWh în 2020, conform unui proiect de HG publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei.

Conform noului calendar de liberalizare stabilit cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, preţul gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică va creşte de la 1 iulie 2016 la 66 lei/MWh, de la 1 aprilie 2017 la 72 lei/MWh, 1 aprilie 2018 - 78 lei/MWh, 1 aprilie 2019 - 84 lei/MWh şi 1 aprilie 2020 - 90 lei/MWh.

"Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populaţiei, începând cu luna aprilie 2018, va fi reevaluat şi se va stabili în urma unei analize care să aibă în vedere o serie de elemente de influenţă, cum ar fi: condiţiile de piaţă, preţul gazelor naturale înregistrat pe piaţa internă şi în Europa, dezvoltările din sector, diferenţele de curs etc.", se menţionează în proiect, scrie Economica.net.

Nota de Fundamentare a proiectului menţionează că, în urma discuţiilor care au avut loc cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Uniunii Europene şi Băncii Mondiale, în cadrul misiunilor de evaluare din perioada ianuarie - mai 2015, au fost elaborate mai multe scenarii de calendar de liberalizare a preţului gazelor naturale din producţia internă (preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele termice destinate consumului populaţiei), cu aplicare începând de la 1 iulie 2015.

Toate scenariile au fost concepute cu aplicarea unei creşteri de preţ pentru producţia internă începând cu data de 1 iulie 2015. Din acest motiv, pentru predictibilitate, s-a considerat că ar fi util, pentru piaţă în general, ca acest calendar să urmărească o singură creştere anuală a preţului producţiei interne, componentă a preţului final reglementat, odată cu stabilirea tarifelor, respectiv în luna aprilie a fiecărui an. De asemenea, alegerea perioadei aprilie an curent - martie an următor a avut în vedere şi ciclul de injecţie-extracţie, care se realizează în aceeaşi perioadă.

Reprezentanţii FMI, ai UE şi BM au solicitat ca preţul producţiei interne pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică să fie, începând cu data de 1 iulie 2015, de 62 lei/MWh, motivat de faptul că în calendarul agreat în anul 2012 la data de 1 iulie 2015 era prevăzută această valoare a preţului producţiei interne.

Acest calendar a fost aprobat în luna mai 2012 de către Guvernul României, printr-un Memorandum, iar prevederile acestuia s-au regăsit în cele ale Legii energiei şi gazelor naturale nr. 123/2012 şi au constat în eliminarea preţurilor reglementate până la 31 decembrie 2014 pentru clienţii finali non-casnici, şi pentru clienţii casnici până la 31 decembrie 2018.

Ulterior, prin modificările şi completările aduse Legii energiei şi gazelor naturale nr. 123/2012 de către Parlamentul României, termenul de liberalizare pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei a fost extins până la data de 30 iunie 2021.

Având în vedere aceste prevederi, consumatorii non-casnici aflaţi în piaţa reglementată până la data de 31 decembrie 2014 au devenit clienţi eligibili începând cu data de 1 ianuarie 2015.

"Calendarul de liberalizare convenit cu organismele financiare internaţionale a fost respectat până în luna iulie 2014, moment în care premisele luate în considerare la momentul iniţierii acţiunii de liberalizare a pieţei reglementate de gaze naturale din România au fost devansate de dinamica sectorului gazelor naturale, aceasta din urmă dovedindu-se a fi mai accelerată", se arată în Nota de Fundamentare.

Având în vedere gradul redus de suportabilitate la nivelul clienţilor casnici, în ceea ce priveşte preţurile gazelor naturale plătite de populaţie, Guvernul României a luat decizia ca până la data de 1 iulie 2015, preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie să nu crească. Astfel, în conformitate cu prevederile Hotărârea Guvernului nr. 5/2015 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, Guvernul a decis ca până la data de 30 iunie 2015 preţul de achiziţie a gazelor naturale să fie de 53,30 lei/MWh.

---

Guvernul intenţionează să aprobe un nou calendar de liberalizare a pieţei gazelor pentru populaţie, în urma căruia preţul va urca la 60 de lei/MWh de la 1 iulie 2015, a declarat, ieri, ministrul Energiei, Andrei Gerea, care spera ca Executivul să ia o decizie în acest sens în şedinţa de ieri. Însă acest punct nu a mai intrat pe ordinea de zi.

Dacă până la finalul lunii curente va fi luată o decizie în acest sens, atunci gazul din producţia internă se va scumpi cu 13% faţă de nivelul actual.

Andrei Gerea a explicat, ieri dimineaţă: "În principiu, ştiţi foarte bine, preţul gazului intern va creşte cu circa 6 lei/MWh anual. Pentru iulie, avem programată o creştere de aproximativ 7 lei/MWh. Propunerile iniţiale au fost mult mai mari şi mult mai greu de suportat. Am reuşit, însă, să convingem instituţiile internaţionale în discuţiile pe care le-am avut că preţurile din piaţa liberă vor ajunge să fie net inferioare graficului de liberalizare care a fost propus iniţial şi că nu avea niciun rost să ne grăbim noi cu majorarea preţului, mai ales că acest lucru nu a fost agreat nici de către furnizorii de gaze".

Ministrul a spus că termenul până la care ţara noastră trebuie să realizeze liberalizarea preţului gazelor naturale pentru populaţie este 2021.

Creşterea la care s-a referit Andrei Gerea vizează doar preţul de producţie. Factura finală include, în afara acestui preţ, şi costurile cu transportul, furnizarea şi distribuţia.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei), a declarat, recent, că preţul final al gazelor naturale pentru populaţie va creşte cu maxim 15-18% până la sfârşitul anului 2018. Domnia sa a explicat că la o creştere de circa 35% a preţului de producţie în cadrul calendarului de liberalizare în perioada 2015-2018, impactul în preţul final este de 15-18%, în condiţiile în care nu sunt preconizate modificări la tarifele de transport, furnizare şi distribuţie.

Preţul final al gazelor naturale se va majora de la 1 iulie cu un procent cuprins între 5 şi 8%, a preconizat, recent, domnul Havrileţ.

Începând cu data de 1 aprilie 2015, preţurile gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici au scăzut, în medie, cu 3,9% potrivit ANRE. Media este calculată în funcţie de ponderea fiecărui furnizor din cei 39 care livrează gaze naturale clienţilor casnici din piaţa reglementată. Clienţilor GDF Suez le-a scăzut uşor factura, iar consumatorilor E.ON li s-au majorat costurile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oare 15-18% este un procent mic sau rezonabil in conditiile in care salariul nu va creste deloc sau cel mult cu 1-2% si acesta numai la bugetari. Sectorul privat care trimite in somaj si scade salariile dar contribuie la bunastarea bugetarilor trebuie sa suporte astfel de majorari doar ca "sa dam bine " la UE? Al cui este interesul? oricum nu al omului de rand care "s-a bucurat" de (ne)scaderea vreunui TVA, poate da pe ici pe colo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb