20 DE PROCESE CU CHEVRON Activistul Nicuşor Dan: "Gazele de şist aparţin comunităţilor locale, conform legilor în vigoare"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 octombrie 2014

Activistul Nicuşor Dan: "Gazele de şist aparţin comunităţilor locale, conform legilor în vigoare"

Multe localităţi resping explorarea şi exploatarea gazelor de şist

"Acest tip de resurse trebuie să fie definite foarte clar în Legea Petrolului"

Autorităţile trebuie să modifice Legea Petrolului astfel încât noul act legislativ să cuprindă noţiunea de gaze de şist şi să stabilească foarte clar cui aparţin aceste resurse energetice, a declarat, într-un interviu pentru Ziarul BURSA, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Domnia sa ne-a precizat că, în cazul litigiilor pe care le are ONG-ul domniei sale cu compania americană Chevron, principalul element disputat este dacă aceste resurse aparţin statului sau comunităţilor locale: "După cum arată legea în acest moment, noi considerăm că gazele de şist aparţin în mod cert comunităţilor locale. Situaţia este nefirească pentru că aceste comunităţi nu dispun de mijloacele necesare pentru exploatarea acestor resurse. Multe dintre ele nu-şi doresc exploatarea resurselor de gaze de şist. Este nevoie de schimbarea cadrului legislativ astfel încât gazele de şist să fie mutate din proprietatea comunelor în cea a statului sau să fie introduse în Legea petrolului".

Activistul consideră că, în acest moment, gazele de şist nu sunt definite în Legea Petrolului, iar Legea domeniului public spune că tot ce este bogăţie a subsolului aparţine statului sau comunităţilor locale, fără a face o delimitare foarte clară. "Trebuie să avem o lege în care să fie stipulat clar cui aparţin gazele de şist", ne-a menţionat Nicuşor Dan.

Legea Petrolului nr. 238/2004 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 535 din 15 iunie 2004 arată, în articolul 1, că (1) Resursele de petrol situate în subsolul ţării şi al platoului continental românesc al Mării Negre, delimitat conform principiilor dreptului internaţional şi convenţiilor internaţionale la care România este parte, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice şi aparţin statului român. Actul normativ stipulează că petrolul reprezintă substanţele minerale combustibile constituite din amestecuri de hidrocarburi naturale, acumulate în scoarţa terestră şi care, în condiţii de suprafaţă, se prezintă în stare gazoasă, sub formă de gaze naturale, sau lichidă, sub formă de ţiţei şi condensat, iar definiţia precizată pentru gazele naturale este că acestea cuprind gazele libere din zăcăminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat.

Activistul susţine că asociaţia pe care o conduce are aproximativ 20 de procese cu compania americană Chevron pe tema gazelor de şist.

Nicuşor Dan ne-a spus că două procese au fost deschise în 2012, iar unul dintre ele o să aibă recursul la Înalta Curte, în februarie. Domnia sa a adăugat: "Mai sunt procese în care unele comune din Vaslui au luat hotărârea să interzică explorarea gazelor de şist, iar prefectul le-a atacat în instanţă. Conform legii, când prefectul atacă o hotărâre, aceasta se suspendă şi nu mai are efect până când nu se termină procesul intentat de prefect. Noi am intervenit de partea comunelor şi Chevron a intervenit de partea prefectului".

Potrivit sursei citate, există circa 20 de acorduri petroliere semnate de guvernele Năstase, Ungureanu, Ponta care acoperă aproximativ 70% din suprafaţa României. Dintre acestea, Chevron are perimetre în zona Bârladului care acoperă mare parte din judeţul Vaslui şi puţin din Iaşi, Bacău şi Galaţi, dar şi în Dobrogea - Adamclisi, Costineşti, Vama Veche.

Nicuşor Dan apreciază că există trei etape în procesul pentru descoperirea gazelor de şist: "Întâi se face o prospecţiune, adică rezonanţa solului, apoi urmează explorarea, care este de fapt o exploatare experimentală, pentru că se forează până la 3.000 de metri şi se introduce apă cu acel lichid de fracturare şi de aceea sunt oamenii nemulţumiţi. În fine, ultima etapă este exploatarea propriu-zisă".

Cadrul legislativ privind problema gazelor de şist trebuie adaptat astfel încât să fie preîntâmpinate toate riscurile care pot apărea prin exploatarea acestor resurse, ţinând cont şi de experienţa ultimilor 20 de ani din Statele Unite, ne-a explicat Nicuşor Dan, apreciind: "Germania a decretat că este o problemă serioasă şi în iulie 2014 a fost semnat un acord între ministerele lor de Mediu şi Economie. Aceste ministere s-au înţeles ca, până în 2021, să nu exploateze gaze de şist, ci doar să fie făcută o explorare prudentă până când va fi creat un cadru legislativ".

De-a lungul timpului, s-au întâmplat accidente ecologice foarte grave, iar Chevron a spus că au fost doar nişte accidente, pentru că nu a fost controlată cum trebuie tehnologia de explorare, potrivit sursei amintite, care arată, însă, că un cercetător american a făcut o statistică pe zeci de mii de cazuri de explorare şi a descoperit că doar 7% dintre situaţii au fost accidente.

Nicuşor Dan ne-a explicat că aceste foraje ale Chevron nu pot fi controlate şi deranjează structurile geologice şi zonele seismice, iar din cauza fracturării se produc o serie de efecte negative precum contaminarea apei potabile şi mişcări ale pământului. Domnia sa apreciază că Institutul de Geologie are datoria să realizeze măsurători şi analize a fenomenelor produse în urma activităţii Chevron, dar Statul nu doreşte acest lucru.

Chevron va continua explorările gazelor de şist din România

Explorarea gazelor de şist din ţara noastră va continua, ne-au declarat, recent, reprezentanţii companiei americane Chevron. Aceştia ne-au precizat: "În prezent, analizăm informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor de foraj şi cele obţinute în urma investigaţiilor geo-fizice pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale din argilite. După finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale) şi vor rămâne în custodia statului. Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România". Reprezentanţii Chevron ne-au mai spus că decizia legată de planul viitoarelor operaţiuni din perimetrul municipiului Bârlad va fi bazată pe rezultatele obţinute în urma studiilor geo-fizice şi a forajului de explorare la sonda de lângă satul Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui.

De asemenea, compania americană îşi va continua operaţiunile în Europa Centrală şi de Est, potrivit sursei citate. "În Polonia, Chevron evaluează rezultatele obţinute în urma studiilor geofizice care au fost finalizate recent şi va începe forajul unei noi sonde anul acesta, în colaborare cu compania poloneză de petrol şi gaze PGNiG. În Ucraina, ne concentrăm pe crearea unui acord de operaţiuni cu Nadra Oles'ka şi pe îndeplinirea condiţiilor legate de adoptarea unei legislaţii favorabile înainte de a putea începe activităţile de explorare", ne-au mai spus, la finele lunii iulie, reprezentanţii Chevron.

Niţă: "Exploatarea gazelor de şist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor"

România poate fi jucătorul principal în domeniul energetic, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Constantin Niţă, arătând că va reveni în Europa producţia de energie pe bază de cărbune, iar exploatarea gazelor de şist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor.

Ministrul Economiei a spus că România are un avantaj extraordinar, pentru că dispune de toate resursele energetice posibile.

Niţă a menţionat, citat de Mediafax, că Uniunea Europeană are o mare problemă cu importurile de gaze naturale, context în care a adăugat: "Exploatarea gazelor de şist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor, precum şi faptul că legăturile, interconectările dintre state trebuie să fie cât mai puternice. Un alt obiectiv strategic al ţării noastre este de a se interconecta cu majoritatea statelor din regiune, inclusv Turcia, în aşa fel încât să putem exporta energie. Tendinţa aceasta că avem prea multă producţie de electricitate şi că nu trebuie să mai construim alte obiective energetice este greşită, pentru că, în perspectiva a 4-6 ani, unele grupuri energetice vor fi înlocuite şi altele vor dispărea, astfel că trebuie să ai capacitate de a dezvolta alte sectoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb