21-22 Decembrie, Zilele Demnităţii Naţionale

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 22 decembrie 2017

21-22 Decembrie, Zilele Demnităţii Naţionale

Nici 21, nici 22 decembrie, nici 24 şi nici 17 decembrie, nici una din zilele cheie ale Revoluţiei din 1989 nu este sărbătoare legală.

Sărbătorind Marea Unire, Ziua noastră naţională 1 decembrie întăreşte tradiţia a numeroase naţiuni care şi-au ales drept zi naţională, data la care s-a petrecut unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria lor - independenţa sau intrarea în vigoare a unei constituţii democratice.

Noi sărbătorim Marea Unire.

Dar este loc să sărbătorim şi "mica unire" (Unirea Principatelor Române), la 24 ianuarie, care este zi liberă.

Mai sunt şi Întâi Mai şi Rusaliile, Ziua Copilului, sărbătorile religioase...

Cred că s-ar cuveni să avem şi Ziua Revoluţiei.

La 21-22 decembrie, a avut loc o cotitură semnificativă în viaţa noastră, Revoluţia înseamnă pentru noi eliberarea naţiunii dintr-un sistem artificial, al arbitrariului, care se prezenta drept de nezdruncinat, cu pretenţia că înaintează ineluctabil către un aşa-zis "viitor luminos", perpetuu amânat, necesitând mereu sacrificiul prezentului.

Revoluţia a instaurat o scurtă periodă de demnitate naţională.

Dacă aş avea puterea să fac asta, atunci aş da o lege prin care aş hotărî ca zilele de 21-22 decembrie să fie denumite "Zilele Demnităţii Naţionale".

Dacă veţi obiecta că şi aşa avem prea multe zile libere, atunci propun să inventăm noţiunea de Sărbătoare Naţională în zile lucrătoare - nu am nevoie să nu muncesc, în Zilele Demnităţii Naţionale.

Dimpotrivă.

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Sir Make!

    Zilele Revolutiei se cam suprapun nefericit cu sarbatoarea Craciunului,cand polititicenii care trebuie sa se filmeze la festivitati,cam sunt prin vacante, mai mult sau mai putin, exotice, cum le e si mintea.... 

    1. In fiecare zi ne batem joc. A spus marele Vulpescu. De pasari, de iubire si de mare. Dar astazi noi nu batem joc de cei ce s-au jertfit pentru o crezare.. Suntem prea slabi sa facem un pic mai mult. Asa cum ai nostri buni faceau demult. Am invatat dibaci sa ne prostim, ca ne e jena sa vorbim.. Vechilului sa ne jelim, ar fi prea mult sa ne injosim. Dar nicisa scuipe nu am sta C-ar nimeri pe altcineva. Care a stat cu pieptul gol cand noi fugeam ca de viscol.Si azi noi huzurim in pub, ne delectam in mall ca intr-un pleasurehub. Ar fi frumos daca am stii sa multumim, ca avem voie sa vorbim. iSi ce-i mai simplu si firesc decat sa spun: Iti multumesc

      Craciunul amplifica Demnitatea Nationala iar sacrificiul facut de poporul roman in zilele Craciunului da Craciunului o insusire aparte in Romania, devine o sarbatoare cum au toti crestinii, dar ca nicaieri in alta parte.

      Care sacrificiu? al Presedintelui (ma rog, secretar general) in sfanta zi de Craciun, dupa o parodie de proces?.

      Asa se instaureaza o democratie?. 

    E adevarat ca Revolutia seamana cu 4 iulie al americanilor, ar putea fi zi nationala 21 sau 22. E o cotitura radicala a neamului. Doar ca deja decembrie e full house, cu 1 Decembrie care mai inseamna si aparitia PROTV :) , cu moartea Regelui chiar de Mos Nicolae, cu comemorarea Revolutiei din 16 pana in 22, cu executarea lui nea Nicu chiar de Craciun, la care se adauga sarbatorile de iarna si revelionul. E o luna antagonica. Si cine stie ce ne mai aduce viitorul, tot in decembrie. Daca ar fi 22 liber se va face punte cu 23 si 24 deci practic va fi o saptamana libera. Nu ca ar fi ceva rau.

    1. Ai uitat taierea porcului; este sarbatoare nationala la romani. 

    Excelenta idee !

    Plus de asta, e si foarte utila.  

    Toata lumea trebuie sa faca mancare, curat, cumparaturi. 

    Ar ajuta si dpdv istoric (cum ati mentionat in articol), dar si practic.  

    Cotitura semnificativa de care vorbesti este pe cale sa fie anulata chiar in aceste zile. Nu stiu cat de bine si de ce anume s-o fi eliberat natiunea in 1989, dar mi-e clar ca acum intinde cu blandete, resemnare si supusenie gatul, precum boul, ca sa i se puna jugul inapoi (asta nu e deloc o insulta; doar cine-a vazut cum se injugau boii la car poate intelege).

    Asa ca, Make, la scara istorica mi se pare ca vorbim doar de o mica fluctuatie - ce e un sfert de secol pentru Istorie??? Aproape nimic, un paragraf in manualele de peste 100-200 de ani - in destinul normal, firesc, al acestui popor.

    Nu gasesc nimic de sarbatorit aici. Cel mult de comemorat. 

    1. In materie de identitate nationala, nu este cum este, ci este cum vrei sa fie.

      Daca, odata cu Boia (Lucian), vrei sa fim precum boul, atunci multi iti vor da dreptate, precum lui Boia (Lucian) multi ii dau dreptate, dar nimeni nu va recunoaste ca este precum boul, precum nici Boia (Lucian) nu recunoaste. 

      Dar, daca vrei sa fii demn, atunci poti vedea cum sute de mii de concetateni protesteaza in strada contra modificarii legislatiei , neacceptind favorizarea infractorilor si realizezi ca asta-i un ecou al Zilelor Demnitatii Nationale, traite la Revolutie. 

      Cit despre scara istoriei.... 

      De circa 2500 de ani, la Adar Aleph si Adar Bet (in februarie-martie, final de an in socoteala eclesiasta ebraica), este sarbatorit Purim-ul, supravietuirea evreilor in Persia lui Ahasveros (probabil Xerxes), prin interventia Esterei, care a obtinut decretul regal ca iudeii din exil sa se poata inarma si sa se adune intr-o cetate fortificata, ca sa se apere de exterminarea pusa la cale de Haman. 

      Scara conflictului poate fi exprimata de cifra de 511 persani ucisi in conflict, desi nimic nu-i sigur, ba chiar nu-i sigur ca intreaga poveste nu este o metamorfozare a unor mituri locale, despre Ishtar (Ester) si Marduk (Mordecai). 

      Interesant este ca, in primele patru secole crestine, Cartea Esterei nu si-a gasit loc in Biblie, dar Ester, astazi, conteaza drept sfinta la ortodocsi. 

      Doua mii cinci sute de ani de celebrare a supravietuirii, (pe o baza istorica subreda), nu este fapt suficient de exemplar ca sa intelegem ce rol important ar juca adoptarea Zilelor Demnitatii Nationale, cind istoria noastra este certa, am trait-o si exista martori?!

      Un sfert de secol, aproape nimic? unde si cand, intr-un sfert de secol s-a distrus in asa hal o tara (moral, un popor) si unii au putut acumula atata agoniseala?.

      Cand, intr-un sfert de secol, Romania a mai cunoscut un asemenea exod al fiilor sai?. 

    sa sarbatorim CE? "revolta spontana" (avem si acum manifestari "spontane " aranjate cu lozinci tiparite , vuvuzele etc..=spontan) a fost o lovitura de stat pusa la punc la Malta in nov.1989 de Gorbaviov si Bush senior ..s-a dorit inlaturarea unui regim pentru ca aceasta tara sa poata fi jefuita in voie ..toti care ne conduc sant partasi la acest jaf..acum "lupta poltica " este practic lupta intre cercurile de interese ale marilor puteri ..fiecare avand "pionii" sai in diferite structuri si partide politice...totul este minciuna , jaf, depravare , non valoare ..."Cine-au îndragit strainii,

    Mânca-i-ar inima câinii,  

    Mânca-i-ar casa pustia,  

    Si neamul nemernicia!"

    M.Eminescu -Doina.. 

    1. Te rog, nu-mi nega Revolutia!

      Eu nu sint nici vuvuzea, nu sint nici Gorbaciov, nici Bush, nici nimeni. 

      Eu am participat la Revolutie, indiferent de ceea ce descopera acum anchetatorii si indiferent de ceea ce s-a petrecut ulterior. 

      Am participat la Revolutie si am trait zilele si lunile acelea de Demnitate Nationala.

      Taci! 

      Ai dreptate MAKE!

      Au fost, atunci, in primele zile, niște momente cu adevarat înălțătoare, in care te simțeai mândru ca ești român.  

      Toata presa internaționala era plina de elogii la adresa noastră, Romania era privita cu mirare si admiratie.

      Intr-adevar, chiar daca foarte repede a venit si deziluzia, acele momente merita sarbatorite si retraindu-le, poate se naste si in poporul roman mandria nationala.  

      Multumesc!

      Mi-ai dat lacrimile. 

      si credeti ca ar trebui sa va fim recunoscatori pentru ca ne-ati furat viitorul? ca ati dat o "mana " de ajutor cozilor de topor, ati fost manipulat....cu minciunile de la "Vocea americii", Europa libera"...am trait in acele zile..si imi e scarba ...de minciunile pe care la un moment dat le-am inghitit si eu ...nu a fost revolutie...a fost o tradare la nivel inalt...armata, securitate ..etc..toti isi aveau "mersul " facut , indicatii si planuri..totul a fost calculat..asa ca nu tac...nu am motive sa fiu recunoscator celor care au distrus voluntar sau involutar aceasta tara...

      Stiu ca este inegal distribuita capacitatea de intelegere, dar in modul cel mai evident, nu ti-am cerut recunostinta, ci doar sa nu-mi denigrezi Revolutia Mea.

      Cu revolutia ta n-ai decit sa faci ce vrei, tradare, manipulare, cozi de topor, securisti, ce vrei tu sa spui.

      Nu are nici o legatura cu ce spun eu. 

      Amice, calcand in picioare simtamintele unora ca Make, care cred in Demnitate Nationala, cum ii zice el, faci jocul securistilor si jefuitorilor tarii acesteia. Nu pricepi ca este interesul lor sa ne dispretuim pe noi insine? Unuia care nu se respecta pe sine, ii poti fura orice, ca nu va putea cracni. In cazul ca vei continua in ideile de pana acum, inseamna ca, de fapt, esti unul dintre jefuitori sau un colaborationist de-al lor. Make are dreptate sa-ti ceara sa taci.

      Da. Da. Da.

      Daca "admiratia lumii" a fost regie, pentru intaratarea poporului??!. 

      Grija ca vine Caramitru cu sulul.......! 

      De ce te ratoiesti? Make a fost de buna credinta daca asa a trait momentele . 

    Fotografia este impresionanta, coroanele mortuare ca lesuri vestede in groapa comuna din fata Comitetului Central.

    Sir Make, asta ai copt-o, fotografia nu-i de anul asta. 

    ..Asa o fi ! Insa aceasta demnitate sa transformat intre timp adica citiva mai tirziu in DISPERARE si DEZNADEJDE_nationala pt. foarte multi dintre compatriotii nostrii, fortati fiind de imprejurari si circumstante sa ia calea strainatatii domnule Make ! Defintiv sau temporar si cu sacrificii mari in multe cazuri..In sfirsit ! Si daca e sarbatoare atunci sa sarbatorim asa cum putem fiecare_...Prin urmare dar si legat de arme si fapte vitejesti ce tin de arme si armata dar ceva mai incoace in timp, adica mai aproape de zilele noastre ca tot sarbatorim azi ziua de 22-Dec-1989, ziua alungarii sotilor Ceausescu cu mult singe si foc de pusca, m-am gindit astfel la o interesanta tema de emisiune special dedicata zilei de azi~..Deci_:.....~Il ascult aproape zilnic pe Tudor Barbu la B1~...Si multi dintre cei care intra in direct vorbesc de faptul ca am avea si noi nevoie din cind in cind si de niste alegeri antincipate precum se practica in alte tarii cu regim democratic, caci se zice ca ajuta la mentinerea in stare buna si sanatoasa a democratiei unei tari !...Insa TB ii aminteste intr-un mod raspicat interlocutorului de la telefon ca acest lucru nu va fi posibil niciodata in RO-democrata cu actuala constitutie de tip FSN-ista si veche din 1991, odata..si respectiv datorita faptului ca nici 1 deputat sau senator nu va pleca de buna voie din fotoliul sau de parlamentar mai devreme de terminarea mandatului in curs din motivele bine stiute de catre TOTI__..Corect si foarte adevarat ~..Insa din ceea ce am urmarit pina in prezent si poate mi-a scapat mie vreo emisiune sau interlocutor, care sa vorbeasca deschis si fara teama de faptul ca si armata romana care chipurile sa modernizat odata cu intrarea noastra in NATO si nu ar mai avea nimic in comun cu trecutul sau "glorios" adica vezi doamne sa rupt complet de ceea ce a fost EA-armata inainte de 89', care ne place nu place era si TICALOASA, daaa domnule colonel Mircea Dogaru dar si CORUPTA-si-Spagara_in_Totalita te cu rare exceptii izolate_( cunosc bine pe 1~personal )_si_(~Intrebati pe orcine a facut stagiul militar obligatoriu inainte de 89' dar si dupa, inca o perioada de timp, si are sa va confirme cele scrise aci'.._Niste _K-N-Alii_Blestemate multi dintre_EI_cadrele din cele timpuri~~!!!!!___)_..si deci cum se face de nu intreaba nimeni si in live de ce K`~apii armatei romane de dupa 89' nu a dat o lovitura de stat precum in Turcia de exemplu, tara cu traditie in schimbarea regimurilor politice in forta sau in alte state !..De ce nu au dat jos si de pamint cu Regimurile K_riminale si tradatoare de neam si patrie ale lui Iliescu-Roman_N. Vacaroiu si A.Nastase si restul~??...De ce oare___~?~...Stie cineva raspunsul____'?'..Intrebatii domnule T. Barbu chiar azi ca e doar 22-Dec. pe cei care vor intra in direct in emisiune la dvs. si vedeti ce raspunsuri~faine o sa si primiti~_____~...Eu stiu deja raspunsul dar inca nu il zic_( SIC ! )_pina la emisiunea respectiva domnule T.Barbu_........~~....

    Ai dreptate cu carul, Make. Sa declari sarbatori nationale ziua copilului sau rusaliile si sa uiti de una din putinele zile din ultimele decenii cu adevarat reprezentative pentru dramul de demnitate pe care il are neamul nostru este semn de obtuzitate politica, culturala si istorica. Ma mir ca nu au hotarat sa declare si haloween, ziua recunostintei sau ziua de nastere a vreunui manelist drept sarbatori nationale! Le-am scris pe toate cu initiala mica, asa, ca sa para o greseala de ortografie...

    Sunt convinsă că nu numai eu. ci și alți români care am ieșit în stradă (eu doar la Intercontinental) în decembrie 1989 salut/salută sugestia dlui MAKE ca zilele de 21-22 decembrie să fie denumite - O F I C I A L - „ZILELE DEMNITĂȚII NAȚIONALE”

    Atunci m-am simțit demnă, foarte demnă ! 

    Acuma aștept - fără speranță - ca cineva - vreo autoritate să țină seama de necesitate de a ni se mai oferi cel puțin posibilitatea de bucura - măcar - de o sărbătoare a DEMNITĂȚII NAȚIONALE !?

    Vă mulțumesc, domnule MAKE ! 

    1. om+demn=domn.

      sau demon. Parca ar fi mai "direct". 

    Normal asa este.

    Anormalul il traim ca nimeni nu s-a gandit mai 30 de ani la asta din Parlamentari. 

    Sa sarbatorim ca l-au puscat pe Ceasca?

    Cam nu prea iti vine sa inchini pentru asa ceva. 

    1. Exista si un B apolitic? 

    Declarativ sint bune. Trebuie sa aducem aminte multora de a fi mindru de a fi roman. Nu avem cum sa predam la scoala demnitatea dar macar in mistica 21/22 cine nu-i cu noi, nu e romanoi !

    Nu are legatura cu articolul.

    Csm cum se face ca judecatori au dat prima data castig de cauza la 3 oameni diferiti? 

    Litigi de munca, Cluj, sti la ce ma refer. 

    Din 70 de procese doar 3 au castigat, toti acum in Decembrie. 

    Nu e nici 0,1% din abuzurile care le face firma. 

    10 000 ron daune morale, wtf, asa de putin? 

    In cazul meu ai spus ca sunt ok judecatori. 

    Mai sa fie. 

    De ce am impresia ca sunt aceeasi? 

    Doar 2-6 judeca pe fond aceia sunt buni, foarte buni. 

    Problema e cu Apelul, la aia fale vant. 

    Cat costa un loc pe scaunul de Apel Cluj? 

    In Romania totul se cumpara?

    Un scaun in Parlament e 50 000 euro sau am ramas in urma? 

    1. Pai, toti aveti dreptate. Lipseste o CONCLUZIE BETON!

      Nu, concluzia beton este titlul.

      O sa o ai.

      Poate de Craciunul viitor. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb