3,6 milioane de euro pentru renovarea cartierelor istorice din Timişoara

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii / 7 decembrie 2004

Timişoara are cea mai extinsă zonă protejată de monumente istorice din ţara noastră. Din păcate, însă, multe dintre clădirile care sînt parte componentă a acestei zone istorice, se află într-un avansat stadiu de degradare. Şi acest lucru, susţin specialiştii şi autorităţile locale, în bună măsură din cauza faptului că proprietarii şi co-proprietarii acestor clădiri nu au banii necesari pentru a-şi reface imobilele în care locuiesc.

De cinci ani de zile, Guvernul Germaniei susţine derularea unui proiect de reabilitare a clădirilor istorice din Sibiu. Proiectul are două componente, respectiv asistenţă tehnică şi asistenţă financiară, din partea Guvernului Germaniei. Plecînd de la situaţia existentă în Timişoara, primarul oraşului, Gheorghe Ciuhandu, a solicitat Guvernului Germaniei extinderea acestui proiect. De asemenea, experţii Serviciului de Dezvoltare şi Integrare Europeană din cadrului Primăriei au înaintat Guvernului României documentaţia necesară includerii subiectului privind reabilitarea clădirilor din centrul is-toric, pe agenda discuţiilor interguvernamentale româno-ger-mane în vederea obţinerii de asistenţă tehnică şi financiară din partea germană, negocieri ce vor avea loc la începutul anului viitor.

Astfel, Consiliul Local Timişoara a aprobat, în ultima sa şedinţă, un proiect de hotărîre privind colaborarea cu KfW şi GTZ în implementarea programului "Renovarea prudentă a cartierelor istorice". Expunerea de motive a hotărîrii arată că perioada derulării proiectului este iulie 2005-iunie 2008. Cos-turile totale se ridică la 3,615 milioane de euro, din care 615.000 de euro reprezintă contribuţia consiliului local. În prezent, direcţia de specialitate din primărie lucrează la elaborarea unui studiu socio-economic, urmînd exemplul aplicat cu succes la Sibiu, pentru evaluarea corectă a nevoilor în cadrul proiectului.

Reabilitarea clădirilor nu înseamnă numai zugrăvirea lor exterioară, ci şi consolidarea şi repararea imobilelor (întărirea structurii de rezistenţă a clădirii, refacerea acoperişului acolo unde este cazul), îmbunătăţirea confortului interior, (înlocuirea ferestrelor, dotarea cu utilităţi minime necesare, de exemplu, amenajarea de grupuri sanitare individuale, acolo unde este necesar) şi îmbunătăţirea aspectului interior şi exterior (resta-urarea ornamentelor de pe faţade şi, mai ales, reconstituirea stilului arhitectural şi a culorii originale a clădirii).

Guvernul Germaniei a aprobat deja extinderea componentei tehnice a proiectului de la Sibiu şi la Timişoara, bazîndu-se pe analiza echipei GTZ, efectuată în vara acestui an. Prin această componentă tehnică, Guvernul Germaniei a stabilit constituirea unui grup de ingineri şi arhitecţi care să ofere consiliere cetăţenilor; perfecţionarea celor care se ocupă de restaurări; implementarea unor noi modalităţi de reabilitare şi atragerea de fonduri externe; consilierea specialiştilor din instituţiile implicate în acest proces; informarea cetăţenilor cu privire la modalitatea corectă de reabilitare a clădirilor în care locuiesc.

Totodată, partenerii germani realizează un studiu socio-economic printre locatarii acestor clădiri, prin care se doreşte să se afle care sînt condiţiile reale de viaţă ale oamenilor, dorinţele lor în ceea ce priveşte acest proces de reabilitare a clădirilor în care locuiesc, şi nu în ultimul rînd, puterea lor financiară de a-şi renova clădirea. Într-o mare măsură, în funcţie de rezultatele acestui studiu, Guvernul Germaniei va decide dacă va extinde şi componenta financiară la Timişoara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb