4,8 MILIARDE DE EURO: Grecia a anunţat noi măsuri de austeritate

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 martie 2010

Premierul elen, George Papandreou, a anunţat, ieri, că executivul său a aprobat reducerea cheltuielilor bugetare cu încă 4,8 miliarde de euro (6,6 miliarde de dolari), în încercarea de a convinge oficialităţile europene şi investitorii că poate rezolva problema deficitului.

Noul pachet de austeritate este alcătuit, în proporţie de 50%, din reduceri ale cheltuielilor publice, iar res-tul priveşte majorarea veniturilor bugetare, prin măsuri precum creşterea accizelor la tutun şi alcool, res-pectiv a TVA (21%, de la 19%). În plus, executivul elen va micşora cu 30% cele trei salarii cu titlu de bonus acordate funcţionarilor publici pe perioada sărbătorilor. Este vorba des-pre plăţile pe care funcţionarii publici le primesc de Crăciun, Paşti şi pentru concediul de odihnă.

George Papandreou a declarat că decizia privind noul pachet de austeritate a fost greu de luat, însă necesară pentru "supravieţuirea ţării şi a economiei".

Măsurile anunţate ieri reprezintă al doilea pachet adiţional adoptat de Grecia după data de 15 ianuarie, când a prezentat planului iniţial Comisiei Europene. Grecia s-a angajat să-şi reducă deficitul bugetar cu 4% anul acesta, la 8,7% din PIB. În 2009, Grecia a avut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană: 12,7% din PIB.

Noi proteste

În urma anunţului privind noile măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, sindicaliştii din sectorul public au anunţat că, astăzi, vor declanşa un protest în Atena. Aceştia vor mai organiza, la data de 16 martie, o mişcare grevistă de 24 de ore.

Ieri, pensionarii greci au organizat un marş în faţa Ministerului Finanţelor din capitala Greciei, demonstrând împotriva reducerii cheltuielilor din sistemul de pensii.

După anunţul noului pachet de aus-teritate, euro s-a apreciat la 1,3623 dolari, de la 1,3615 dolari, anterior dezvăluirii măsurilor adiţionale.

BDI: Colapsul Greciei va genera o reacţie în lanţ

Dacă Grecia intră în colaps financiar, atunci vom asista la o reacţie în lanţ, cu rezultate necontrolabile, declară preşedintele asociaţiei industriale germane BDI, Hans-Peter Keitel, subliniind că Germania şi Franţa ar putea să ajute statul elen.

În opinia lui Keitel, guvernul grec ar trebui să abordeze cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) paşii necesari consolidării bugetare, însă trebuie luate în considerare şi soluţii bilaterale, dacă restructurarea cu ajutorul FMI nu se va produce.

Amintim că, săptămâna aceasta, premierul elen se va întâlni cu oficialii germani şi francezi pentru discuţii pe marginea modalităţilor de sprijin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb