4 Iulie, pe stil nou!

Cornel Codiţă
Editorial / 5 iulie 2019

Cornel Codiţă

Nici Ziua Americii nu mai este ceea ce a fost odată! Iar acest lucru nu poate trece neobservat, aici, în România, ţară în care Statele Unite dispun nu doar de rezervaţii întinse de "ghiocei" veniţi pe lume doar ca să se închine reverenţios şi ipocrit puterii nemărginite a soarelui ascuns al primăverii, ci şi de cîţiva prieteni adevăraţi. De ce nu mai este ceea ce a fost? Pentru că aşa vrea Trump. Donald Trump! "Omul Oficial de la Casa Albă", cel care crede dincolo de orice îndoială, raţională şi mai ales iraţională, că America nu poate şi nu trebuie să aibă altă faţă, decît aceea care seamănă, bucăţică tăiată, cu cea la care se uită ipochimenul în oglindă, în fiecare dimineaţă, în extatică admiraţie faţă de sine.

Pînă acum, America avea în calendarul oficial o zi a regăsirii de sine, totale şi necondiţionate. Ziua întoarcerii la rădăcini. 4 Iulie. Ziua Independenţei! Rădăcinile acestea au fost şi încă mai stau şi astăzi adînc împlîntate în teritoriul unic şi de neînlocuit al Libertăţii!!! Nici o pagină de literatură, nici o replică, nici o secvenţă de film nu spune mai uman şi, de aceea, mai frumos şi mai bine acest lucru (după părerea mea, desigur!) decît celebrul film "Fluturii sunt liberi" (1972). Pseudo-emancipata, imatura, zvăpăiata şi oarecum nehotărîta Jill (Goldie Hown) este întrebată de inocentul Don, îndrăgostit pînă peste urechi de ea şi frînt de durerea de a şti că se împarte între el şi altul, ce înseam-nă pentru ea să facă dragoste cu acela, respectiv cu el. Iar, răspunsul vine spontan, cît se poate de sincer, direct şi elocvent: cu el este un fel de "Labour day", cu tine este "The Fourth of July"!!!! Bucuria pură care nu se poate hrăni decît din solul şi conştiinţa Liberăţii. În cazul de faţă a libertăţii de a dărui, de a te dărui şi de a primi darul care este celălalt. 4 Iulie a fost, încă de la alegerea sa ca zi oficială de sărbătoare pentru noua entitate statal-federală, SUA, la 1776, Ziua Libertăţii!!! Dacă nu mă credeţi pe mine, puteţi să vă încredeţi în John Adams, unul dintre "Cei Cinci" care au redactat şi semnat, la 2 iulie, întemeietoarea Declaraţie de Independenţă, (Adams, Jefferson, Franklin, Sherman, Livingston):

"A doua zi a lui Iulie 1776 va fi o dată memorabilă în istoria Americii. Sunt îndreptăţit să cred că va fi sărbătorită de generaţiile viitoare ca un mare festival aniversar. Ar trebui sărbătorită ca ziua eliberării, prin acte solemne de devoţiune faţă de Dumnezeu Atotputernicul". Este adevărat, Adams vorbeşte mai jos în scrisoarea către soţia sa, despre "parăzi" şi "puşti", despre "pompă", elemente necesare marcării caracterului solemn al sărbătorii, dar este evident că el se referă la manifestaţii libere ale cetăţenilor şi comunităţilor Americii, pe care le vede întinzîndu-se de-a lungul şi de-a latul Americii, punîndu-le în acelaşi rînd cu spectacolele, jocurile, întrecerile sportive, sunetele sărbătoreşti de clopote ale bisericilor, focurile de artificii şi focurile festive, spectacolele de lumină. De la sursă şi încă de la naştere, aceasta este sărbătoarea oamenilor şi a comunităţilor Americii, iar nu a "oficialilor statului".

Donal Trump, actualul Preşedinte în exerciţiu al SUA, este de altă părere! La urma urmei, după aproape 250 de ani de unanimitate plicticoasă, cineva poate avea o părere diferită!!! Doar nu s-o face gaură în cer!!! El este fascinat de PUTERE. Puterea sa care, prin voia Istoriei, a devenit una cu cea a Americii. Asta-i pohta ce-a pohtit. Asta vrea el să celebreze! Şi, ce altă întruchipare mai elocventă a acestui tip de putere decît torpăitul sacadat al pasului militar de defilare, zornăitul şenilelor de tanc pe străzile festiv decorate ale Washintonului şi zgomotul de tunet al avionelor cu reacţie dresate să treacă în formaţie de evantai deasupra tribunei oficiale!!! Adică, de ce "Marele" Putin, ba chiar şi bicisnicul de Macron să aibă parada lor militară, iar EL, nu?!!!

Şi, a avut-o, săpînd o breşă în cele două secole şi jumătate de Istorie coerentă a Americii! Incapabil să înţeleagă răul pe care îl face prin încercarea sa de a convinge America să se închine mai degrabă spectrului luciferic al Puterii, decît la icoana sfîntă a Libertăţii!!!

Opinia Cititorului ( 11 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Factorul militar a ramas variabila puterii, din pacate. Nici Romania nu e mai breaza! La fel procedeaza de Ziua Nationala. AMERICA a ales pentru intreaga omenire! Ar trebui sa se stranga mai marii lumii pentru a se pune de acord in schimbarea variabilei unei superputeri inspirati de schimbarea la nivel teoreric.Libeetatea este esenta noastra, sub toate formele ei! Libertatea de constiinta este poarta dintre lumea mare si lumea mica.

    1. Sa incurajam cercetari care sa schimbe aceasta paradigma luciferica! Romania ar putea initia un astfel de proiect! Ar ramane in istorie su ar schimba cursul istoriei, in directia cea buna!!!

    Daca am alege variabila a puterii dezvoltarea umana complexa? Cercetarea trebuie orientata in aceasta directie! Studiul complexitatii umane! Asta arata evolutie si intelepciune! Repetarea acelorasi greseli in mod ritualic duce la involutie!

    Idolul meu este Libertatea de constiinta! Fluturii sunt liberi sa cugete nu doar sa umble din floate on floare....

    Idolul meu este Libertatea de constiinta! Fluturii sunt liberi sa cugete nu doar sa umble din floate on floare....

    1. Unii oameni transmuta energia sexuala in creativitate, asemenea lui Tesla. Avem nevoie de multi oameni capabili sa creeze, pe lumea asta. Daca ramanem in vechile paradigme, ne invartim in cerc, nu in spirala.

    Idolul meu este Libertatea de constiinta! Fluturii sunt liberi sa cugete nu doar sa umble din floate on floare....

    1. Mi-au crescut aripi si pot zbura acum acolo unde mintea umana nici nu poate ajunge!

    Pe 4 iulie 2012, CERN a descoperit bosonul HIGGS, particula lui Dumnezeu, cea care da substanta , materie, cea care transforma unda in particula! la fel si laserul de 10 petawati de la Magurele a fost sarabatorit de ziua libertatii pe 4 iulie, Acest laser are 1 zecime din puterea soarelui, proiectul este sase atinga 100 petawati, chiar puterea soarelui! Sa fim mandri ca acest laser al omenii se afla pe Pamantul sfant, in inima Pamantului, Romania!

    1. Fizica si-a dat seama, de multa vreme de existenta lui Dumnezeu, sursa unde Llibertatea se afla la ea acasa!

      Stiu pentru ca in alat viata am fost Isaas Newton.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb