4 SCHIMBĂRI Franţa are primul preşedinte socialist din ultimii 17 ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 mai 2012

Francois Hollande

Francois Hollande

Francois Hollande: "Austeritatea nu este inevitabilă"

Francois Hollande a fost ales, în scrutinul de duminică, primul preşedinte socialist al Franţei din ultimele două decenii, acesta învingându-l pe actualul şef al statului, Nicolas Sarkozy.

În opinia specialiştilor, acest rezultat al alegerilor va avea implicaţii majore atât în Franţa, cât şi în Europa, în condiţiile în care regiunea face eforturi să iasă din criza datoriilor suverane.

Potrivit numărătorii care exclude voturile din afara ţării, Hollande, în vârstă de 57 de ani, a învins în cursa electorală cu un procent de 51,67%, în timp ce Sarkozy a obţinut 48,33%. Astfel, Francois Hollande devine primul preşedinte socialist al Franţei după Francois Mitterrand, care şi-a încheiat mandatul în 1995.

În campania electorală, Hollande s-a angajat că va obliga băncile să separe activităţile de retail de cele de investiţii, considerate "speculative", pledând totodată pentru o taxă pe toa-te tranzacţiile şi majorarea cu 15% a taxei pe profiturile băncilor.

În plus, preşedintele ales al Franţei consideră că Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să ajute într-un mod mai activ ţările cu probleme financiare din zona euro, acordându-le împrumuturi prin Mecanismul European de Stabilitate (ESM), nu să le sprijine prin intermediul băncilor comerciale. Francois Hollande afirma că BCE a ales să susţină statele îndatorate prin intermediul băncilor, nu prin credite directe către guverne.

Ieri, după anunţarea rezultatului votului de duminică, Hollande a promis mai puţină austeritate şi mai multă creştere în regiune. Domnia sa a declarat: "Europa ne urmăreşte. Austeritatea nu este inevitabilă. Misiunea mea este, acum, să dau construcţiei europene o dimensiune de creştere".

Hollande "moşteneşte" o economie care creşte greu şi în care rata şomajului este la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani.

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a informat, ieri, că alegerea lui Francois Hollande în fruntea Franţei nu are un impact imediat asupra calificativului ţării ori a perspectivei asociate acestuia. Agenţia a precizat: "S&P nu adoptă o poziţie politică în privinţa candidaţilor individuali sau a rezultatului oricăror alegeri".

Totuşi, analiştii S&P spun că politicile guvernului unui stat au impact direct asupra bonităţii ţării. S&P va analiza opţiunile preşedintelui ales al Franţei şi cele ale următorului guvern, care va fi format după alegerile parlamentare din iunie. La începutul anului curent, S&P a retrogradat Franţa, coborând calificativul ţării de la "AAA" la "AA+", cu perspectivă negativă. Franţa are perspectivă negativă şi de la celelalte două mari agenţii de rating, Moody's şi Fitch.

Euro se depreciază faţă de dolar

Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, în raport cu dolarul, ajungând la cursul minim al ultimelor trei luni, pe fondul rezultatelor alegerilor din Franţa şi Grecia.

La ora 10.59, pe piaţa din New York, euro avea un curs de 1,3049 dolari, mai mic cu 0,3% comparativ cu ultima zi a săptămânii trecute. Anterior, cotaţia a fost de 1,2955 dolari - cea mai redusă din 25 ianuarie până în prezent. (V.R.)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb