50 DE ANI DE LA INAUGURAREA HIDROCENTRALEI PORTILE DE FIER I Serbia propune României realizarea unei noi hidrocentrale pe Dunăre

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 mai 2022

Serbia propune României realizarea unei noi hidrocentrale pe Dunăre

Serbia a propus României realizarea unei noi hidrocentrale pe Dunăre, a afirmat, vineri, Virgil Popescu, ministrul Energiei, cu ocazia evenimentului ce a marcat aniversarea a 50 de ani de la inaugurarea hidrocentralei Porţile de Fier I, cea mai mare din ţara noastră. La ceremonia de vineri ce a marcat acest moment a participat şi Zorana Mihajlovic, ministrul Energiei din Serbia.

"Despre Porţile de Fier III: vorbim despre o hidrocentrală, să zicem hibridă - şi pompaj şi un sistem de producere hibridă al energiei - hidropompaj şi energie eoliană şi panouri fotovoltaice. (...) Aşteptăm. Ne-au promis că în cursul săptămânii viitoare ne vor trimite exact ce au gândit dânşii pentru că orice construcţie pe Dunăre necesită acordul ambelor state. Noi suntem în principiu de acord să mergem să construim împreună un nou sistem", a afirmat Popescu în cadrul unei discuţii cu presa.

Potrivit ministrului Energiei, noul sistem hidroenergetic ar putea să fie construit pe cursul superior al Dunării, în amonte de Porţile de Fier I, în zona Donji Milanovac.

"Acolo ar fi prima zonă (la care se uită ei). Aşteptăm să vedem propunerea părţii sârbe", a spus Popescu.

Despre Porţile de Fier III s-a mai discutat la nivel bilateral - inclusiv între proiectanţii hidrocentralelor de pe Dunăre - încă de dinainte de 1989, discuţii reluate la nivel guvernamental şi pe vremea guvernului Boc. Abia de anul trecut guvernul sârb a început să promoveze mai serios proiectul.

"Vrem să lucrăm împreună la realizarea proiectului Porţile de Fier III. Am vorbit deja cu companii care sunt interesate de acest mare proiect şi este necesar ca România să facă parte dintr-un proiect atât de important şi de mare", declara Zorana Mihajlovic în septembrie 2021, în cadrul unei reuniuni ministeriale a Parteneriatului pentru Cooperarea Transatlantică care a avut loc la Varşovia.

În trecut au mai existat discuţii pentru alte hidrocentrale pe Dunăre, care să fie realizate în parteneriat cu Bulgaria, însă discuţiile cu partea bulgară nu au mai avansat din cauza dezinteresului vecinilor noştri.

Totodată, ministrul Energiei a mai afirmat vineri că a discutat cu omologul sârb inclusiv despre interconectarea României şi Serbiei pe partea de gaze naturale.

"Este singurul stat vecin cu care nu avem o interconectare de gaze. (Ar fi) în ambele sensuri, evident, reverse flow. Am găsit o deschidere foarte mare la doamna ministru (Zorana Mihajlovic) pentru acest lucru", a spus Virgil Popescu.

Potrivit ministrului, conducta de gaze ar trebui să treacă prin zona de Vest a ţării, în apropiere de Arad şi Timişoara.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Mai există și vești bune. Important este să se și realizeze!

    Cam târziu, Hidroconstrucția SA a intrat în faliment la începutul anului, după 50 de ani...deci, nu mai exista specialiști, doar rude&afini...

    1. Foarte bine. Traiasca vecini nostri sarbi impreuna cu noi. Pentru hidrocentrale niciodata nu este tarziu. Vesti frumoase intre vecini. BRAVO!

      Exact. Facuta la costuri neeconomice, precum sunt toate resursele din prezent. Dam de lucru la toti alogenii ca la noi nu mai este cine, dupa care proiectul de suspenda din lipsa perspectivei economice.

    Cantati la alta poarta, cu Romania nu se poate face. In tara asta toate sunt intarziate, constructiile, condamnarile, maririle de salrii, de pensii etc!

    1. Nu e vorba ca in Romania nu se poate face.In Romania nu se poate face nimic bun,intervine birocratia,ba trebuie aia,ba trebuie aialalta,dar daca e vorba de ceva rau,de vreo teapa in stil mafiot,imediat se trece la treaba!Avem politicieni patrioti,sa ne traiasca(nu prea mult)!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb