60 DE ANGAJAŢI ÎN PLUS, ÎN ULTIMII DOI ANI Restructurarea ASF s-a dus pe apa sâmbetei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 5 ianuarie 2018

Restructurarea ASF s-a dus pe apa sâmbetei

Autoritatea de Supaveghere Financiară avea, la finalul anului trecut, 512 angajaţi, cu 32 mai mulţi faţă de 2015, atunci când fostul preşedinte Mişu Negriţoiu a derulat un proces de restructurare.

Dar, între timp, 28 de angajaţi ai ASF au părăsit instituţia prin înfiinţarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), în 2015, aşa că, de fapt, la ASF, sunt, acum, cu 60 de salariaţi în plus faţă de 2015.

Cifrele reies dintr-un răspuns al ASF transmis la solicitarea ziarului BURSA, în contextul în care Autoritatea se confruntă, din nou, cu acuzaţia că nu a scăpat de obiceiul să facă angajări pe criterii politice.

Recent, presa a scris că la ASF s-au găsit posturi bine plătite pentru Ioana Cazacu, fost secretar de stat şi fost director al Departamentului pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, fina lui Victor Ponta şi fostă consilieră a lui Mircea Geoană, şi pentru Daniel Gabi Asănică, fost ofiţer al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). De asemenea, se pare că din personalul ASF face parte şi fosta jurnalistă Adriana Ionescu, care, din 2016, a fost consilier parlamentar şi consilier personal al ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, iar apoi consilierul personal al fostului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc.

"Aproape jumătate din salariaţii ASF nu sunt specialişti în cele trei domenii supravegheate de autoritate (n.r. asigurări, piaţa de capital şi pensii private), ci fac parte din departamentele comune de suport, de exemplu contabilitate, IT, resurse umane, comunicare. Toţi aceştia mănâncă banii pieţelor, de unde se susţine ASF, prin comisioane", ne-au spus surse apropiate instituţiei.

Procesul de restructurare instituţională a ASF a fost demarat la jumătatea anului 2014, pe baza recomandărilor formulate de către PwC şi Banca Mondială, în urma efectuării unor analize referitoare la reorganizarea, integrarea şi consolidarea instituţiei, potrivit răspunsului ASF.

Instituţia ne-a transmis: "Reforma instituţională a ASF a fost derulată pe trei paliere/etape:

- revizuirea structurii organizaţionale şi a cadrului de guvernanţă, prin adoptarea Regulamentului de Organizare şi funcţionare, a noii Organigrame şi a Statului de funcţiuni modificat, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015. În cadrul acestui proces numărul nivelelor ierarhice s-a redus de la 5 la 3. Totodată numărul posturilor de conducere a fost redus cu aproximativ 60%, iar numărul direcţiilor şi al serviciilor cu 50%;

- alinierea salariilor din toate structurile organizaţiei, cu luarea în considerare a nivelului remuneraţiei acordate unor poziţii şi funcţii similare din piaţa financiară, conform prevederilor

OUG nr 93/2012 (art 15. al 2). Cu sprijinul a două firme de consultanţă recunoscute în domeniu, Hay si PwC, a fost efectuată o analiză comparativă cu piaţa de servicii financiare ne-bancare din care au rezultat recomandări privind structura şi nivelul grilei de salarizare, implementate la jumătatea anului 2015;

- încadrarea personalului în noul Stat de funcţiuni, care s-a făcut prin intermediul concursurilor interne şi în urma cărora, la 1 martie 2015, au fost ocupate efectiv un număr de 466 de posturi în instituţie".

Reprezentanţii Autorităţii nu consideră că fluctuaţiile de personal, de la an la an (vezi casetă) nu sunt semnificative şi că sunt justificate: "În privinţa numărului efectiv de angajaţi, la nivelul ASF nu au existat fluctuaţii importante de la an la an, acestea producându-se în urma unor ajustări necesare în vederea integrării noilor cerinţe de reglementare şi supraveghere. Reamintim că în această perioadă au avut loc transformări semnificative ale cadrului legislativ, ce au rezultat din necesitatea alinierii la directive europene importante, cum ar fi Solvency II sau MiFID II, sau ca urmare a implementării unor mecanisme de piaţă noi (cum ar fi rezoluţia societăţilor de asigurare), impuse de evoluţia celor trei pieţe reglementate care au necesitat alocarea unor resurse suplimentare la nivelul celor trei sectoare, prin scoaterea la concurs a unor posturi cu atribuţii specifice. De exemplu, una dintre reaşezările importante din 2017 a fost în cadrul Sectorului Asigurări- Reasigurări, unde a avut loc separarea sarcinilor de supraveghere de cele de control şi înfiinţarea Direcţiei de Supraveghere Intermediari şi Supravegherea Regulilor de Conduită.

De asemenea, alte proiecte care pot fi menţionate sunt contribuţia în cadrul pregătirii preluării Preşedinţiei Consiliului EU, înfiinţarea unor noi entităţi (SAL-Fin) sau introducerea programelor de tip Tinere Talente, prin care au fost angajaţi tineri absolvenţi ai facultăţilor cu profil economic în anii 2016 şi 2017".

Opinia reprezentanţilor ASF diferă acum, faţă de 2015. Atunci, ASF anunţa că, după data de 1 martie 2015, urma să aibă un număr efectiv de 466 de salariaţi, o reducere de 143 de salariaţi faţă de martie 2014 şi mai puţin cu 252 faţă de totalul de 718 câţi au fost preluaţi în 2013 de la CNVM, CSA şi CSSPP prin OUG nr. 93/2012, conform unui comunicat.

ASF ne-a transmis că, la finalul anului trecut, avea un număr de 69 de posturi vacante, fără a fi scoase la concurs.

Evoluţia numărului de angajaţi în ASF, pe parcursul ultimilor cinci ani, este următoarea:

- 31.12.2013: 640 angajaţi

- 31.12.2014: 502 angajaţi

- 31.12.2015: 480 angajaţi

- 31.12.2016: 487 angajaţi

- 21.12.2017: 512 angajaţi

Sursa: ASF

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Actualmente sunt vreo 30 de SSIF-uri pe piata de capital romaneasca cu o medie probabila de 10 angajati. Sa mai fie cam dublu angajatilor in firmele de asigurari.

    Rezulta ca un ASF-ist "supravegheaza" cam 2, hai 3 "agenti"... 

    1. Da, dar un asf-ist are cel putin o ruda politruc!

    si vreti sa se dezvolte piata de capital?! vedeti-va de treaba. Adina, care este venitul salarial mediu in ASF?? cand intrebi, tine-te bine!!!

    1. Câte reclame vedem la televizor despre piața de capital, BVB, sau intermediari? Doar dero și cola. Câtă educație financiară se face în România?zero. Dar avem.ora de religie și sport. Nu ASF trebuie să promoveze piața de capital ci ea însăși. Iar despre salarii ..nu media contează ci maximul. Că vă place să generalizați aiurea așa cum faceți cu toate subiectele

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb