Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MAPR) va aloca 620.000 lei pentru sprijinirea asociaţiilor din agricultură, în anul 2007, în vederea participării acestora la organizaţiile constituite la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de MADR. Suma necesară reprezintă sprijinul de 75% din valoarea cotizaţiei anuale la organizaţiile europene şi din taxele de participare la manifestările organizate de acestea, adică 586.250 lei, respectiv 33.750 lei.
Alocarea acestor bani de la bugetul de stat vine în sprijinul asociaţiilor agricole din România care nu au puterea financiară să susţină pe cont propriu costurile de afiliere şi participare la organizaţiile Uniunii Europene.
Potrivit proiectului de act normativ, citat de Rompres, bugetul organizaţiilor profesionale europene este constituit, în principal, din cotizaţiile membrilor săi, iar cuantumul acestora este în funcţie de suprafaţa agricolă a ţării. Pentru ţările nou afiliate, taxa de membru este mai mică, urmând ca aceasta să ajungă la valoarea stabilită după cinci ani de la afiliere.
De exemplu, cotizaţia anuală de afiliere la COPA - COGECA este de 500.000 euro, iar România achită 35% din această cotizaţie în primul an de la afiliere, 47,5% în anul al doilea, 60% în anul al treilea, 80% în anul al patrulea şi 100% în anul al cincilea.
Cuantumul de 75% din cheltuielile pentru cotizaţii şi taxa de participare la organizaţiile constituite la nivelul Uniunii Europene conduce la reducerea efortului financiar al asociaţiilor din agricultura României, aflate în stadiul incipient al integrării lor în circuitul european.
Grupurile ţintă avute în vedere sunt asociaţiile din agricultură constituite în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii. Până la această dată, România are asociaţii afiliate la organizaţiile profesionale europene, altele sunt în curs de afiliere, iar Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România, în curs de înfiinţare, a contactat conducerea COPA-COGECA în vederea afilierii.
Membrii asociaţiilor de profil din România vor beneficia, pe termen scurt şi lung, de creşterea nivelului veniturilor rezultate din activitatea desfăşurată prin îmbunătăţirea reţelei de servicii şi organizarea eficientă a pieţelor agroalimentare odată cu afilierea la organizaţiile profesionale europene.
De asemenea, sunt create oportunităţi de revigorare a unor sectoare cu potenţial de dezvoltare şi de creştere a interesului mediului investiţional în aceste domenii de activitate.
Prevederile proiectului de act normativ se aplică de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al României.