63% din cetăţeni se tem că alegerile prezidenţiale vor fi fraudate, potrivit unui sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), citat de Agerpres.
Conform sursei citate, dacă în luna mai, 48% dintre cetăţeni considerau că alegerile nu se fraudează în ţara noastră, în prezent, doar 20% dintre cetăţeni mai sunt de această părere.
De altfel, 67% dintre cetăţenii care consideră că alegerile se fraudează au precizat că nu vor merge la vot, în această categorie regăsindu-se susţinători ai tuturor partidelor politice.
Modalităţile de fraudare a alegerilor utilizate, în opinia celor intervievaţi, sunt distribuţia de ajutoare prin primărie înaintea alegerilor, turismul electoral şi cumpărarea directă de voturi.
Metode eficiente pentru de stopare a fraudarea alegerilor ar fi sancţionarea mai dură a fraudării, întărirea controlului şi a autorităţilor, introducerea şi utilizarea obligatorie a cărţii de alegător sau introducerea votului obligatoriu.
În privinţa votului obligatoriu, 52% dintre cetăţeni sunt de acord cu introducerea acestuia, 42% fiind împotriva. Totodată, 68% dintre cetăţeni sunt împotriva reducerii vârstei legale de exercitare a acestui drept la 16 ani, iar 23% sunt în favoarea acestui aspect.