8 din 10 mărci de măşti sunt neconforme

A.B.
Comunicate de presă / 20 iulie 2020

sursa:https://www.apc-romania.ro/

sursa:https://www.apc-romania.ro/

Măştile faciale de uz medical sunt introduse de importatori în România pe responsabilitatea producătorului, în baza declaraţiei de conformitate emisă de acesta, conform unui comunicat de presă.

Importatorii/producătorii de măşti faciale de uz medical sunt înregistraţi într-o bază naţională de date gestionată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM) numai în baza prezentării unor documente.

ANMDM nu verifică dacă măştile faciale de uz medical îndeplinesc cerinţele privind performanţele din standardul SR EN 14683!

Milioane de euro s-au risipit pe cârpe care au îmbolnăvit populaţia şi corpul medical din spitalele covid şi suport covid, susţine comunicatul de presă.

În România, de la începutul pandemiei şi până în prezent,peste 3.355 de cadre medicale au fost infectate cu Covid 19.

În România nu s-a testat nici măcar un tip sau o marcă de mască folosită de către consumatori, respectiv profesioniştii din domeniul medical.

Ministerul Sănătăţii, ANMDM, ANPC sunt instituţii moarte pentru consumatorii români.

În perioada 17 aprilie - 17 iulie 2020 au fost notificate pe platforma Safety Gate de către ţările membre UE 91 de mărci de măşti neconforme, România nu figurează pe lista ţărilor care au făcut astfel de notificări .

8 din 10 mărci de măşti neconforme din cele notificate pe Safety Gate sunt fabricate în China.

4 din 10 mărci de măşti neconforme au fost notificate de Belgia.

ASOCIAŢIA PRO CONSUMATORI (APC), organizaţie de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC), lansează Campania naţională de informare şi educare a consumatorilor Tu ştii ce mască porţi?

În timpul respiraţiei, a vorbitului, a tuşitului, a strănutului etc sunt eliberate în cantităţi mai mici sau mari picături secretate din mucoasele bucale şi nazale. Majoritatea acestor nuclee au diametre cuprinse între 0,5 micrometri şi 12 micrometri.

Experţii APC au cumpărat 15 mărci de măşti din cele comercializate în farmacii şi hipermarketuri şi le-au analizat din punctul de vedere al informaţiilor menţionate pe etichetele acestora raportat la prevederile legale din OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor, la cele din standardul SR EN 149+A1:2009 Aparate de protecţie respiratorie. Semi-măşti filtrante împotriva particulelor.

În conformitate cu articolul 18 din OG 21/1992, consumatorii au dreptul de a fi informaţi, în mod complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produsului masca de protecţie, astfel încât să aibă posibilitatea de a face o alegere raţională, în conformitate cu interesele lor, dintre toate măştile de protecţie existente pe piaţa din România şi să fie în măsură să le utilizeze potrivit destinaţiei acestora pentru a le asigura protecţia necesară în contexul actual de criză sanitară generată de SARS-CoV-2.

Dr. Strant Mirela, Medic Medicină de Familie a declarat: "În 2010, Academia Naţională de Ştiinţe din SUA a declarat că, în cadrul comunităţii, "măştile de faţă nu sunt proiectate sau certificate pentru a proteja purtătorul de expunerea la pericolele respiratorii"."

"În fiecare zi ni se repetă de sute de ori pe posturile de radio şi televiziune mesajul "Poartă mască, arată că îţi pasă!", dar nicio instituţie a statului român nu a întreprins vreo acţiune de control pentru a verifica dacă măştile comercializate în România corespund nevoii de a proteja consumatorii şi profesioniştii din domeniul medical împotriva SARS-CoV-2. Oricine poate produce sau importa măşti de protecţie fără prea mari probleme atât de ordin tehnic, cât şi legal. 8 din 10 români poartă măşti de şantier, care îi protejează doar de praful grosier, nicidecum împotriva microorganismelor cunoscute sub denumirea de bacterii şi virusuri. Pentru unele persoane, în special tinere, masca a devenit un accesoriu vestimentar, iar unii producători au speculat acest lucru şi au produs tot felul de măşti monocromatice sau policrome, mai mult sau mai puţin haioase. Măştile faciale sunt doar o afacere, iar de obligativitatea purtării acestora au profitat importatorii, farmaciile şi hipermarketurile, care au avut şi au încasări substanţiale din vânzarea lor. Înainte de declararea primei stări de urgenţă, 16 martie 2020, o mască facială se vindea în farmacii cu 25 sau 50 de bani, în prezent preţul lor în farmacii a ajuns la 4 lei bucata." a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acum cateva saptamani erau articole in presa conform carora 9 din 10 masti erau neconforme. Acum ^doar^ 8 din 10 sunt neconforme. Sa obligi populatia sa poarte masti, stiind ca vasta majoritate sunt neconforme, este prostie sau rea vointa.

    In plus, aceste masti au fost gasite neconforme din punct de vedere al gradului de protectie oferit. Insa, cate dintre aceste masti au fost testate din pdv al sigurantei fibrelor textile utilizate? Cate dintre aceste masti elibereaza microfibre sau microparticule dupa X ore de utilizare, fibre care sunt apoi inspirate de catre utilizator? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb