Informatizarea primariilor si accesarea fondurilor structurale sunt prioritatile primarilor din 25 de judete, potrivit unui sondaj recent realizat de SIVECO Romania.
Primarii chestionati cu ocazia Adunarii Generale a Asociatiilor Comunelor din Romania, eveniment care a avut loc la Bucuresti, reprezinta comune cu pana la 14.000 de locuitori.
81% dintre primarii respondenti au o strategie de informatizare a activitatii institutiei pe care o conduc si un orizont de timp de implementare de pana la un an. Solutiile informatice cele mai solicitate sunt cele pentru colectarea datelor privind gospodariile populatiei - Registrul Agricol, gestiunea taxelor si impozitelor locale, aplicatii care indeplinesc functionalitati pentru managementul contractelor, al documentelor, al mijloacelor fixe si financiar-contabil.
Primarii care nu au planuri de informatizare (19%) au motivat fie ca nu au informatiile necesare, fie ca nu au personal calificat sau fonduri.
Ioan Gabarcea, primarul comunei Halchiu, din Brasov, ne-a declarat: "Informatizarea activitatii primariei este o necesitate stringenta. Noi am inceput acest proces in urma cu patru ani. Practic, avem un nou mod de a lucra. Nu mai e nevoie de registre, de hartii, de numar mare de personal. Beneficiile s-au vazut imediat in primul rand in relatia cu cetateanul, si apoi la nivel intern".
In privinta dotarii cu calculatoare, sondajul a aratat ca 92% dintre primarii sunt dotate cu 1 pana la 20 de calculatoare, 8% au intre 21 si 40 de calculatoare, iar 4% intre 41 si 60.
Modernizarea reala a institutiilor publice din Romania nu se poate realiza in absenta conectarii acestor structuri la sisteme informatice performante. SIVECO Romania a pus la punct aplicatii informatice complexe care gestioneaza integrat toate resursele de care acestea dispun. Fie ca vorbim de Registrul Agricol, iTaxCollect, Managementul Contractelor, Managementul Salarizarii Personalului sau Managementul Bugetelor, facilitate de componentele specializate ale pachetului SIVECO Applications, informatizarea proceselor din cadrul administratiei publice reprezinta un progres important in directia modernizarii acestui sector.
"Compania noastra cunoaste si respecta cerintele specifice ale institutiilor publice si se preocupa de dezvoltarea de aplicatii customizate pentru acest sector de activitate. Sistemele informatice dezvoltate de SIVECO Romania ofera administratiei publice suportul optim in procesele decizionale, imbunatateste calitatea serviciilor personalului si contribuie, in mod consistent, la comunicarea transparenta cu cetatenii", declara Aurora Crusti, Vicepresedinte adjunct Divizia Comerciala, SIVECO Romania.