Consilierii locali din Zalău au aprobat, în şedinţa de ieri, un proiect de hotărâre privind privatizarea Uzinei Electrice Zalău, prin vânzarea la licitaţie a 99,9% din pachetul de acţiuni deţinut, a declarat, ieri, citat de Mediafax, primarul din Zalău, Radu Căpîlnaşiu: "Având în vedere raportul de consultanţă, raportul de evaluare şi prevederile legislaţiei în vigoare, consilierii locali ai Zalăului au aprobat astăzi (n.r. marţi) privatizarea SC Uzina Electrică SA Zalău, prin vânzarea a 3.957.697 de acţiuni, reprezentând 99,9% din pachetul de acţiuni deţinut, utilizând în acest sens metoda licitaţiei cu ofertă în plic".
Potrivit proiectului de hotărâre, preţul de pornire la vânzare este de 11,36 lei/acţiune (echivalentul a 2,68 euro/acţiune), aşa cum a reieşit din raportul de evaluare întocmit în cazul Uzinei Electrice de SC CS Invest Consulting SRL.
Iniţial, în luna iulie, consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre privind iniţierea procedurii de privatizare prin vânzarea întregului pachet de acţiuni deţinut de Primăria Zalău la SC Uzina Electrică SA Zalău.
Decizia de a privatiza Uzina Electrică prin vânzarea a doar 99,9% din pachetul de acţiuni a fost, ca urmare a raportului de consultanţă şi a raportului de evaluare întocmite în acest caz.
În referatul aferent proiectului de hotărâre din luna iulie se arăta că este nevoie ca Uzina Electrică să fie privatizată, dat fiind că, începând din aprilie 2012, nu va mai deţine capacitatea de producţie corespunzătoare necesităţilor de consum, singura alternativă fiind realizarea unui program de investiţii.
Această iniţiativă de privatizare nu este singura pe care aleşii municipali au avut-o faţă de SC Uzina Electrică, în perioada 2008-2009 administraţia din Zalău mai având o încercare în acest sens, însă, pentru că nu au existat oferte, societatea nu a fost privatizată.
Ca urmare, în 2009 s-a iniţiat procedura de insolvenţă a Uzinei Electrice, în cadrul acestui proces fiind elaborat şi aprobat de către Adunarea Generală a Acţionarilor şi Adunarea creditorilor planul de reorganizare judiciară, cu termen final la 31 martie 2013. În prezent, planul respectiv este realizat la zi, fiind plătite inclusiv datoriile către creditori.