A scăpat Germania de spectrul recesiunii?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 ianuarie 2020


CĂLIN RECHEA

Probabilitatea unei recesiuni în Germania a scăzut puternic în ultimele luni, conform datelor de la Institutul de Politică Macroeconomică din Dusseldorf (IMK) (vezi graficul 1).

Ultima valoare, de 14,8%, reprezintă mai puţin de jumătate din probabilitatea din decembrie 2019, de 30,2%, însă declinul s-a înregistrat pe fondul unei creşteri a gradului de incertitudine a prognozei, care a urcat până la 17,7%, de la 13,7% în luna anterioară.

După cum arată analiştii de la IMK, "creşterea incertitudinii reflectă creşterea riscurilor privind comerţul internaţional", în special ca urmare a creşterii tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu.

Comunicatul de presă precizează că un rol decisiv în îmbunătăţirea perspectivelor economice l-a avut "interacţiunea dintre recenta creştere a producţiei din industria prelucrătoare, un climat de afaceri mai optimist, preţurile robuste ale acţiunilor şi îmbunătăţirea semnificativă a condiţiilor din finanţare".

Sebastian Dullien, director ştiinţific la IMK, a subliniat că "economia Germaniei a depăşit minimul recent, iar creşterea se va accelera uşor de la cvasi-stagnarea înregistrată în 2019".

Conform prognozei Institutului de Politică Macroeconomică din Dusseldorf, Produsul Intern Brut al celei mai mari economii din Europa va creşte în 2020 cu 0,8% în termeni reali faţă de anul precedent.

Optimismul cu privire la evoluţia din acest an este reflectat şi de ultimele date de la Institutul ZEW cu privire la încrederea în economia Germaniei.

Indicele încrederii a crescut în ianuarie 2020 cu 16 puncte faţă de luna precedentă, până la 26,7 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2015 (vezi graficul 2).

Valoarea indicelui încrederii din ianuarie 2020 este de peste două ori mai mare decât media ultimilor 10 ani, de 11 puncte.

Indicele situaţie curente a crescut cu 10,4 puncte faţă de luna anterioară, până la -9,5 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 6 luni, dar semnificativ sub media ultimilor 10 ani, de 42 de puncte.

Revenirea economiei Germaniei pe o tendinţă pozitivă pare să fie confirmată şi de indicele PMI (Purchasing Managers' Index) al activităţii din sectorul privat, publicat de IHS Markit.

Datele preliminare pentru ianuarie 2020 arată o expansiune peste aşteptări, pe fondul celei mai puternice creşteri din ultimele 5 luni a sectorului serviciilor, în condiţiile în care s-a înregistrat o uşoară temperare a contracţiei din sectorul industriei prelucrătoare.

Cu toate acestea, aşteptările firmelor din industria prelucrătoare cu privire la producţia din următoarele 12 luni au atins cel mai ridicat nivel din ultimul an şi jumătate, după cum arată comunicatul de presă de la IHS Markit.

Expansiunea activităţii din sectorul privat a avut loc atât pe fondul creşterii preţurilor produselor finite cât şi a preţurilor materiilor prime.

"Creşterea puternică a indicatorului încrederii economice de la ZEW a fost determinată, în principal, de soluţionarea recentă a disputei comerciale dintre Statele Unite şi China", a precizat profesorul Achim Wambach, preşedintele Institutului ZEW.

În opinia sa, "există speranţa că efectele negative ale disputei comerciale dintre SUA şi China vor fi mai puţin pronunţate decât s-a crezut anterior", însă "ne aşteptăm la o creştere economică sub medie".

Bineînţeles că optimismul se poate dovedi de scurtă durată, în condiţiile în care incertitudini majore planează acum asupra relaţiilor comerciale dintre Europa şi Statele Unite, dar şi în ceea ce priveşte conţinutul noului tratat comercial dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb