Euro s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, atingând cel mai ridicat curs de după 10 mai, când a fost anunţat pachetul de salvare de 1.000 de miliarde de dolari pentru ţările europene. Creşterea a avut la bază semnalele de accelerare a expansiunii economiei Europei, într-un moment în care redresarea SUA încetineşte.
Euro a crescut cu 0,7% la ora 11:00, pe piaţa din Londra, ajungând la 1,3087 dolari. La ora 9:01, pe piaţa din New York, euro a urcat tot cu 0,7%, la 1,3085 dolari. Anterior, moneda europeană s-a apreciat până la 1,3092 dolari - cel mai ridicat curs din ultimele două luni şi jumătate.
Potrivit unui raport publicat, ieri, de Comisia Europeană, încrederea în economia zonei euro a crescut peste aşteptări în luna iulie.
Astfel, indicele privind încrederea directorilor de companii şi a consumatorilor din zona euro a crescut la 101,3 puncte în iulie, de la 99 în iunie. Acesta este cel mai ridicat nivel atins de indicele menţionat după luna martie 2008. Economiştii anticipau că indicele va urca doar până la 99,1 puncte în iulie.
Indicele, favorabil dinamicii euro, a fost publicat înainte ca Departamentul Comerţului din SUA să anunţe datele oficiale privind creşterea economiei americane. Analiştii aşteaptă ca, astăzi, administraţia americană să anunţe o expansiune de 2,5% pentru trimestrul al doilea, în ritm anual, după o creştere de 2,7% în primele trei luni din 2009.
În opinia specialiştilor, economia SUA îşi pierde avântul, tendinţă care vine în sprijinul euro.
Săptămâna aceasta, moneda unică a fost impulsionată şi de rezultatele testelor de stres la care au fost supuse băncile din regiune. Potrivit acestora, numai 7 bănci din 91 nu au trecut testele.
În luna iulie, euro a crescut cu 6,8% în raport cu dolarul. Totuşi, de la începutul anului, euro a pierdut 9% faţă de moneda americană.
Potrivit FMI, economia ţărilor din zona euro ar putea rămâne în urma altor state industrializate, cu o creştere de numai 1% în 2010. Japonia, spre exemplu, va înregistra o expansiune de 2,4%, iar SUA - de 3,3%, estimează FMI.